Skip to main content

EXCLUSIV. TVR și noua identitate a canalelor. „TVR 1 trebuie să se afle cel puțin între primele 5 televiziuni din țară”

 
EXCLUSIV. TVR și noua identitate a canalelor. „TVR 1 trebuie să se afle cel puțin între primele 5 televiziuni din țară”
TVR - Foto: Paginademedia.ro

TVR își caută identitatea. „Pentru a-și putea îndeplini misiunea (...), de a fi un reper semnificativ în piața de televiziune din România, TVR 1 trebuie să se afle cel puțin între primele 5 televiziuni din țară”, este principalul obiectiv al principalului canal de televiziune TVR 1. 

Informațiile reies din noua politică editorială a televiziunii publice și noua identitate a canalelor SRTv, documente obținut de Paginademedia.ro și din care redăm în continuare. 

Publicitate

Ce a decis conducerea postului public? TVR 1 va fi post centrat până acum pe zona de current affairs, va redevni generalist, TVR 2 va fi post tematic centrat pe familie, educație, tradiție, în timp ce TVR 3 va fi post cu tematică regională și culturală (ca și până acum). 

Paginademedia.ro prezintă în continuare noua identitate a principalelor posturi TVR

TVR 1, post generalist

„Obiectivul TVR1 este acela de a furniza acest conținut către un public cât mai larg, ocupând astfel o poziție consolidată în top 5 televiziuni din Romania la nivel național și reprezentând alternativa publică la oferta televiziunilor comerciale.”

„Studiul IRES referitor la așteptările și necesitățile populației, coroborat cu bunele practici și experiența europeană, ne determină să susținem că TVR 1 trebuie să devină un canal de tip generalist cu acoperire națională.”

În consecință, TVR 1 devine:

 • Un canal generalist, cu un conținut diversificat și de calitate în toate componentele lui;
 • Un canal care respectă misiunea sa de canal public, așa cum este ea enunțată prin legea 41/1994, urmărind informarea și educarea telespectatorilor;
 • Un canal care respectă și ia în considerare așteptările telespectatorilor;
 • Un canal care va fi un etalon de echidistanță, imparțialitate și independență;
 • Un canal care este sursa principală de informație obiectivă, corectă și relevantă pentru telespectatori;
 • Un canal care difuzează evenimentele majore de interes național din toate domeniile (muzical, sportiv, cultural, politic, istoric).
 • Un canal care abordează tematici complexe, de interes național, tematici care unesc România și care susțin parcursul intern și internațional al țării către un stat democratic, integrat în Europa democrată;
 • Un canal care se bazează în principal pe producții proprii, atât în ceea ce privește documentarele și divertismentul, dar și producția de ficțiune (filme, seriale, script reality, docu-dramă).

Citește și: VIDEO. Media Podcast: TVR 1 vrea între primele 5 televiziuni. Se transformă în generalist

TVR 2 – canal tematic, Familie-Educație-Tradiție

„Tematica pe care TVR 2 o abordează se construiește bazându-se pe trei elemente definitorii pentru societatea noastră: FAMILIE-EDUCAȚIE-TRADIȚIE. Sunt cei trei factori fundamentali care pot și trebuie să stea la baza construcției noii societăți democratice românești.” 

Ținând cont de aceste deziderate, TVR 2 va fi un post tematic având următoarele caracteristici: 

 • Un canal tematic dedicat familiei și educației aflate în relație directă cu tradiția;
 • Un canal modern, de atitudine, dinamic şi interactiv;
 • Un canal în care publicul, de toate vârstele, în special cel tânăr şi în formare, participă direct la crearea conţinutului;
 • Un canal care ajută familiile tinere punând în discuție, informând și oferind soluții la problematica acestora;
 • Un canal care urmărește armonizarea modului în care generațiile diferite înțeleg și abordează tematicile și problemele care apar într-o familie;
 • Un canal pentru care campaniile sociale reprezintă o prioritate;
 • Un canal care aduce în prim-plan problemele acute ale societății, care caută răspunsuri și militează pentru rezolvarea lor, inclusiv - acolo unde este necesar - prin schimbarea legislației;
 • Un canal care nu ezită să prezinte și să discute teme altfel neglijate, cum ar fi familia mono-parentală, violența ca mod de exprimare în familie și în afara ei etc;
 • Un canal care urmărește categoriile și grupurile sociale defavorizate, de exemplu mamele adolescente, în sensul integrării și nu al excluziunii sociale;
 • Un canal care vorbește despre și susține responsabilitatea civică;
 • Un canal care identifică și promovează modelele și poveștile de succes;
 • Un canal care urmărește consolidarea relațiilor interumane, crearea unei structuri sociale solide și a unui sistem de valori coerent cu poziția și aspirațiile României.

