Skip to main content

Digi World, nouă serie documentară „Lunea la muzeu”, cu povești despre pictorul Corneliu Baba și bijuteriile din colecția MNAR

 
Digi World, nouă serie documentară „Lunea la muzeu”, cu povești despre pictorul Corneliu Baba și bijuteriile din colecția MNAR

Televiziunea de documentare Digi World aduce, începând de săptămâna viitoare, un nou sezon al seriei documentare românești „Lunea la muzeu”. 

Publicitate

„Lunea la muzeu” debutează pe 29 aprilie, și va fi difuzat în fiecare luni, de la 16.30. Primul episod dedicat Muzeului Colecțiilor de Artă, și pictorului Corneliu Baba.

Ilinca Damian, conservator al Muzeului Colecțiilor de Artă, povestește cum a reușit Corneliu Baba, “prin intermediul expozițiilor itinerante pe care le-a avut de-a lungul vieții, să vadă și arta vestului și a estului, să circule și să cunoască alți artiști, să se îndrăgostească de Rembrandt, de Goya, de El Greco, personalități ale artei internaționale care îi vor marca parcursul artistic”.

Corneliu Baba a fost unul dintre cei mai longevivi pictori români - a trăit 91 de ani. A fost elevul lui Tonitza și a format, la rândul lui, generații de artiști.

Continuă să fie foarte apreciat, nu doar în Europa de vest, ci chiar și în țările foste sovietice și în China, unde Institutul Cultural Român va organiza o expoziție, anul acesta, dedicată pictorului român.

Inaugurat în 1978, Muzeul Colecţiilor de Artă expune lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, donate de-a lungul timpului de colecționari și artiști. ”Culegătoarea de morcovi”, singurul tablou semnat de Van Gogh găzduit de un muzeu românesc, poate fi văzut aici, alături de lucrările marilor maeștri europeni Renoir, Cézanne, Matisse și Picasso.

Seria a patra „Lunea la muzeu” va prezenta și expoziția temporară ”Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR”, care include peste 100 piese neexpuse până acum: inele, sigilii, cercei, brățări decorate cu geme-intalii, camee și pietre prețioase din diferite epoci istorice. Spațiul în care e organizată expoziția este rareori deschis publicului: Sala Oglinzilor, în trecut, Piscina Regală a Palatului.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • foarte frumos. pacat ca aceste canale de la digi nu au o expunere mai mare sunt foarte bune, mult peste discovery

Trimite un comentariu