Skip to main content

Facebook a șters pagini, conturi și grupuri create de apropiați ai PSD care încercau să manipuleze opinia publică din România

 
Facebook a șters pagini, conturi și grupuri create de apropiați ai PSD care încercau să manipuleze opinia publică din România
Facebook-Hepta 2

​Facebook spune că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD, a spus șeful pentru Cyberseccurity al companiei, Nathaniel Gleicher, scrie HotNews.ro.

„Ei au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri”, au spus cei de la Facebook.

Publicitate

Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro PSD”, a spus într-un interviu telefonic Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook.

FOTO. Facebook a venit și cu câteva exemple de postări distribuite de paginile în cauză: 

  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate

Ce spune Facebook, pe larg, via HotNews

Am eliminat și 31 de Pagini, Grupuri și conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei rețele care a funcționat în România și a folosit o combinație de conturi false și câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce anume făceau.

Administratorii de Pagini și deținătorii de cont au postat de obicei despre știri locale și probleme politice, cum ar fi noutăți părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.

• Prezența pe Facebook și Instagram: 4 pagini, 26 conturi Facebook și un grup.
• Urmăritori: Aproximativ 1.550 de conturi Facebook au urmărit una sau mai multe dintre aceste Pagini.
• Publicitate: Aproximativ 650 de dolari au fost cheltuieli pentru anunțurile de pe Facebook plătite în USD, EUR și LEI. Prima reclamă a fost difuzată în decembrie 2013, iar cea mai recentă reclamă a fost în februarie 2019. Nu am finalizat o revizuire a conținutului organic provenit din aceste conturi.


 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Dar de sutele de conturi fake Rezist si de Grupurile apropiate PLUS USR ori PNL care distribuie continut jignitor - gen Dragnea incatusat ori in sicriu ori fotografii si postari satirice cu proa...de Dancila...sau Felicitari Kovesi, noul Procuror european, cand se vor ocupa. Pentru ca mi s-ar parea normal sa se ocupe de TOATE conturile si grupurile care dizinformeaza.
  • Grupurile afiliare #rezist nu manipuleaza si nu incita la ura? Pe alea cand le sterg? Cam ciudate aceste „stergeri” numai intr-o parte...

Trimite un comentariu