Skip to main content

VIDEO. Tudor Mușat: Cred că e o altă viziune la Digi 24. Așa o percep, nu numai eu, ca jurnalist, dar și telespectatorii

 
VIDEO. Tudor Mușat: Cred că e o altă viziune la Digi 24. Așa o percep, nu numai eu, ca jurnalist, dar și telespectatorii

VIDEO. "Nu am primit vreo explicație sau vreun motiv sau vreo confirmare a unei schimbări de viziune, e ceea ce eu, ca jurnalist și ca privitor percep în acest moment la Digi 24", a spus jurnalistul Tudor Mușat la interviurile Paginademedia.ro.

Publicitate

Despre ce este vorba? Tudor Mușat a explicat:

"Cred că jurnalistul trebuie să fie un ghid și aici mă delimitez de această opinie cum că jurnalistul este un purtător de microfon sau de lavalieră la un talk-show, care trebuie să stea să se uite pieziș la oameni cum se ceartă și să le spună telespectatorilor să-și tragă singuri concluziile.

Datoria jurnalistului nu este să stea actor pasiv, nici să fie militant sau activist, dar dincolo de a culege date, el trebuie să ofere context, el trebuie să pună întrebări provocatoare, el trebuie să ceară și alte păreri. După ce le-a obținut, ar trebui să confrunte aceste păreri, nu doar să-i spună publicului „ai asta pe stânga, ai asta pe dreapta”.

Cred că telespectatorii trebuie ajutați să afle ce informație le este utilă, corectă și adevărată."

Cred că Digi, în niște ani de zile, cel puțin cinci în care ne-am suprapus traseele, a făcut acest pas mai departe, asumându-și cumva să spună adevărul, să arate adevărul fără să fie militant într-o anume direcție.

E un tip de viziune pe care eu l-am simțit și cu care am rezonat o bună bucată de vreme.

Ce simte Tudor Mușat că s-a schimbat?

Tudor Mușat, la Interviurile Paginademedia:

"Eu cred că în momentul de față există o altă viziune despre acest tip de jurnalism. Cum am spus, nu am primit vreo explicație sau vreun motiv sau vreo confirmare a unei schimbări de viziune. Este ceea ce eu, ca jurnalist și ca privitor percep în acest moment. Este ceea ce publicul percepe. Cei care se uită la Digi.

Această viziune care se duce mai degrabă în zona de a aștepta ca jurnalist să vezi ce spune unul, să vezi ce spune celălalt și de a nu te duce spre a fi ghid, călăuză, spre a explica lucruri, spre a pune întrebări incomode pentru interlocutori.

Cred că acest lucru s-a întâmplat niște ani la Digi 24 și valoarea crescută a acestui post a fost generată de stilul acesta de abordare jurnalistică."

VIDEO. Tudor Mușat - Cred că e o altă viziune la Digi 24

"Singurul motiv care mi s-a spus a fost că nu mai este nevoie de emisiunea pe care o făceam"

Cum a plecat de la Digi 24?

"În 31 ianuarie am fost anunțat că din 1 februarie Digi nu mai dorește continuarea contractului nostru. Un contract, așa cum am explicat la momentul respectiv, încheiat între două firme care, nu avea o durată prestabilită. Era un contract pe durată nedeterminată, dar care, evident, putea fi oprit cu un preaviz de niște săptămâni de fiecare parte implicată.

Mi s-a comunicat că RCS-RDS dorește încetarea contractului începând cu a doua zi", a spus Tudor Mușat la Interviurile Paginademedia.ro

Motivul invocat?

Tudor Mușat:

"Nu am primit niciun motiv. În săptămânile scurse până la momentul de față am tot încercat să aflu un motiv, măcar formal, pentru a pune în pagină și încheierea acestui contract. Nu l-am primit.

Singurul motiv care s-a comunicat a fost că nu mai e nevoie de emisiunea pe care o făceam, asta în condițiile în care la Digi 24, de-a lungul celor cinci ani încheiați am făcut multe genuri de emisiuni, mai multe tipuri de formate, de la jurnale de știri cu invitați, până la emisiuni de talk-show și analiză. Ideea a fost să se propună o schimbare de program.

Din câte înțeleg, la Digi 24, numărul talk-show-urilor și a emisiunilor cu invitați s-a împuținat destul de mult. Nu am primit niciun fel de amănunt. Doar legat de persoana mea și de emisiunea pe care o fac, care nu mai are loc în grilă.

VIDEO. Tudor Mușat, despre plecarea de la Digi 24:

Vezi interviul integral acordat Paginademedia.ro de Tudor Mușat, AICI 

Tudor Mușat despre plecarea de la Digi 24, fragmentul pe larg: 

În urmă cu câteva săptămâni, ți-ai încheiat colaborarea cu Digi 24. Cum s-a întâmplat?

