Skip to main content

Tudorel Toader, explicații la INDIGO. Ovidiu Oanță, respins la acreditare fix din aceleași motive ca Ionela Arcanu

 
Tudorel Toader, explicații la INDIGO. Ovidiu Oanță, respins la acreditare fix din aceleași motive ca Ionela Arcanu
Ovidiu Oanta - Sursa foto: Facebook

Ovidiu Oanță, jurnalistul de la Pro TV care a rămas fără acreditare la Ministerul de Justiției, se face „vinovat” de aceleași fapte ca Ionela Arcanu de la Realitatea TV. Fix de aceleași fapte. 

Aceasta a fost explicația Ministerului Justiției, la solicitarea Paginademedia.ro. Noi am solicitat un punct de vedere Ministerului încă din 22 martie, când cei doi au fost informați că nu le-au mai fost acordate acreditările. Am primit răspunsul, miercuri seara, pe 17 aprilie. 

Publicitate

Răspunsul este aproape identic cu cel pe care Tudorel Toader l-a trimis și Consiliului Național al Audiovizualului strict pe cazul Ionela Arcanu. Doar că, în răspunsul pentru Paginademedia.ro, explicațiile sunt extinse și la Ovidiu Oanță.

„Punctual, la dara de 4.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunțat sub forma unei scurte declarații de presă, cei doi jurnaliști au întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului”, arată scrisoarea Ministerului Justiției pentru Paginademedia.ro.

În scrisoarea către CNA, răspunsul era același, însă aplicat doar pe Ionela Arcanu:

"Punctual, la data de 04.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunțat sub forma unei scurte declarații de presă și transmis în direct, doamna Ionela Arcanu a întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului."

Atât Ionela Arcanu, cât și Ovidiu Oanță, "au abordat o atidudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Această atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observabilă și în cadrul altor întâlniri"

„Reiterăm faptul că libertatea de exprimare a unei instituții media nu se realizează prin intermediul unei singure persoane ce nu înțelege să aibă o conduită minimală”, spun reprezentanții Ministerului Justiției în final. 

Ce a răspuns Ministerul Justiției, pentru Paginademedia.ro

„Conducerea ministerului nu a revenit asupra deciziei de neacordare a acreditării domnilor jurnaliști Ovidiu Oanță și Ionela Arcanu. 

Până la acest moment, nu a fost refuzată niciodată o cerere de acreditare înregistrată la Ministerul Justiției. 

Punctual, la dara de 4.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunțat sub forma unei scurte declarații de presă, cei doi jurnaliști au întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului. În fața refuzului, au abordat o atidudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Această atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observabilă și în cadrul altor întâlniri. Aceste fapte au adus atingere desfășurării normale a activității de relaționare cu presa, activitate importantă a oricărei autorități publice, afectând și drepturile celorlalți jurnaliști prezenți. 

Art 30. alin.3 din Normele meteodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, așa cum au fost aprobate prin H.H. nr. 123 du 7 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare, dispune: „Participarea ziariștilor la activitățile autorităților sau instituțiilor publice nu va putea fi limitată ori restricționată prin reglementări interne ce exced textului Legii nr 544/2001.”

Pe cale de consecință, nu există prevăzut un cod de conduită prin reglementare internă la nivelul Ministerul Justiției, orice refuz/respingere a solicitării de acreditare putându-se întemeia doar pe dispozițiile art 18 alin.3 din Legea nr 544/2001. 

Reiterăm faptul că libertatea de exprimare a unei instituții media nu se realizează prin intermediul unei singure persoane ce nu înțelege să aibă o conduită minimală.”

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • @prapastiosu

    Gândești cum scrii, adică aiurea. Dacă nu ai nimic de spus pe topic și nici argumente, poartă-ți frustrările prin alta parte. Dacă vrei să îl aperi pe oanta, apara-l de el însuși, că primește ce merită indiferent că e un ministru de la PSD, PNL, republicani sau democrați. O fi democrație, dar asta nu înseamnă că altul trebuie sa inghita orice de la indivizi că tine sau că oanta. E nevoie de profesioniști și în TV, ca și în oricare alta profesie, iar cine nu e profesionist, nu trebuie apărat cum văd că stăruie acest sait in misiunea sa stelară de a spala de păcate mizerii de prin media.
  • @Mihaela - trol pezedista, lasa tu decalogul pentru jurnalisti, BTW ai uitat sa spui si de pupatul in *** al politicienilor, si nu te mai baga unde nu-ti fierbe oala. Ai prea mult timp liber si te simti datoare sa postezi? ***! ***! Lasa invataturile de jurnalism de pe margine pentru pro.
    Daca faci parte din tagma jurnalistilor, ca doar nu esti pareroloaga de pomana, sper, atunci ai curaj si foloseste numele tau real! Daca nu, ***
  • Jurnalistii au datoria sa informeze, dar daca se comporta precum niste precupete cu mainile in sold care se rastesc la demnitari ca niste ţaţe, atunci lucrurile sunt clare. In ce societate civilizata ati mai vazut jurnalisti care sa se certe cu demnitarii? Care sa ii intrerupa in timp ce vorbesc? Lipsa de educatie se poate sanctiona cumva? De ce aceiasi jurnalisti nu se comporta la fel si cu Iohannis de exemplu? Pretextul ieftin ca ei sunt jurnalisti pica in fata lipsei de educatie si de respect in fata unor demnitari.

Trimite un comentariu