Skip to main content

EXCLUSIV. TVR şi noua identitate a canalelor. „TVR 1 trebuie să se afle cel puţin între primele 5 televiziuni din ţară”

 
TVR - Foto: Paginademedia.ro
TVR - Foto: Paginademedia.ro

TVR îşi caută identitatea. „Pentru a-şi putea îndeplini misiunea (...), de a fi un reper semnificativ în piaţa de televiziune din România, TVR 1 trebuie să se afle cel puţin între primele 5 televiziuni din ţară”, este principalul obiectiv al principalului canal de televiziune TVR 1.

Publicitate

Informaţiile reies din noua politică editorială a televiziunii publice şi noua identitate a canalelor SRTv, documente obţinut de Paginademedia.ro şi din care redăm în continuare.

Ce a decis conducerea postului public? TVR 1 va fi post centrat până acum pe zona de current affairs, va redevni generalist, TVR 2 va fi post tematic centrat pe familie, educaţie, tradiţie, în timp ce TVR 3 va fi post cu tematică regională şi culturală (ca şi până acum).

Paginademedia.ro prezintă în continuare noua identitate a principalelor posturi TVR

TVR 1, post generalist

„Obiectivul TVR1 este acela de a furniza acest conţinut către un public cât mai larg, ocupând astfel o poziţie consolidată în top 5 televiziuni din Romania la nivel naţional şi reprezentând alternativa publică la oferta televiziunilor comerciale.”

„Studiul IRES referitor la aşteptările şi necesităţile populaţiei, coroborat cu bunele practici şi experienţa europeană, ne determină să susţinem că TVR 1 trebuie să devină un canal de tip generalist cu acoperire naţională.”

În consecinţă, TVR 1 devine:

  • Un canal generalist, cu un conţinut diversificat şi de calitate în toate componentele lui;
  • Un canal care respectă misiunea sa de canal public, aşa cum este ea enunţată prin legea 41/1994, urmărind informarea şi educarea telespectatorilor;
  • Un canal care respectă şi ia în considerare aşteptările telespectatorilor;
  • Un canal care va fi un etalon de echidistanţă, imparţialitate şi independenţă;
  • Un canal care este sursa principală de informaţie obiectivă, corectă şi relevantă pentru telespectatori;
  • Un canal care difuzează evenimentele majore de interes naţional din toate domeniile (muzical, sportiv, cultural, politic, istoric).
  • Un canal care abordează tematici complexe, de interes naţional, tematici care unesc România şi care susţin parcursul intern şi internaţional al ţării către un stat democratic, integrat în Europa democrată;
  • Un canal care se bazează în principal pe producţii proprii, atât în ceea ce priveşte documentarele şi divertismentul, dar şi producţia de ficţiune (filme, seriale, script reality, docu-dramă).

Citeşte şi: VIDEO. Media Podcast: TVR 1 vrea între primele 5 televiziuni. Se transformă în generalist

TVR 2 – canal tematic, Familie-Educaţie-Tradiţie

„Tematica pe care TVR 2 o abordează se construieşte bazându-se pe trei elemente definitorii pentru societatea noastră: FAMILIE-EDUCAŢIE-TRADIŢIE. Sunt cei trei factori fundamentali care pot şi trebuie să stea la baza construcţiei noii societăţi democratice româneşti.”

Ţinând cont de aceste deziderate, TVR 2 va fi un post tematic având următoarele caracteristici:

  • Un canal tematic dedicat familiei şi educaţiei aflate în relaţie directă cu tradiţia;
  • Un canal modern, de atitudine, dinamic şi interactiv;
  • Un canal în care publicul, de toate vârstele, în special cel tânăr şi în formare, participă direct la crearea conţinutului;
  • Un canal care ajută familiile tinere punând în discuţie, informând şi oferind soluţii la problematica acestora;
  • Un canal care urmăreşte armonizarea modului în care generaţiile diferite înţeleg şi abordează tematicile şi problemele care apar într-o familie;
  • Un canal pentru care campaniile sociale reprezintă o prioritate;
  • Un canal care aduce în prim-plan problemele acute ale societăţii, care caută răspunsuri şi militează pentru rezolvarea lor, inclusiv - acolo unde este necesar - prin schimbarea legislaţiei;
  • Un canal care nu ezită să prezinte şi să discute teme altfel neglijate, cum ar fi familia mono-parentală, violenţa ca mod de exprimare în familie şi în afara ei etc;
  • Un canal care urmăreşte categoriile şi grupurile sociale defavorizate, de exemplu mamele adolescente, în sensul integrării şi nu al excluziunii sociale;
  • Un canal care vorbeşte despre şi susţine responsabilitatea civică;
  • Un canal care identifică şi promovează modelele şi poveştile de succes;
  • Un canal care urmăreşte consolidarea relaţiilor interumane, crearea unei structuri sociale solide şi a unui sistem de valori coerent cu poziţia şi aspiraţiile României.

