Skip to main content

Dan Turturică şi Laurenţiu Mihu, şefii site-ului Digi 24, reacţii despre cenzură şi concedieri

 
Dan Turturică şi Laurenţiu Mihu, şefii site-ului Digi 24, reacţii despre cenzură şi concedieri

Despre cenzură şi concedieri, cu Dan Cristian Turturică (redactor-şef al site-ului digi24.ro) şi Laurenţiu Mihu (redactor-şef adjunct), ziarişti cărora nu li s-a mai prelungit contractul cu Digi, după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Publicitate

Turturică scrie un text pe Facebook, în care îşi anunţă plecarea. Laurenţiu Mihu publică un articol chiar pe Digi24.ro. Titlul spune tot: Cenzura este doar vârful aisbergului.

Dan Turturică a anunţat sfârşitul colaborării cu Digi printr-o postare pe Facebook.

Colaborarea mea cu Digi24 se apropie de final.

Cea mai importantă realizare a echipei digi24.ro, în ultimii trei ani: site-ul a devenit o voce curajoasă, cu personalitate, cu conştiinţă, care nu s-a mulţumit doar să reflecte realitatea ci şi să o pună sub semnul întrebării. Prin investigaţii, interviuri şi analize.

O voce care a fost şi critică. Tonul opiniilor noastre s-a sincronizat cu starea de alertă din societate. A crescut ca intensitate în tandem cu pericolul ca România să piardâ tot ce a câştigat în ultimii 15 ani.” a scris Dan Turturică.

Postarea a venit şi ca un semnal de alarmă la viitorul României

„Anul acesta vom împlini 30 de ani de la dărâmarea regimului Ceauşescu. Cam cum ar fi trebuit să fie tonul unui articol despre riscul ca aniversarea de 30 de ani a Revoluţiei să arate ca o zi de doliu pentru toate speranţele de suveranitate şi prosperitate omorâte cu cinism? Putea fi unul “echilibrat”, “neutru”? În niciun caz. Şi nici fals “obiectiv”, câtâ vreme faptele sunt clare şi urlă a intenţii rele.

Nicăieri în această lume, jurnaliştii profesionişti nu îndulcesc tonul şi nu se fandosesc cu eufemisme în faţa unor asemenea riscuri. Aici nu este vorba de lupte politice de rutină, de hârjoneli între PSD-ALDE vs PNL—USR. Aici nu e vorba de stânga sau dreapta sau de nuanţe fine. Este vorba de destinul României, de soarta unei ţări, de vieţile a milioane de oameni. Cu asta nu te joci!”, a completat fostul redactor-şef al site-ului.

Între o presă ce tinde să fie acaparată de consultanţi şi un mediu de afaceri vânat de politruci

Laurenţiu Mihu, redactorul-şef adjunct, a reacţionat printr-un articol intitulat „Cenzura este doar vârful aisbergului”.

„Între o presă ce tinde să fie acaparată de consultanţi şi un mediu de afaceri vânat de politruci, România tinde să se îndepărteze de valorile europene pentru a cădea în prăpastia săpată cu răbdare de fratele cel mare de la Est. Cei ce conduc ţara în această direcţie pot avea în final succes cu o singură condiţie: cedarea fără luptă a celor care vor avea cel mai mult de pierdut. E cineva pregătit pentru un asemenea deznodământ? (...)

Perspectiva europeană şi euroatlantică încă se manifestă la nivelul publicului larg şi al societăţii civile, dar în lipsa unei implicări pe măsura provocărilor riscul ca ea să devină irelevantă e uriaş.

La fel cum rolul jurnaliştilor traşi pe dreapta de o putere politică sufocantă este nu de a se plânge, ci de a se replia şi reacţiona, la fel şi rolul societăţii civile şi al companiilor din mediul privat este de a-şi uni forţele şi a rezista.

Factura inacţiunii va fi mai mult decât împovărătoare şi, după cum bine cred că ştim cu toţii, nu va fi loc pentru toată lumea să îşi rezolve problema părăsind această ţară.

Să ne revedem cu bine!”, a scris Laurenţiu Mihu.

Cazul plecării lui Dan Turturică se adaugă la seria de plecări din cadrul Digi 24, care au avut loc în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, paginademedia.ro a scris despre plecările din online-ul Digi.

Dan Cristian Turturică (şeful site-ului), Laurenţiu Mihu (redactor-şef adjunct), Doru Cireaşă (redactor economic) şi Andreea Nicolae (politic) sunt jurnaliştii care au fost concediaţi. Cei patru erau, totodată, şi editorialiştii site-ului de ştiri, care numără aproximativ 15 persoane (incluzându-i pe cei patru).

Jurnaliştii au fost anunţaţi în decursul săptămânii trecute, că nu vor mai avea prelungite contractele pe care le au cu site-ul postului de ştiri începând cu data de 1 martie. Motivul invocat ar ţine cont de restructurări în cadrul grupului, din motive financiare.

Tot săptămâna trecută, a fost retras un articol ce conţinea o preluare a anchetei Dumnezeul achiziţiilor de pe Recorder. Ulterior, articolul a revenit pe site, însă cu modificări în structură.

Citeşte şi: "Dumnezeul achiziţiilor", scos de pe site-ul Digi24 după o intervenţie "de sus"

Site-ul Digi 24, "decapitat": Dan Cristian Turturică, şeful site-ului, adjunctul lui şi doi redactori, concediaţi

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Statu Paralel Statu Paralel
    Umbla vorba ca dupa ce i-au concediat serviciile, i-au dat afara si baietii de la Digi, da cred ca e fake news.
  • turtureaua turtureaua
    da' oare pe cate mii de euro canta asta pe situl um24? Ca doar nu canta la ordin benevol si cu patos?
  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    @filip A3 şi RTV nu "e" icoana jurnalismului, fie şi pentru că "e" două. În altă dezordine de idei, vezi să nu-ţi muşti limba. Sau - şi mai rău - ***, tefelist mic şi arţăgos.
  • Bun Bun
    E interesant cum turturica se plange de cenzura cand el a fost unul dintre promotorii cenzurii la digi24.ro. Si unul dintre oamenii care a permis slsbirea brand-ului Digi24, prin strategia asumată că vrea să creeze produse diferite, dar care sa fie derivate din acelasi brand si fara a intelege elementele principale. Ca dadeau astia un chix, toata lumea sarea in cap la astia de la tv si nici nu stiau cu ce eplicatie ar trebui sa iasa in fata.
  • filip filip
    @razvan alexandru: sa inteleg ca a3/rtv e icoana jurnalismului? sau ca tu - un *** psd-ist *** - oi fi vreun deontolog? *** ***.
  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    Dacă până şi ofiţerii de la garnizoana din şoseaua Panduri au ajuns să se plângă de cenzură, e nasoală situaţia. Nici propagandă cinstită nu mai poţi să faci în ţara asta.

    Altfel, e interesant cum îşi descoperă ei condiţia de jurnalişti asupriţi doar după ce-şi primesc un bocanc milităresc în zona coccigiană şi după ce rămân fără solda de la Zoli Teszari.

    Staţi liniştiţi, băieţi. Noile unităţi G4Media şi Newsweek vă aşteaptă cu popota bine garnisită.
  • 1q 1q
    bai, unul nu pleaca fara texte eroice :)))) .cum lupta ei cu sistemul, de fapt doar niste militanti cu aere de jurnalisti, prea bine platiti pt....stai, who are those guys again ? daca nu ii concedia digi nu stia nimeni de ei.

Trimite un comentariu

sus