Skip to main content

Reclamă „îndulcită” după ancheta lui Tolo. Medicamentul care promitea „tratamentul” cancerului, promovat într-o altă formă

 
Reclamă „îndulcită” după ancheta lui Tolo. Medicamentul care promitea „tratamentul” cancerului, promovat într-o altă formă
Onconovical - După | Foto - Paginademedia.ro

Oncovical revine. O reclamă „reambalată”, după o anchetă Libertatea: Un medicament care, în urmă cu câteva luni, era „recomandat pentru tratamentul cancancerului”, astăzi este în continuare promovat, dar sub o altă formă:  „Soluție naturală pentru susținerea sistemului imunitar”.

Este vorba despre Onconovical, suplimentul alimentar care vorbea de „tratamentul” cancerului, într-o reclamă de acum câteva luni. Așa-zisul medicament a trecut de la „soluția pentru tratamentul cancerului” la „soluție pentru susținerea sitemului imunitar”.

Publicitate

S-a păstrat o referire la cancer. Nu se mai spune că Oncovical este "tratament pentru cancer". În schimb, la fiecare flacon comandat, primești cartea "Alimentația Anticancer"

Reclama „transformată” la Onconovical a apărut în ediția din 20 martie a Gazetei Sporturilor, ziar din același trust ca și Libertatea, cel care publica vechea formă a reclamei, de la care a pornit ancheta echipei lui Cătălin Tolontan. O anchetă care scotea la iveală o serie de probleme în campaniile suplimentelor alimentare.

De menționat că pe site-ul www.onconovical.ro  suplimentul este recomandat, în continuare, „celor cu afecțiuni oncologice”. 

Diferența între reclama de acum câteva luni și cea nouă este vizibilă. De ce această repoziționare doar în reclamele ziar?

  • Onconovical - Înainte | Foto - Libertatea
  • Onconovical - După | Foto - Paginademedia.ro

CONTEXT. Suplimentul era promovat în cele mai multe ziare și site-uri de la noi ca „leac natural pentru cancer”. 

Jurnaliștii de la ziarul Libertea, loc în care existau numeroase reclame care-l promovau, au adus în atenția opiniei publice subiectul. Au publicat la finalul lunii ianuarie o anchetă despre publicitatea mincinoasă la medicamente.

Subiectul articolului era chiar suplimentul Onconovical. Câteva dintre concluziile materialului de presă făcut de echipa lui Cătălin Tolontan, în continuare: 

  • Așa cum scrie și pe cutia care se vede în macheta publicitară din ziar, Onconovical este un supliment alimentar.
  • Nu au voie să pretindă că vindecă boli sau afecțiuni!
  • Administratorul firmei: "Domnule, vă spun, reclama e sufletul comerțului"
  • Oncolog: Lipsa reglementării clare supără și medicii. „Oamenii sunt disperați și se mizează pe disperarea lor”.

Suplimentul alimentar nu era prezent doar în paginile ziarului Libertatea, ci și în ziarul Click sau pe site-uri ca Adevarul.ro, România Liberă, Evz.ro, Ziare.com, Realitatea.net, Antena3.ro, Formula As, Doctorul Zilei, în ziarul Click, dar și la România TV. 

La vremea respectivă, o analiză făcută de Paginademedia.ro arăta că leacurile pentru cancer, dar și alte suplimente alimetare „împânziseră” ziarele. 

A doua zi după anchetă reclamele care promiteau vindecarea unor boli precum cancerul au dispărut din paginile ziarului Libertatea. Apoi, la o săptămână ele s-au întors, dar nu în număr așa mare ce-i drept. 

La două luni de atunci Onconovical s-a întors, dar într-o altă formă: „Soluție naturală pentru susținerea sistemului imunitar”

Citește și: 

     

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu