Skip to main content

Dan Turturică și Laurențiu Mihu, șefii site-ului Digi 24, reacții despre cenzură și concedieri

 
Dan Turturică și Laurențiu Mihu, șefii site-ului Digi 24, reacții despre cenzură și concedieri

Despre cenzură și concedieri, cu Dan Cristian Turturică (redactor-șef al site-ului digi24.ro) și Laurențiu Mihu (redactor-șef adjunct), ziariști cărora nu li s-a mai prelungit contractul cu Digi, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Publicitate

Turturică scrie un text pe Facebook, în care își anunță plecarea. Laurențiu Mihu publică un articol chiar pe Digi24.ro. Titlul spune tot: Cenzura este doar vârful aisbergului.

Dan Turturică a anunțat sfârșitul colaborării cu Digi printr-o postare pe Facebook.

Colaborarea mea cu Digi24 se apropie de final.

Cea mai importantă realizare a echipei digi24.ro, în ultimii trei ani: site-ul a devenit o voce curajoasă, cu personalitate, cu conștiință, care nu s-a mulțumit doar să reflecte realitatea ci și să o pună sub semnul întrebării. Prin investigații, interviuri și analize.

O voce care a fost și critică. Tonul opiniilor noastre s-a sincronizat cu starea de alertă din societate. A crescut ca intensitate în tandem cu pericolul ca România să piardâ tot ce a câștigat în ultimii 15 ani.” a scris Dan Turturică.

Postarea a venit și ca un semnal de alarmă la viitorul României

„Anul acesta vom împlini 30 de ani de la dărâmarea regimului Ceaușescu. Cam cum ar fi trebuit să fie tonul unui articol despre riscul ca aniversarea de 30 de ani a Revoluției să arate ca o zi de doliu pentru toate speranțele de suveranitate și prosperitate omorâte cu cinism? Putea fi unul “echilibrat”, “neutru”? În niciun caz. Și nici fals “obiectiv”, câtâ vreme faptele sunt clare și urlă a intenții rele.

Nicăieri în această lume, jurnaliștii profesioniști nu îndulcesc tonul și nu se fandosesc cu eufemisme în fața unor asemenea riscuri. Aici nu este vorba de lupte politice de rutină, de hârjoneli între PSD-ALDE vs PNL—USR. Aici nu e vorba de stânga sau dreapta sau de nuanțe fine. Este vorba de destinul României, de soarta unei țări, de viețile a milioane de oameni. Cu asta nu te joci!”, a completat fostul redactor-șef al site-ului.

Între o presă ce tinde să fie acaparată de consultanți și un mediu de afaceri vânat de politruci

Laurențiu Mihu, redactorul-șef adjunct, a reacționat printr-un articol intitulat „Cenzura este doar vârful aisbergului”. 

„Între o presă ce tinde să fie acaparată de consultanți și un mediu de afaceri vânat de politruci, România tinde să se îndepărteze de valorile europene pentru a cădea în prăpastia săpată cu răbdare de fratele cel mare de la Est. Cei ce conduc țara în această direcție pot avea în final succes cu o singură condiție: cedarea fără luptă a celor care vor avea cel mai mult de pierdut. E cineva pregătit pentru un asemenea deznodământ? (...)

Perspectiva europeană și euroatlantică încă se manifestă la nivelul publicului larg și al societății civile, dar în lipsa unei implicări pe măsura provocărilor riscul ca ea să devină irelevantă e uriaș.

La fel cum rolul jurnaliștilor trași pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia și reacționa, la fel și rolul societății civile și al companiilor din mediul privat este de a-și uni forțele și a rezista.

Factura inacțiunii va fi mai mult decât împovărătoare și, după cum bine cred că știm cu toții, nu va fi loc pentru toată lumea să își rezolve problema părăsind această țară.

Să ne revedem cu bine!”, a scris Laurențiu Mihu.

Cazul plecării lui Dan Turturică se adaugă la seria de plecări din cadrul Digi 24, care au avut loc în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, paginademedia.ro a scris despre plecările din online-ul Digi.

Dan Cristian Turturică (șeful site-ului), Laurențiu Mihu (redactor-șef adjunct), Doru Cireașă (redactor economic) și Andreea Nicolae (politic) sunt jurnaliștii care au fost concediați. Cei patru erau, totodată, și editorialiștii site-ului de știri, care numără aproximativ 15 persoane (incluzându-i pe cei patru).

Jurnaliștii au fost anunțați în decursul săptămânii trecute, că nu vor mai avea prelungite contractele pe care le au cu site-ul postului de știri începând cu data de 1 martie. Motivul invocat ar ține cont de restructurări în cadrul grupului, din motive financiare.

Tot săptămâna trecută, a fost retras un articol ce conținea o preluare a anchetei Dumnezeul achizițiilor de pe Recorder. Ulterior, articolul a revenit pe site, însă cu modificări în structură. 

Citește și: "Dumnezeul achizițiilor", scos de pe site-ul Digi24 după o intervenție "de sus"

Site-ul Digi 24, "decapitat": Dan Cristian Turturică, șeful site-ului, adjunctul lui și doi redactori, concediați

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • @filip A3 şi RTV nu "e" icoana jurnalismului, fie şi pentru că "e" două. În altă dezordine de idei, vezi să nu-ţi muşti limba. Sau - şi mai rău - ***, tefelist mic şi arţăgos.
  • E interesant cum turturica se plange de cenzura cand el a fost unul dintre promotorii cenzurii la digi24.ro. Si unul dintre oamenii care a permis slsbirea brand-ului Digi24, prin strategia asumată că vrea să creeze produse diferite, dar care sa fie derivate din acelasi brand si fara a intelege elementele principale. Ca dadeau astia un chix, toata lumea sarea in cap la astia de la tv si nici nu stiau cu ce eplicatie ar trebui sa iasa in fata.
  • @razvan alexandru: sa inteleg ca a3/rtv e icoana jurnalismului? sau ca tu - un *** psd-ist *** - oi fi vreun deontolog? *** ***.
  • Dacă până şi ofiţerii de la garnizoana din şoseaua Panduri au ajuns să se plângă de cenzură, e nasoală situaţia. Nici propagandă cinstită nu mai poţi să faci în ţara asta.

    Altfel, e interesant cum îşi descoperă ei condiţia de jurnalişti asupriţi doar după ce-şi primesc un bocanc milităresc în zona coccigiană şi după ce rămân fără solda de la Zoli Teszari.

    Staţi liniştiţi, băieţi. Noile unităţi G4Media şi Newsweek vă aşteaptă cu popota bine garnisită.
  • bai, unul nu pleaca fara texte eroice :)))) .cum lupta ei cu sistemul, de fapt doar niste militanti cu aere de jurnalisti, prea bine platiti pt....stai, who are those guys again ? daca nu ii concedia digi nu stia nimeni de ei.

Trimite un comentariu