TVR 3 – Canal tematic Cultural şi Regional

Sunt două tematici foarte importante care obligă SRTV, prin misiunea sa publică, să se implice, să caute şi să aducă soluţii, tema CULTURALĂ şi cea REGIONALĂ.

„Cu toate că, aparent, aceste tematici nu par a avea foarte multe in comun, ele sunt, în fapt, complementare. Pe de o parte, cultura nu este un bun central, ci dimpotrivă, este un produs naţional în care regiunile au o contribuţie extrem de importantă, iar pe de altă parte, fiecare regiune este consumatoare şi producătoare de cultură.”, aratîă proiectul conducerii TVR.

În consecinţă, TVR 3 va fi un post tematic cu următoarele caracteristici:

  • Un canal regio-cultural;
  • Un canal care abordează tematici culturale si informative;
  • Un canal cu un conţinut generat preponderant de staţiile locale;
  • Un canal care va aduce problematicile locale şi regionale la nivel naţional;
  • Un canal cu un conţinut bine conturat şi ancorat în problematica reală a fiecărei regiuni;
  • Un canal cu rol foarte important în educarea publicului şi redeschiderea apetitului pentru cultura de bună calitate, de toate tipurile, inclusiv cea de tip “urban” şi altele asemenea, neglijate de canale de gen;
  • Un canal generator de proiecte la nivel naţional prin formate unice, dezvoltate unitar la nivelul tuturor staţiilor locale;

Astfel, TVR 3 este o tribună locală şi regională adusă la nivel naţional, este locul de întâlnire a celor mai importante personalităţi din fiecare regiune şi promotorul culturii la nivel naţional.

Având în vedere această obligaţie, se pot enunţa principiile care stau la baza comportamentului editorial al SRTv şi al angajaţilor acesteia.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Barbu Marian Barbu Marian
    Dacă au renunțat la antenele terestre, lumea nu mai are acces la tv.
  • cvm cvm
    hă, hă, hă, ce bla-bla, ce de-a vorbe copiate din vreun referat, plagiat și ăla.
    TVR trebuie închisă de tot și redeschisă a doua zi, cu 5-600 angajați, selectați prin concurs, pe baze exclusiv profesionale.
  • C. C. C. C.
    Adusi de *** distrug.
    Mafia protevista a acaparat tot. Nu cu sefii cei mari ci cu sefii cei mici si umili.
    Echipa de soc de la Administrativ din televiziunea lui Sarbu a ajuns sa conduca Studiouri Centrale,
    adica tot artisticul si tot tehnicul. Un inginer de drumuri si poduri si un economist sunt sefii cei mai influenti cu care face sfat de taina Gradea. Decoruri, inchirieri, emisiuni, achizitii, masini, totul e pe mana lor.
    Un nou contract de leasing pentru 150 de masini, mai multe ca cele achizitionate de Nicolescu si Zgabercea in conditiile in care TVR are mai putin de 30 de soferi. Economicul, care ne umileste cu orice ocazie cand cerem pentru filmare o caseta sau un top de hartie, cand ii vede pe astia e apucat brusc de miopie. De fapt ce economic, casierele Poteca si Silea care sunt acum directoare dau din coada pe langa Gradea si *** ca sa le lase in functiile pe care le ocupa nemeritat.
    Sub bagheta actorului *** Demeter Andras, condus din umbra de Vaileanu zis ORing, *** asa ca *** Politrucul Sasu si ***ul Zgabercea se sfasaie pentru care sa fie mai sef, in timp ce astia nu mai pot de cati bani "produc" pentru partid, pentru Gradea si pentru burta lor sa manance si ea ceva.
    Profesionistii din tvr sunt lasati sa someze in timp ce slugile de aur iau tot. Poate stiti ca producțiile cu multe inchirieri au pe undeva prin preajma *** ***
    Mi-e scarba, *** Noi nu cred ca mai apucam sa se faca bine TVR.
  • Miu Miu Miu Miu
    @JFK așa ar fi fonduri prea mici
  • jk jk
    În teorie, e foarte bine
    TVR 1 se vrea in top 5,Si dacă va prinde,nu va prinde top 3
    Cele mai multe sperante parca se pun pe TVR 2 pentru ca arata potential
    Iar TVR3 va ramane probabil ca inainte
    Însă TVR 1 HD SI TVR 2 HD CAND?Un post special de sport/stiri cand?
  • Marian Marian
    Ce se mai aude cu tvr1 și tvr2 hd?
  • adi adi
    nimic despre trecerea la HD?
  • JFK JFK
    Renuntati la politic si banii de stat si percepeti taxa radiotv,in valoare de 3 lei /televizor din gospodarie.
    Bazati-va doar pe banii incasati din publicitate,cablisti si din inchirierea spatilor aflate in proprietatea voastra!
  • Livia Pila Livia Pila
    Sa vedem mai comportamentul numitor Gradea Doina, Sassu Alexandru, Vornicu Smaranda, Rădulescu Mădălina, Cristache Ionuț, Dar auriu Eduard. Vi pe urma mai vorbim

Trimite un comentariu

sus