Tudor Mușat: În 31 ianuarie am fost anunțat că din 1 februarie Digi nu mai dorește continuarea contractului nostru. Un contract, așa cum am explicat la momentul respectiv, încheiat între două firme, care nu avea o durată prestabilită. Era un contract pe durată nedeterminată, dar care, evident, putea fi oprit cu un preaviz de niște săptămâni de fiecare parte implicată.

Mi s-a comunicat că RCS-RDS dorește încetarea contractului începând cu a doua zi.

Ți s-a dat și vreun motiv?

Tudor Mușat: Nu, nu am primit niciun motiv. În săptămânile scurse până la momentul de față am tot încercat să aflu un motiv, măcar formal, pentru a pune în pagină și încheierea acestui contract. Nu l-am primit.

Singurul motiv care s-a comunicat a fost că nu mai e nevoie de emisiunea pe care o făceam. Asta în condițiile în care la Digi 24, de-a lungul celor cinci ani încheiați, am făcut multe genuri de emisiuni, mai multe tipuri de formate, de la jurnale de știri cu invitați, până la emisiuni de talk-show și analiză. Ideea a fost să se propună o schimbare de program. 

Adică talk-show?

Tudor Mușat: Din câte înțeleg, la Digi 24, numărul talk-show-urilor și a emisiunilor cu invitați s-a împuținat destul de mult. Nu am primit niciun fel de amănunt. Doar legat de persoana mea și de emisiunea pe care o fac, care nu mai are loc în grilă.

Ți s-a spus ceva de audiență?

Nu. Discuții despre audiență noi aveam în fiecare zi, așa cum știi, audiențele se primesc în televiziune a doua zi dimineața. 

Te uiți la ce ai făcut bine, încerci pe de altă parte să nu judeci după audiențele făcute în seara trecută și să te uiți la tendințe și la ce se întâmplă pe termen lung. Programul Imparțial pe care l-am făcut în ultimele luni era un program la care să contruiești. Din mai multe motive.

În primul rând, pentru că l-am preluat și i-am dat împreună cu echipa redacțională un alt format. În al doilea rând, pentru că ai de văzut foarte multe elemente, foarte mulți factori care intervin:

Este poziționarea orară. La ora 22:00, talk-showurile deja încep la celelalte televiziuni concurente. Ora de începere a emisiunii era cumva în contratimp. Concurența e aprigă, publicul are așteptări foarte mari, așa că te poți uita șă să încerci să stabilești niște tendințe și să îmbunătățești lucrurile pe termen lung.

Ție cum ți se părea audiența față de alte emisiuni sau față de emisiunile pe care le-ai mai realizat?

Tudor Mușat: Fluctuantă ar fi cuvântul potrivit pentru că, așa cum spuneam, depinde de foarte mulți factori și cred că un astfel de program nu se poate construi în patru luni de zile. Cred că un astfel de program are nevoie de timp să se așeze.

Are nevoie să le explice oamenilor ce le oferă exact la acea oră. Pentru că acest gen de format la acea oră și cu o poziționare la concurență cu celelalte televiziuni, te obligă să abordezi subiecte la zi, subiecte politice: invitații să fie din zona asta de știri imediate, personaje cu greutate au fost acolo, parlamentare miniștrii, sindicaliști.

Dar, pe de altă parte, au fost seri în care noi am dezbătut teme legate de sănătate sau educație, pentru că, evident, lumea nu e interesată numai de jocuri politice, de declarații bombastice sau de poziționări între putere și opoziție. E interesată de probleme curente.

Sigur că totul se închide cumva cu politicul și cu politicile publice, dar sunt lucruri care țin de sistemul respectiv, de sănătate, de educație, de infrastructură. Noi ne-am ocupat la Imparțial în ultima vreme și de astfel de emisiuni, audiența unora a fost fenomenală, a trecut de talk-show-uri concurente în care invitații erau miniștrii sau alți actori importanți ai zilei.

Alteori, emisiunile pe care noi le făceam cu politicieni nu aveau o audiență atât de spectaculoasă. Încercam să vedem de fiecare dată cum a fost, ce merge, ce nu merge și de altfel, asta se întâmplă nu doar cu mine sau cu emisiunea pe care o făceam, ci cu toată lumea în televiziune.

(...)

Tudor Mușat: Se încearcă foarte mult intoxicarea opiniei publice și culmea, de către actori politici aflați la putere.

