Skip to main content

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere, scrisoare către Carmen Dan: „Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, vom considera că autoritățile române sunt responsabile”

 
ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere, scrisoare către Carmen Dan: „Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, vom considera că autoritățile române sunt responsabile”
Emilia Sercan - Mihut Savu | Epoch Times Romania)

Două organizații care apără drepturile jurnaliștilor au reacționat în cazul Emiliei Șercan, jurnalista de investigații amenințată cu moartea.

Publicitate

Este vorba despre Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch care au trimis o scrisoare deschisă către ministrul de Interne Carmen Dan și către Ioan Buda, inspector General al Poliției Române.

„Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”, notează documentul. 

Reamintim că Emilia Șercan, jurnalist PressOne și profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, a publicat pe Facebook o captură de ecran al unui mesaj de amenințare cu moartea.

„Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de amenințare cu moartea”, a scris jurnalista. 

Sercan a scris în ultimii ani despre doctoratele plagiate ale unor politicieni, printre care amintim pe Gabriel Oprea sau Petre Tobă. Recent, a scris mai multe articole despre tezele de doctorat plagiate la Academia de Poliție „A. I. Cuza” din București.

„Pare evident că munca sa este explicația acestor amenințări și că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-și oprească investigațiile jurnalistice”, completează sursa citată. 

După amenințarea cu moartea, Emilia Șercan a depus și o plângere la Poliția Capitalei.

Scrioarea trimisă către Ministerul de Interne și IGPR de organizațiile ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere


„Amenințări cu moartea primite de un jurnalist de investigație

În atenția doamnei Carmen Dan, Ministru de Interne

În atenția domnului Ioan Buda - Inspector General al Poliției Române

Stimată doamnă Dan,

Stimate domnule Buda,


Vă scriem în numele Reporteri fără Frontiere (RSF) și al ActiveWatch privind cazul dnei Emilia Șercan, jurnalist de investigație în România de peste 20 de ani, profesor asistent la Facultatea de Jurnalism și Studii de Comunicare din cadrul Universității din București în ultimii 7 ani și jurnalist freelancer pentru portalul PressOne.ro.

Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea luni seara, 15 aprilie, ora 21:05, prin intermediul unui mesaj text pe telefonul mobil (a se vedea captura foto de mai jos; o parte a mesajului a fost cenzurată în această comunicare publică, deoarece Emilia nu dorește să creeze și mai mult stres pentru familia sa):

„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ceea ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare... dacă nu vrei să urmeze calvarul. (...)“

După cum știți cu siguranță, doamna Șercan a publicat pe larg despre doctorate plagiate ale unor oficiali de rang înalt (cum ar fi: un vicepremier, doi miniștri de interne, un ministru al apărării, un ministru al educației, un ministru al sănătății, un prim adjunct al Procurorului General al României, un șef al Inspecției Judiciare, politicieni, judecători, rectori, generali de servicii secrete și chestori de poliție), însă activitatea sa s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra unor membri ai Poliției Române și ai Academiei de Poliție. Pare evident că munca sa este explicația acestor amenințări și că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-și oprească investigațiile jurnalistice.

Doamna Șercan a anunțat poliția română despre aceste amenințări.

Vă scriem astăzi pentru a vă invita să luați toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a vă asigura că jurnalistul este în siguranță, pentru a vă asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje.

Dacă siguranța Emilie Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul. Rămânem la dispoziția dvs. pentru a discuta această problemă, în așa fel încât să răspundeți cât mai curând posibil acestei solicitări.


Pauline Adès-Mével
Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Hai,nu dau, s-au trezit muierile ***ă sa vorbeasca despre siguranța națională.Tipa,aia,de care ziceti,venea de la amant..asta v-o spun cu certitudine,ca sunt vecin,cu ala de ii sugea p.,a..asa ca,hai ***.

Trimite un comentariu