Skip to main content

REACŢIE CJI: Ministerul Justiţiei retrage acreditarea jurnaliştilor incomozi

 
REACŢIE CJI: Ministerul Justiţiei retrage acreditarea jurnaliştilor incomozi

„Centrul pentru Jurnalism Independent cere Ministerului să justifice refuzarea acreditării jurnaliştilor Ovidiu Oanţă (PRO TV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV)”, spune organizaţia într-un comunicat.

Publicitate

Reacţia organizaţiei vine după ce Ministerul Justiţiei a refuzat să dea acreditări pe anul 2019 jurnaliştilor Ionela Arcanu (Realitatea TV) şi Ovidiu Oanţă (Pro TV), fără a se invoca vreun motiv.

„Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public. Cu stimă, Biroul Mass-Media - Ministerul Justiţiei”, este mesajul primit pe e-mail de ambii jurnalişti.

Ce spune art 18: „(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”

„CJI se oferă să furnizeze gratuit cursuri angajaţilor de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiţie privind respectarea legii liberului acces la informaţiile de interes public. De asemenea, ne oferim să furnizăm cursuri de educaţie media angajaţilor pentru a clarifica noţiuni elementare privind rolul jurnalismului într-o societate democratică”, mai adaugă organizaţia în reacţia sa publică.

Citeşte şi:

Redăm în continuare comunicatul CJI:

„Centrul pentru Jurnalism Independent cere Ministerului să justifice refuzarea acreditării jurnaliştilor Ovidiu Oanţă (PRO TV) şi Ionela Arcanu (Realitatea TV) şi reaminteşte angajaţilor de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiţie că o astfel de decizie trebuie luată doar în situaţii excepţionale, pentru “fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii instituţiei sau autorităţii publice respective şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”.

Considerăm că această decizie este extrem de gravă, mai ales în contextul declaraţiilor Ministrului Justiţiei din 4 martie, când a ameninţat jurnaliştii cu neacordarea acreditării pentru că au pus întrebări “Deci, vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pentru 2019. În măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda şi eu în consecinţă. Vă rog, aşadar…”

Această atitudine este inacceptabilă şi limitează dreptul la informare al cetăţenilor. Ministerul Justiţiei trebuie să respecte legile româneşti, precum şi jurisprudenţa europeană.

CJI se oferă să furnizeze gratuit cursuri angajaţilor de la Biroul Mass media din Ministerul de Justiţie privind respectarea legii liberului acces la informaţiile de interes public. De asemenea, ne oferim să furnizăm cursuri de educaţie media angajaţilor pentru a clarifica noţiuni elementare privind rolul jurnalismului într-o societate democratică.

Reacţiile anterioare ale Ministrului Tudorel Toader şi această decizie a Biroului mass media ne demonstrează necesitatea unor astfel de cursuri. Jurnalismul este esenţial pentru o societate democratică. Este datoria profesională a jurnaliştilor să pună întrebări, aşa cum este datoria autorităţilor publice să răspundă la ele.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Florun B Florun B
    Telespectatorii Antena 3 sunt oameni săraci cu duhul, sunt uşor de păcălit.

Trimite un comentariu

sus