Datoria jurnalistului nu este să stea actor pasiv, nici să fie militant sau activist, dar dincolo de a culege date, el trebuie să ofere context, el trebuie să pună întrebări provocatoare, el trebuie să ceară și alte păreri.

După ce le-a obținut, ar trebui să confrunte aceste păreri, nu doar să-i spună publicului „ai asta pe stânga, ai asta pe dreapta”.

Cred că jurnalistul trebuie să fie un ghid și aici mă delimitez de această opinie cum că jurnalistul este un purtător de microfon sau de lavalieră la un talk-show, care trebuie să stea să se uite pieziș la oameni cum se ceartă și să le spună telespectatorilor să-și tragă singuri concluziile.

Cred că telespectatorii trebuie ajutați să afle ce informație le este utilă, corectă și adevărată.

Spui asta într-o perioadă în care politicienii își aleg pe ce canale să se ducă...

Tudor Mușat: Sunt foarte puțini cei care riscă să se ducă la o televiziune sau alta unde știu că ceilalți invitați vor fi preponderent de altă culoare decât el sau că moderatorul emisiunii are o orientare, uneori asumată. Îi admir pe acești politicieni care se duc în vizuina lupului și se bat acolo pentru ideile lor.

Ideal ar fi ca tu, moderator, să ai un mix potrivit, nu unul debalansat.

Cred că Digi, în niște ani de zile, cel puțin cinci în care ne-am suprapus traseele, a făcut acest pas mai departe, asumându-și cumva să spună adevărul, să arate adevărul fără să fie militant într-o anume direcție. Pur și simplu arăta care sunt informațiile, de unde provin, din surse oficiale de cele mai multe ori.

E un tip de viziune pe care eu l-am simțit și cu care am rezonat o bună bucată de vreme.

Spui „o bună bucată de vreme”. Când n-ai mai rezonat?

Tudor Mușat: În postarea de pe Facebook mi-am pus niște întrebări referitoare la utilitatea a ceea ce facem noi în presă, pentru public. Publicul e foarte polarizat, militant în multe privințe. Cere foarte mult, cere foarte drastic. Atunci te întrebi: „oare mai e loc pentru genul acesta de discuție și de informație?”

După acea postare, miile de mesaje care au venit în săptămâna de după plecarea de la Digi mi-au confirmat că m-am înșelat.  Oameni care au spus: „noi cu asta rezonăm, noi de asta te priveam și de asta ne uitam la Digi, e rău că lucrurile astea nu se mai întâmplă”.

Pe urmă, eu cred că în momentul de față există o altă viziune despre acest tip de jurnalism. Cum am spus, nu am primit vreo explicație sau vreun motiv sau vreo confirmare a unei schimbări de viziune. E ceea ce eu, ca jurnalist și ca privitor percep în acest moment. Este ceea ce publicul percepe. Cei care se uită la Digi.

Exact ceea ce spuneam mai devreme, această viziune care se duce mai degrabă în zona de a aștepta ca jurnalist să vezi ce spune unul, să vezi ce spune celălalt și de a nu te duce spre a fi ghid, călăuză, a explica lucruri, a pune întrebări incomode pentru interlocutori.

Cred că acest lucru s-a întâmplat niște ani la Digi 24 și valoarea crescută a acestui post a fost generată de stilul acesta de abordare jurnalistică. 

Vezi interviul integral acordat Paginademedia.ro de Tudor Mușat, AICI 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • Tudor, te respect pentru modul in care ai ales sa faci jurnalism. Esti un ziarist complet si complex, unul dintre cei mai buni din tara asta. Modestia si lipsa ta de agresivitate imi vor ramane etalon in judecarea jurnalistilor de pe TV. Sincer, exceptandu-le pe Alice si Sanda, colegele tale de la Digi24, nu cred ca mai exista jurnalisti de aceeasi valoare. Nu am cum sa te compar cu "ficusul" Prelipceanu:) sunt convinsa ca orice ai face va fi excelent. Cat despre explicatii... Uneori e mai bine sa nu le mai cauti. Mai ales la RCS&RDS;)
  • Nu s-a nascut omul care sa spuna dupa ce a plecat de la un loc de munca, stii eu am plecat, dar lor le merge mai bine. o intrebare pt pagina de media pe langa altele deja puse: cand dai tribuna de exprimare pt musat, turturica si alti plecati din digi24 si, in fiecare caz in parte, nu ai si pozitia digi24 nu e derapaj?
  • Sa-ti numesti emisiunea "impartial", sa fii evident partinitor... ceva mai deplasat nu mai vazusem.
    Dar am vazut acum, sa te si miri ca la un moment dat nu mai poti face emisiunea "impartial" de partinitor ce erai... wow

Trimite un comentariu