TVR 3 – Canal tematic Cultural și Regional

Sunt două tematici foarte importante care obligă SRTV, prin misiunea sa publică, să se implice, să caute și să aducă soluții, tema CULTURALĂ și cea REGIONALĂ.

„Cu toate că, aparent, aceste tematici nu par a avea foarte multe in comun, ele sunt, în fapt, complementare. Pe de o parte, cultura nu este un bun central, ci dimpotrivă, este un produs național în care regiunile au o contribuție extrem de importantă, iar pe de altă parte, fiecare regiune este consumatoare și producătoare de cultură.”, aratîă proiectul conducerii TVR.  

În consecință, TVR 3 va fi un post tematic cu următoarele caracteristici:

 • Un canal regio-cultural;
 • Un canal care abordează tematici culturale si informative;
 • Un canal cu un conținut generat preponderant de stațiile locale;
 • Un canal care va aduce problematicile locale și regionale la nivel național;
 • Un canal cu un conținut bine conturat și ancorat în problematica reală a fiecărei regiuni;
 • Un canal cu rol foarte important în educarea publicului și redeschiderea apetitului pentru cultura de bună calitate, de toate tipurile, inclusiv cea de tip “urban” și altele asemenea, neglijate de canale de gen;
 • Un canal generator de proiecte la nivel național prin formate unice, dezvoltate unitar la nivelul tuturor stațiilor locale;

Astfel, TVR 3 este o tribună locală și regională adusă la nivel național, este locul de întâlnire a celor mai importante personalități din fiecare regiune și promotorul culturii la nivel național.

Având în vedere această obligație, se pot enunța principiile care stau la baza comportamentului editorial al SRTv și al angajaților acesteia.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • hă, hă, hă, ce bla-bla, ce de-a vorbe copiate din vreun referat, plagiat și ăla.
  TVR trebuie închisă de tot și redeschisă a doua zi, cu 5-600 angajați, selectați prin concurs, pe baze exclusiv profesionale.
 • Adusi de *** distrug.
  Mafia protevista a acaparat tot. Nu cu sefii cei mari ci cu sefii cei mici si umili.
  Echipa de soc de la Administrativ din televiziunea lui Sarbu a ajuns sa conduca Studiouri Centrale,
  adica tot artisticul si tot tehnicul. Un inginer de drumuri si poduri si un economist sunt sefii cei mai influenti cu care face sfat de taina Gradea. Decoruri, inchirieri, emisiuni, achizitii, masini, totul e pe mana lor.
  Un nou contract de leasing pentru 150 de masini, mai multe ca cele achizitionate de Nicolescu si Zgabercea in conditiile in care TVR are mai putin de 30 de soferi. Economicul, care ne umileste cu orice ocazie cand cerem pentru filmare o caseta sau un top de hartie, cand ii vede pe astia e apucat brusc de miopie. De fapt ce economic, casierele Poteca si Silea care sunt acum directoare dau din coada pe langa Gradea si *** ca sa le lase in functiile pe care le ocupa nemeritat.
  Sub bagheta actorului *** Demeter Andras, condus din umbra de Vaileanu zis ORing, *** asa ca *** Politrucul Sasu si ***ul Zgabercea se sfasaie pentru care sa fie mai sef, in timp ce astia nu mai pot de cati bani "produc" pentru partid, pentru Gradea si pentru burta lor sa manance si ea ceva.
  Profesionistii din tvr sunt lasati sa someze in timp ce slugile de aur iau tot. Poate stiti ca producțiile cu multe inchirieri au pe undeva prin preajma *** ***
  Mi-e scarba, *** Noi nu cred ca mai apucam sa se faca bine TVR.
 • În teorie, e foarte bine
  TVR 1 se vrea in top 5,Si dacă va prinde,nu va prinde top 3
  Cele mai multe sperante parca se pun pe TVR 2 pentru ca arata potential
  Iar TVR3 va ramane probabil ca inainte
  Însă TVR 1 HD SI TVR 2 HD CAND?Un post special de sport/stiri cand?
 • Renuntati la politic si banii de stat si percepeti taxa radiotv,in valoare de 3 lei /televizor din gospodarie.
  Bazati-va doar pe banii incasati din publicitate,cablisti si din inchirierea spatilor aflate in proprietatea voastra!
 • Sa vedem mai comportamentul numitor Gradea Doina, Sassu Alexandru, Vornicu Smaranda, Rădulescu Mădălina, Cristache Ionuț, Dar auriu Eduard. Vi pe urma mai vorbim

Trimite un comentariu