Skip to main content

Estrada TV, 40.000 de lei amendă de la CNA pentru reclamă la tratamente la TV

 
Estrada TV, 40.000 de lei amendă de la CNA pentru reclamă la tratamente la TV

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să aplice o amendă de 40.000 de lei postului Estrada TV pentru două emisiuni în care patronul postului, Stelian Fulga, prezintă o serie de tratamente ce promit să vindece tot felul de boli. 

Cazul emisiunii „Fabrica de sănătate” a ajuns pe masa CNA ca urmare a unor sesizări, în care se reclama că Stelian Fulga „își face reclamă la produse, la cabinet și spune că vindecă oamenii de orice boală, iar după ce pune mâna pe ei, aceștia nu mai au dureri”.

Publicitate

În urma sesizării s-a întocmit un raport de monitorizare, conform căruia, emisiunea constă într-o intervenție a moderatorului (Stelian Fulga) care, stând la un birou, în fața computerului, citește mesajele primite de la telespectatori sau relatează experiențe pe care acesta le-a avut cu persoane care au primit tratamente de la acesta.

În intervențiile sale, spune că oferă tratamente de pentru diabet sau chiar ciroză.

Iată și o mostră din emisiune:

“Bună ziua! Ana Ciucă, din Tomis Nord, Constanța, zice că a fost azi la mine și în momentul în care ați pus mâna pe capul meu, nu m-a mai durut nimic. Domnul Fulga, am luat tratamentul dumneavoastră acum 10 – 12 ani. A fost extraordinar! Aș vrea din nou acest tratament. Eu am fierea și nu mai am 20 de ani. Vă rog, dacă se poate, să-mi trimiteți un alt tratament! Vă mulțumesc foarte mult!”

Vă rog frumos, lăsați-mi ori decât mesaj, ori dați-mi bip. Dați-mi un singur bip, și eu, imediat când terminam aici cu televiziunea eStrada, o să intru cu dumneavoastră și o să fie bine! Acum mi-a lăsat cineva mesaj că vrea să vină mâine la noi. V-am spus, veniți fără programare, fără nimic, așa... Ne scrie o doamnă că… “HPV, virusul și valorile din table mi-au ieșit…” Neapărat trebuie să veniți la cabinet, adică trebuie ca să vorbim, pentru că altfel dumneavoastră îmi spuneți una la telefon, valorile sunt altfel”.

„De exemplu, mi-a spus o doamnă alaltăieri: Domnul Fulga, am o hepatită B sau C, C mi-a zis. Bine doamnă, dar în momentul când veniți la mine, zic să veniți și cu un set de analize și face: Da! Și când a venit ieri la mine, cică: Nu le am la mine. Și soțul: Nu, dragă, le am eu! Zice: Domnul Fulga, expres a vrut ca să le uite acasă. Când mă uit, avea ciroză. Vedeți doamnă, nu aveți hepatită! Aveți ciroză! Dumneavoastră credeți ce vreți, eu vă dau tratamentul pentru ciroză, că așa scrie aici. 

(...)

Deci, colică și litiază biliară (piatră la fiere), infecție, mizerie la fiere, nămol ș.a.m.d., cum spun oamenii necăjiți. Cu tratamentul meu se elimină într-o singură seară, prieteni dragi. Afecțiuni ale pancreasului… Aicea vorbim și neapărat trebuie să alimentăm organul suprem care am spus că ficatul nostru este un laborator plin de sânge care face diferența și care curăță corpul de toxine, de e-uri… și, în momentul când nu mai poate ca să mai lucreze, intervin problemele aste digestive: colita de fermentație, colita de putrefacție, colon iritabil, constipația ș.a.m.d. Cu ajutorul meu și cu știința care mi-a oferit-o în dar Dumnezeu, se elimină constipația din organism, începem să ne alimentăm corect, pentru că…”    

