Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii martie. Investigaţia Libertatea despre spitalul lui Becali, un reportaj marca „România, te iubesc” şi Selly în DoR

 
DE CITIT. Superscrierile lunii martie. Investigaţia Libertatea despre spitalul lui Becali, un reportaj marca „România, te iubesc” şi Selly în DoR

SUPERSCRIERILE LUNII MARTIE. Juriul Superscrieri a stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute. Printre cele opt recomandări din martie se regăsesc reportaje de televiziune de la Digi 24 şi Pro TV, o investigaţie Libertatea despre spitalul lui Gigi Becali sau materialul din DoR despre vloggerul Selly.

Publicitate

Paula Herlo a semnat reportajul „Copilări sub anestezie”, de la „România, te iubesc”. Materialul spune povestea a mii de copii care sunt sedaţi în centrele de plasament, fără să aibă probleme psihice.

Tot în martie, ziarul Libertatea a publicat o investigaţie despre practicile din spitalul construit de Gigi Becali pentru bolnavii de cancer.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Viaţa de container a vietnamezilor aduşi în România să-ţi izoleze blocul, Adina Florea şi fotografii de Mircea Topoleanu - VICE Români

„În curtea unui depozit din Sălăjan, cartier la marginea Bucureştiului, în jur de două sute de vietnamezi îşi încep dimineaţa la şase. Ies pe rând din containerele modulare în care sunt cazaţi, în aceeaşi curte unde sunt parcate camioane şi sunt depozitate materiale de construcţii.”

2. De ce şcolile profesionale nu au succes, deşi asigură meserii bănoase?, Mihaela Brazdeş - Digi 24

„Alături de legislaţia care se schimbă de la o lună la alta, una din marile probleme ale firmelor din România este lipsa forţei de muncă. În multe domenii, patronii se plâng că nu găsesc muncitori calificaţi. În construcţii, unele firme au adus lucrători din Filipine, Vietnam şi Indonezia. O soluţie a acestei crize ar putea veni din sistemul de educaţie, dacă oficialii ministerului ar reconsidera rolul şi importanţa şcolilor de meserii.”

3. Copilărie sub anestezie , Paula Herlo - România, te iubesc | Pro TV

„Intrăm astăzi într-un univers incredibil de crud şi dureros, în care mii de copii sunt sedaţi în centre de plasament, fără să aibă probleme psihice.

Este o practică în sistem, iar cei care lucrează acolo spun că e o metodă de a face faţă lipsei de personal. 5.700 de copii iau cocktail-uri de patru medicamente antipsihotice sau antidepresive, care îi ţin moleşiţi sau chiar adormiţi. Cu anii.”

4. PSEUDOMEDICINĂ! Clinica lui Becali face terapie cu vâsc pentru bolnavii de cancer, Alexandra Nistoroiu - Libertatea

„În medie, zi de zi, trei bolnavi de cancer fac hipertermie totală la clinica Imunomedica. O spun chiar managerul şi directorul medical al clinicii. Hipertermia totală înseamnă o febră indusă în tot corpul cu speranţa că va distruge celulele canceroase. Nicăieri în lume medicii nu tratează astfel cancerul, pentru că nu au dovezi că această terapie ar funcţiona. Tot la clinica lui Becali, bolnavii în faze terminale încearcă să-şi mai cumpere câteva zile de viaţă şi dau zeci de mii de lei pe laser intravenos, o terapie bizară despre care oncologii americani ştiu încă din anii 70 că nu funcţionează.”

.5. Soluţii împotriva violenţei: ordinul de protecţie, Oana Sandu - DoR

„În 2016, un grup de lucru format din oameni din justiţie, ministere, poliţie şi ONG-uri a dezbătut o posibilă modificăre. Atunci, reprezentanţii poliţiei au spus că nu sunt de acord cu preluarea responsabilităţii ordinelor de protecţie de urgenţă, pentru că măsura le ar îngreuna munca. Timp de doi ani, nu a existat o rezoluţie, în mare parte din cauza schimbărilor politice în guvern. Apoi a fost ucisă Nicoleta Botan.”

Din martie, Oana Sandu scrie despre cum putem găsi, ca societate, soluţii împotriva violenţei în familie. Caută idei ale organizaţiilor neguvernamentale, ale sistemului public şi ale specialiştilor despre cum putem preveni şi combate violenţa domestică.

6. Monstruoasa coaliţie care l-a transformat pe elevul bătut de preot din victimă în acuzat, Diana Oncioiu ;I fotografii de Octav Ganea - Dela0.ro

„CAZUL URECHEA. Ştirea că un preot-profesor de religie a agresat un copil de 10 ani a făcut turul internetului şi al televiziunilor, indignând publicul. Dar pentru că băiatul bătut e rom şi penticostal indignarea s-a estompat, apoi s-a transformat în acuzare pe fondul unor false dezvăluiri livrate în publicaţii apropiate Bisericii Ortodoxe. Aşa a început să se arate cu degetul spre victimă şi părinţii săi. La operaţiunea de maculare participă cu sârg şi structurile locale - primăria, şcoala, inspectoratul şi mitropolia ortodoxă.”

7. Podcast Pe Bune #45: Iv cel Naiv, Andreea Vrabie - Pe Bune

„Pentru omul din spatele pseudonimului Iv cel naiv este important să păstreze în continuare libertatea pe care i-o oferă anonimatul. Iv cel naiv a apărut în momentul în care a început să scrie poezii pentru oamenii dragi din viaţa lui şi, la insistenţele iubitei lui de atunci, a decis să le publice pe un blog care a început să fie urmărit de din ce în ce mai mulţi oameni. Deşi spune că un scriitor ar trebui să fie responsabil doar pentru emoţiile pe care le provoacă în cititori, existenţa unui public l-a făcut să simtă responsabilitatea de a scrie în continuare şi astfel a ajuns să publice patru cărţi de poezii.”

8. Selly Supreme, Irina Tacu, fotografii de Alex Gâlmeanu - DoR

„Mă gândesc că e posibil ca fericiţii de pe peron să fie printre cei peste 1,95 milioane de abonaţi la canalul lui de YouTube (UPDATE: pe 18 martie, cifra a depăşit două milioane); printre cei care aduc zecile de milioane de views la piesele pe care le scoate cu gaşca lui de vloggeri 5GANG şi le urcă în #trending; printre cei 894.000 care îi urmăresc contul de Instagram; printre cei 225.000 care îl urmăresc pe Facebook (mai sunt copii acolo?); printre miile care şi-au adus părinţii de mână în săli polivalente din ţară când a fost în turneu anul trecut; printre cei care-l adoră; printre cei care se întreabă băi, cum a reuşit?”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

Trimite un comentariu

sus