Skip to main content

CAZ REVOLTĂTOR. Angajată Radio România ridicată de DIICOT și forțată să declare că a dat presei date despre deplăsările scumpe ale directorului! Informații publice

 
CAZ REVOLTĂTOR. Angajată Radio România ridicată de DIICOT și forțată să declare că a dat presei date despre deplăsările scumpe ale directorului! Informații publice
Gabriela Scraba - FOTO: București FM/Alexandru Dolea

Caz revoltător dezvăluit de ziarul Libertatea. O angajată Radio România (și nu orice angajată, ci redactor-șef la redacția muzicală) a fost ridicată noaptea de DIICOT și învinuită că a trimis informații presei, mai exact lui Cătălin Tolontan, scrie Libertatea.

Publicitate

Se întâmpla acum doi ani, după ce Tolontan a scris despre deplasările președintelui de atunci al Radioului, Ovidiu Miculescu. Multe deplasări. Și scumpe, la clasa business. 

Gabriela Scraba, la vremea respectivă redactor-șef la redacția muzicală, a fost bănuită că a trimis informațiile. Noaptea, a fost luată de acasă (unde locuia alături de fiica ei, o persoană cu dizabilități). A fost interogată - în lipsa unui avocat - și forțată să recunoască faptul că ea a trimis în octombrie 2016, de pe un email anonim, mai multe informații care vizau deplasările internaționale ale președintelui Ovidiu Miculescu, către Gazeta Sporturilor și Tolo.ro. 

A recunoscut pentru a-și apăra colegii. A recunoscut și a ajuns la un acord cu procurorii - a acceptat pedeapsa - 1 an și 3 luni de închisoare. A recunoscut după ce procurorii au jucat cartea fiicei ei cu probleme: un proces ar pune-o în situația de a nu putea avea grijă de ea.

Vorbim de procurorii DIICOT, adică Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism! DIICOT, care a "răspuns" la sesizarea șefului Radioului.

Judecătorii au sesizat absurdul și au respins cazul. Verdictul, e clar: sunt informații publice! După aproape doi ani, Gabriela Scraba a câștigat. Aproape doi ani în care a tăcut, de teamă.

 Povestea incredibilă, relatată de Libertatea.ro, în două părți, ieri și azi:

Pontul:

Cătălin Tolontan primește, de la un mail anonim, informații legate de Ovidiu Miculescu, șeful Radioului.

Pontul anomim s-a confirmat și a ieșit la iveală faptul că fostul șef la Radio România efectua deplăsări de peste 110.000 de euro pe care le deconta din bani publici. 

„Președintele zboară exclusiv la business class. Decontează bilete de 900 de euro până în Turcia, Cehia și Polonia și de peste 5.000 de euro în Japonia. Poposește de două ori în China, de două ori în SUA, plus Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia și Malaezia”. 

În momentul în care informațiile anonime s-au confirmat, Miculescu a intrat pe fir și a vrut să afle cine a divulgat respectivele informații. 

A dat un ordin internă prin care respectivele date deveneau secrete. Apoi a început să pună presiune asupra propriilor angajați pentru a-i determina să recunoască cine a fost „anonimul”. 

„Miculescu hăituia oameni aiurea! Unul dintre băieții de la IT era suspectat și fusese deja mutat la poartă! Atunci m-am dus la Mariana Milan, șefa Serviciului Juridic și omul lui Miculescu”, a spus Gabriela Scraba, citată de Libertatea.

Redactorul muzical a recunoscut că a trimis informațiile către Gazetă, pentru a-și apăra colegii, notează aceeași sursă. 

Președintelui Ovidiu Miculescu a făcut plângere la DIICOT, iar doi procurori o pun sub acuzare pe cea care „divulgase informații secrete”. Cele două capete de acuzare erau: 

„Transfer neautorizat de date”

Divulgare de informații secrete”, notează sursa citată. 

Apoi, o echipă de la DIICOT a descins la casa Gabrielei Scraba. Au săltat-o împreună cu „laptopul personal și un stick, pe care ofițerii le-au sigilat”, scrie Libertatea. 

Redactorul muzical locuia cu fiica sa în vârstă de 26 de ani, bolnavă de autism. Pe acest context vulnerabil au mizat și procurorii care s-au ocupat de caz. 

„DIICOT speculează teama femeii – o continuare a procesului ar fi însemnat că nu-și putea întreține fata cu dizabilități.Procurorul Robert Fleckhammer nu ezită să scrie negru pe alb că femeia acceptă pedeapsa de 1 an și 3 luni de închisoare cu amânarea executării, în condițiile în care realizează că, altfel, viața ei ar fi distrusă”, scrie în continuare cotidianul. 

Presată de context, Gabriela Scraba a semnat înțelegerea: „Aș fi semnat orice”, spune ea.

Un judecător a citit dosarul și „a sesizat absurdul acuzării” pentru că „oarte rar se întâmplă ca judecătorii să refuze acordul de înțelegere dintre procurori și cei acuzați”, a explicat Andra Ghilenschi, avocata angajatei de la Radio România.

Judecătoarea Lucreția Postelnicu a retrimis dosarul la DIICOT și a în motivare a scris că „o notă internă prin care șeful Radioului public, Ovidiu Miculescu, secretizează informații publice nu poate fi mai puternică decât legea informațiilor publice”. 

Cazul a ajuns apoi la Curtea de Apel București, după un apel al DIICOT. Completul a respins apelul, iar sentința a devenit definitivă. În ianuarie 2019 cazul a fost clasat, iar Gabriela Scraba a fost declarată nevinovată. 

„Trecuseră doi ani și jumătate de când Ovidiu Miculescu se enervase pentru că pe tolo.ro apăruseră publicate deplasările sale la business class cu avionul, asta în condițiile în care șeful BBC zboară cu low cost, când destinațiile o permit.

Au fost doi ani în care următorii procurori și judecători au criminalizat transmiterea către public a informațiilor de interes public”, notează în final Libertatea.

Cele două articole din Libertatea:


 

 

  

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Acestea sunt - din pacate - organele de cercetare penala din tara noastra.
    Sa va mai spun cazuri de persoane suspectate de deturnare de fonduri ridicate pe sus de la locul de munca - mass-media filma la poarta - care au primit 30 de zile arest, dupa care au fost eliberate, din lipsa de probe. Cu alte cuvinte procurorul de caz nu a fost in stare sa demonstreze ca omul se face vinovat de ceva. Si au trecut vreo 4 ani de atunci si omul nostru suspectat nu a mai fost chemat sa dea cu subsemnatul. Insa a ramas cu trauma pe viata.

Trimite un comentariu