Skip to main content

MultPreaIndulgentul CNA. Amenzi la pachet, ca să „doară” mai puțin

 
MultPreaIndulgentul CNA. Amenzi la pachet, ca să „doară” mai puțin

Amenzi la „pachet” sau cum să scapi ieftin. Consiliul Național al Audiovizualului a dat un nou rând de amenzi „la pachet” posturilor de știri, pentru încălcările din luna februarie. 

Cum adică, "la pachet"? Simplu: mai multe derapaje ale aceluiași post TV au fost analizate "la grămadă", rezultând o singură amendă. Chiar dacă au greșit de mai multe ori, posturile TV au fost amendate o singură dată. O abordare a CNA care avantajează, evident, posturile de televiziune. 

Publicitate

Forul audiovizual a analizat timp de mai multe ședințe o serie de reclamații primite de for pentru posturile Antena 3, B1 TV, România TV și Realiatea TV. A fost o salată de emisiuni talk show, cu emisiuni pamflet, cu subiecte din cele mai variate: atacuri la Kovesi, atacuri de minoritatea maghiară, atacuri la procurori, la Ponta, la Maior, la Burci, la Ghiță sau la Dragnea. 

Și membrii CNA au fost dați peste cap de propriul mod de organizare. Aglomerația de reclamații, tipul de a le analiza "la pachet", dar și modul pe care CNA l-a ales pentru a discuta cazurile i-au bulversat.

Cum a abordat CNA reclamațiile: vizionarea cazurilor a fost făcută "la grămadă", în urmă cu multe ședințe, și s-a întins pe ore bune. Au urmat alte ședințe, în care subiectele erau plasate pe la finalul ordinii de zi, după alte puncte.

Rezultatul: cu mici excepții, nici membrii nu păreau să-și amintească prea bine ce au vizionat și unde erau problemele. Dar s-au făcut propuneri și, în final, s-a și votat.

Unul dintre membri, Radu Călin Cristea, prezent în ședință, a refuzat să voteze vreo sancțiune motivând că este inapt să mai ia vreo decizie după ce au trecut săptămâni de când forul tot vizionează emisiuni. 

Prezentăm în continuare, pe scurt, sancțiunile date astăzi de membrii CNA și care au trecut la vot (au primit cel puțin șase voturi pentru). Toate propunerile au venit din partea lui Radu Herjeu, membru CNA: 

Antena 3 - 10.000 de lei amendă pentru șase ediții din luna februarie, ale emisiunilor Sinteza zilei, Obiectiv, Exces de putere și Descoperiți

Printre emisiunile de care s-a ținut cont a fost o ediție Sinteza zilei în care s-a vorbit despre despre Victor Ponta că ar fi „comandat” arestarea lui Adamescu, o emisiune în care s-a afirmat că SRI a atacat site-ul Luju.ro, pentru burtiera „Kovesi și-a pregătit fuga”, emisiunea despre o presupusă asociere Burci - SIE. 

B1 TV - 15.000 de lei amendă pentru câte o ediție din emisiunile Se întâmplă acum, Lumea lui Banciu și Dosar de politician. 

S-a ținut cont, printre altele, de o ediție a emisiunii Se întâmplă acum, prezentată de Tudor Barbu, în care s-au făcut afirmații dure la adresa lui Sebastian Ghiță și a lui Nicolae Popa, dar și comentariile lui Radu Banciu la UDMR și la maghiari. 

Realitatea TV - 20.000 de lei amendă pentru șapte ediții Jocuri de putere, una de Realitatea Românească și două de România 2019 (emisiunea lui Cozmin Gușă).

S-a ținut cont în propunerea sancțiunii de atacurile făcute în mai multe emisiuni la comunitatea de maghiari, atacuri la Dragnea și PSD, afirmația lui Mirel Curea că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit al SIE (fără a aduce dovezi), afirmația că „Dragnea a fost asistat de foști colegi de la SRI-ul lui Măgureanu”, făcută de Mihail Neamțu. 

România TV - 10.000 de lei amendă pentru știri și dezbateri din 25 și 26 februarie, Punctul culminant și România exclusiv. S-a ținut cont, printre altele, de știrile despre Laura Codruța Kovesi că ar fi deținut case în Statele Unite, informație care s-a dovedit falsă.

S-a ținut cont și de faptul că postul a difuzat imagini cu o altercație dintre Codrin Ștefănescu, Marius Marinescu și forțe de ordine, vechi din 2009, în care nu s-a făcut mențiunea că sunt de arhivă. Dar a fost luată în considerare și o știre despre vandalizarea sediului Ministerului Justiției, în care pe burtieră s-au afișat titlurile: ATACURILE VIOLENTE ALE HOARDELOR REZIST; TOADER, ATACAT CU MUȘTAR ȘI KETCHUP.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Nici o problema. Prima masura va fi desfiintarea CNA, scoaterea in afara legii a PSD si ALDE precum si inchiderea definitiva a latrinei 3 si a Romaniei TV. Cancerul trebuie extirpat, urgent.
  • Antena 3 si Romania TV cate 10.000 amenda. B1 - 15.000 si Realitatea - 20.000. Curat echilibru la CNA. Nu mai pot cu PSD-ul vietii bagat in toate institutiile statului. Bravo tie, romane, ti-a fost lene sa mergi la vot! Sa nu uitam vorba asta: Culegem ceea ce semanam!

Trimite un comentariu