Skip to main content

Hotnews: Digi24.ro a mai dat jos o știre. Despre ce este vorba

 
Hotnews: Digi24.ro a mai dat jos o știre. Despre ce este vorba

Digi 24 a scos de pe site o știre despre o posibilă plecare fondurilor private de pensii din România și poziția Autorității de Supraveghere Financiară, scrie Hotnews.ro.

Știrea a fost preluată pe data de 26 februarie de încă două publicații, Ziar.com și un site din Satu Mare. Câteva săptămâni mai târziu, nici urmă de articolul original.

Publicitate

Cum arăta știrea de pe digi24.ro? Un fragment din articol, în continuare

„ASF a refuzat să răspundă dacă oficialii autorității s-au întâlnit cu cei ai fondurilor private de pensii și dacă ultimii au informat ASF asupra acestei posibilități.

Digi24.ro a lansat mai multe întrebări pe aceste teme lăsate fără răspuns de către ASF. Am întrebat dacă ASF deține informații privind intenția fondurilor de a pleca din țara noastră și care sunt condițiile legale ce trebuie îndeplinite astfel încât fondurile să poată părăsi România. Ce se întâmplă în acest caz cu contribuțiile deja încasate de administratorii din pilonul II?

Instituția condusă de Leonardo Badea a refuzat răspunsul pe motiv că nu comentează „opinii” sau „speculații” privind „situații ipotetice”.”

Linkul care trimite la articolul de pe digi24.ro este disponibil în ambele știri, însă, dacă este accesat, nu duce către știre, ci către pagina principală.

CONTEXT. Acesta este al doilea caz în care de pe site-ul Digi24 dispare o știre. Amintim preluarea reportajului Recorder "Dumnezeul achizițiilor" despre preotul cu 130 de contracte, a dispărut la sfârșitul lunii februarie de pe site-ul Digi24.ro. Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, articolul a fost scos în urma unor "intervenții de sus". Ca urmare a acestora, linkul a dispărut.

La începutul lunii martie, site-ul Digi24.ro a rămas fără conducere editorială, după ce Dan Cristian Turturică (șeful site-ului), Laurențiu Mihu (redactor-șef adjunct), Doru Cireașă (redactor economic) și Andreea Nicolae (politic) au fost concediați. Cei patru erau, totodată, și editorialiștii site-ului de știri, care număra aproximativ 15 persoane (incluzându-i pe cei patru).

Textul articolului, în continuare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră ”speculații” și doar ”opinii” informațiile privind părăsirea României de către administratorii fondurilor administrate privat, informații furnizate inclusiv de către Valentin Lazea, economist-șef al BNR. Ca urmare ASF refuză răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări ale opiniei publice pe această temă.

ASF a refuzat să răspundă dacă oficialii autorității s-au întâlnit cu cei ai fondurilor private de pensii și dacă ultimii au informat ASF asupra acestei posibilități.

Digi24.ro a lansat mai multe întrebări pe aceste teme lăsate fără răspuns de către ASF. Am întrebat dacă ASF deține informații privind intenția fondurilor de a pleca din țara noastră și care sunt condițiile legale ce trebuie îndeplinite astfel încât fondurile să poată părăsi România. Ce se întâmplă în acest caz cu contribuțiile deja încasate de administratorii din pilonul II?

Instituția condusă de Leonardo Badea a refuzat răspunsul pe motiv că nu comentează „opinii” sau „speculații” privind „situații ipotetice”. „Activitatea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) este reglementată în detaliu de Legea 411/2004. ASF nu dorește să comenteze opinii sau speculații privind situații ipotetice de piață, apărute în spațiul public pe această temă”.

Reaminitm că informațiile au fost furnizate luni inclusiv de către economistul-șef al BNR, Valentin Lazea. ”Din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația Pensiilor administrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de adminsitrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câștig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”.

Surse din piaţa financiară şi a pensiilor administrate privat au declarat pentru că acţionarii administratorilor de pensii private mai au la dispoziţie maximum o lună şi jumătate până vor comunica oficial exitul sau nu din administrarea Pilonului II de pensii administrate privat.

Până la începutul lunii aprilie ei trebuie să comunice auditorilor companiilor care este planul de dezvoltare al companiei şi dacă societăţile de administrare din România vor mai participa sau nu la Pilonul II. Nu este clară soarta celor șapte milioane de români, contribuabili la pilonul II în situația în care ”situațiile ipotetice”, după cum le numește ASF, vor deveni realitate.

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu