Skip to main content

S-au "bălăcărit", i-a costat! Ferma pe Pro TV, prima amendă, pentru injurii și limbaj fără perdea

 
S-au "bălăcărit", i-a costat! Ferma pe Pro TV, prima amendă, pentru injurii și limbaj fără perdea

Trei ediții ale reality-show-ului Ferma au costat Pro TV 10.000 de lei, pentru injurii și limbaj cu conotații sexuale.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința publică de astăzi sesizări primite pentru mai multe ediții ale emisiunii Ferma de pe Pro TV în care erau reclamate imagini nepotrivite pentru minori și limbajul fără perdea.

Publicitate

Forul a analizat și a decis: Pro TV a fost sancționat pentru edițiile emisiunii din 17, 19 și 27 februarie, pentru încălcarea legislației privind protecția minorilor, pentru violență de limbaj și pentru discuții despre sex.

Este vorba despre două ediții în care două concurente din Ferma, Brigitte și Claudia și-au adresat cuvinte grele, și o ediție în care concurenții au vorbit despre sex oral (dacă le place sau nu).

„Îmi place oralul foarte mult. De aceea în această seară aș dori să vă întreb ce părere aveți despre sexul oral?”, le-a spus Vali Bărbulescu, colegilor de emisiune.

Prezentă în fața membrilor, nici reprezentanta postului n-a putut să folosească sintagma „sex oral”.

„Discuția respectivă, referitoare la…., vă spun opinia colegilor, a fost fără conținut dăunător, toți cei intervievați de către Vali Bărbulescu fie nu au răspuns, fie au vorbit despre alte subiecte fără conotație sexuală.

Fără a lua în calcul dialogul respectiv, care este discutabil dacă e dăunător sau nu, restul conținutul a fost difuzat în limbaj corespunzător, nu s-a insistat în a prezenta un subiect dăunător minorilor. Se consideră că încadrarea la 12 ani este corectă având în vedere numărul mic de scene.”

Totodată, CNA a ținut cont de o altă ediție a emisiunii, din 17 februarie, în care Claudia, concurentă în emisiune a vorbit despre o altă concurentă folosind termeni precum:

„Auzi, golancă, perversă, (bip!) Să nu mai îndrăznești să mai vorbești despre mine! …Te transport direct spitalul 9. Că ești caz de psihiatrie! Golancă infectă! Golancă, perversă, nebună, centuristă infectă! (...) Să se ducă pe centură, la ea acasă! Să scoată silicoanele din (bip!) și din față!”

Radu Herjeu, membru CNA, a fost cel care a propus sancțiunea, care a explicat că a ținut cont și de faptul că Ferma este una dintre cele mai urmărite emisiuni de pe Pro TV.

„I-am certat pe cei de la Antenă pentru că moderatorul lor discuta tot despre sex.”

„Este o emisiune de mare succes care va continua. Eu vreau să fie un avertisment să oprească de acum robinetul, să nu aștepte să ia cinci amenzi. Probabil că și la insula iubirii, dacă o luam din start la cum a început și dădeam amenzi la unele emisiuni, poate nu se ajungea aici.”

Sancțiunea a fost votată în unanimitate de cei prezenți:

Dorina Rusu, Cristina Pocora, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu.

LEGISLAȚIA.

ART. 18 (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: 

a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;
b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

39 (2) Legea audiovizualului

Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Sunteți prosti! Nu Claudia sau Brigitte vorbea ca le place sexul. Adică nu este bine ca acele fete sa vorbească, dar copii voștri de 5 ani sa ne dea UE? Voi care comentați ar trebui sa vă educați copii, nu sa spuneți prosti. Știu ca era după 10 seara aceste vorbe, la ora aceea copii lor nu dorm? Sunteți prea indiferenți de copii voștri, zbierat ca vorbesc ei, dar copii voștri când spun la vârsta de 5 ani aceleași înjurături, nu vă deranjează asta? Încetați cu prostia, amenda asta este dată să fie! Prosti de România!
 • Amenda este chiar mica, in comparatie cu veniturile televiziunii . Nu stiu de ce ,de la un timp,nu mai este nimic decent in emisiunile de acest gen.Chiar nu voi mai urmari asa ceva ! Doar limbaj de mahala !
 • @ Radu Herjeu : este bine ca exista o diferenta intre cele doua amenzi, dar insula se terminase de mult cand a fost amendată.
 • Sincer nu stiu daca trebuia sancționat pe bucăți gen ianuarie,februarie...sau tot la pachet cu amendă grea...nu stiu
 • 10.000 de lei plătește aia a lui Ilie Năstase doar pe un parfum! Aceeași lipsă de respect din partea CNA!
 • @F

  Da, ai dreptate, CNA face distinctie vizibila intre emisiuni. De asta Insula Iubirii a luat 60.000 de lei amenda, iar Ferma doar 10.000. Ambele propuse de mine. La cald :)
 • @marian

  Roaga un copil de clasa a 3-a sa-ti citeasca articolul asta https://www.paginademedia.ro/2019/02/sapte-editii-insula-iubirii-amenda-pachet-cna
 • Interesant cum la pro se discuta la cald. Emisiunea este pentru copii în comparație cu insula. Sunt uneori niște scene mai la limita, dar daca le compari cu alte producții difuzate chiar mai devreme, nu sunt neapărat mai problematice.

  Antenistii obsedați se bucura ca atât poate sa facă atunci când antena ia bătaie. E trist ca totuși CNA face diferențe atât de vizibile intre televiziuni.
 • D-le Harjeu ,omul de casa al antenutei am inteles merita o amenda dar pentru antenele tale de ce nu dai , Insula desfranatilor , si la alte emisiuni , numai pro are dreptul la amenzi , adunatura de bolsevici , ar trebui desfintat acest CNA si pusi oameni destepti nu slugile guvernului si anume apolitic
 • Foarte bine! Acest limbaj si astfel de sceene nu se pot vedea pe tv ! Trebuie mutata dupa ora 00:00 noaptea!

Trimite un comentariu