Stelian Fulga: Hernie de disc, poliomielită stadiul 1 sau 2, reumatism, scapă persoanele care vin la mine, cu o singură condiție. Dacă ar avea pe cineva din familie să fie de față… cu procedurile pe care le fac eu, prieteni dragi, cu procedurile pe care le fac eu să înțeleagă că trebuie să continue, pentru că omul acesta nu s-a îmbolnăvit în trei zile, o lună, două, trei, ci ani. Miastenia gravis, toxocara, toxoplasmoza, nevralgia de trigemen, infertilitate, imunitate scăzută, depresii și adenom de prostată. Sunt tratamente care cu… sunt boli care cu tratamentul meu… se pare că tratamentul meu are grijă de… hac de cojocul la bolile respective.

Acum, am rămas la… varicele, hipertensiune, se vede cu ochii… arterită, boala Alzheimer, epilepsie, boala Parkinson, vârtej, defecțiuni ale pielii, acnee, zona zoster, urticarie, psoriazis și tot ce înseamnă eczeme.

Stelian Fulga: Afecțiuni ale esofagului, spasmul esofagian, boala refluxului gastroesofagian, hepatită, afecțiuni ale ficatului… (…)

Stelian Fulga: Fac apel la rațiune și la înțelepciune, că a m spus în fiecare seară, când mi-am luat la revedere de la dumneavoastră, că nu există pastila minune, nu există capsula minune, fraților! Nu există, că dacă ar fi… Domnule, asta e sfânta Biblie! Mint, domne, mint oamenii ca s-și vândă tratamentele, mint. Că ăsta și că face ăsta… Toate televiziunile sunt pline de medicamente naturale. Mint, domnule mint! Păi, dacă ar fi bune, ar mai fi cineva bolnav? Prieteni dragi, nu există minune! Minune este imediat după ce faceți tratamentul de dezintoxicare. Mâncați mâncare constructivă pentru organism. Domne, chiar dacă nu respecți ce zice domnul ăsta acum, care e cu dumneavoastră la telefon, subsemnatul, Stelian Fulga, barem mănâncă, domne, jumătate crud și jumătate fiert. Să fie jumate jumătate. Pentru că ficatul metabolizează perfect lucrul neprelucrat termic, cruditățile alea. Păi, dacă doctorul zice să mănânc mere coapte în cuptor. Măi, fraților, voi sunteți sănătoși la cap? Să mănânc mere coapte în cuptor, când mărul l-a creat dumnezeu, le-a copt natural. Cică: Mănâncă totul fiert, ca să fie sterilizat! Ce facultate ai terminat, omule? (…) Prieteni dragi, eu am tot interesul să vă văd bolnavi, că vând și eu tratamentele. Dar, nu, nu! Că știu ce înseamnă suferința.”

Postul a mai fost sancționat pentru același tip de emisiune, în 2015, cu 100.000 de lei. Potrivit discuțiilor din cadrul CNA, sancțiunea a fost atacată în instanță și redusă la 20.000 de lei întrucât, deși faptele existau, radiodifuzorul era la prima abatere. 

Legislația invocată:

Art. 73 - Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate.

Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

Art. 130 - (1) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping la produse şi tratamente naturiste, care, după caz, nu sunt însoţite de avertizarea, sonoră şi scrisă:
a) "Produs neatestat medical";
b) "Metodă neatestată medical".
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Da, da... Corupta tare... Face Fulga reclama in sculare si culcare la balarii si CNA-ul ar trebui sa doarma. Bravo! Gandeste asa si sigur vei ajunge departe. Televiziunea asta ar trebui inchisa.
  • Daca nu sustin PSD-ul, asa le trebuie. Antena si Romania tv, iau cate 10000 ron, la pachet, pentru 10-15 abaterii grave. CNA, este o institutie complet corupta si partinitoare cu televiziunile care aduc ode PSD-ului. O institutie care ar fi trebuit inchisa imediat.

Trimite un comentariu