Skip to main content

Tudorel Toader, explicaţii la INDIGO. Ovidiu Oanţă, respins la acreditare fix din aceleaşi motive ca Ionela Arcanu

 
Ovidiu Oanta - Sursa foto: Facebook
Ovidiu Oanta - Sursa foto: Facebook

Ovidiu Oanţă, jurnalistul de la Pro TV care a rămas fără acreditare la Ministerul de Justiţiei, se face „vinovat” de aceleaşi fapte ca Ionela Arcanu de la Realitatea TV. Fix de aceleaşi fapte.

Publicitate

Aceasta a fost explicaţia Ministerului Justiţiei, la solicitarea Paginademedia.ro. Noi am solicitat un punct de vedere Ministerului încă din 22 martie, când cei doi au fost informaţi că nu le-au mai fost acordate acreditările. Am primit răspunsul, miercuri seara, pe 17 aprilie.

Răspunsul este aproape identic cu cel pe care Tudorel Toader l-a trimis şi Consiliului Naţional al Audiovizualului strict pe cazul Ionela Arcanu. Doar că, în răspunsul pentru Paginademedia.ro, explicaţiile sunt extinse şi la Ovidiu Oanţă.

„Punctual, la dara de 4.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunţat sub forma unei scurte declaraţii de presă, cei doi jurnalişti au întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului”, arată scrisoarea Ministerului Justiţiei pentru Paginademedia.ro.

În scrisoarea către CNA, răspunsul era acelaşi, însă aplicat doar pe Ionela Arcanu:

"Punctual, la data de 04.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunţat sub forma unei scurte declaraţii de presă şi transmis în direct, doamna Ionela Arcanu a întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului."

Atât Ionela Arcanu, cât şi Ovidiu Oanţă, "au abordat o atidudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Această atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observabilă şi în cadrul altor întâlniri"

„Reiterăm faptul că libertatea de exprimare a unei instituţii media nu se realizează prin intermediul unei singure persoane ce nu înţelege să aibă o conduită minimală”, spun reprezentanţii Ministerului Justiţiei în final.

Ce a răspuns Ministerul Justiţiei, pentru Paginademedia.ro:

„Conducerea ministerului nu a revenit asupra deciziei de neacordare a acreditării domnilor jurnalişti Ovidiu Oanţă şi Ionela Arcanu.

Până la acest moment, nu a fost refuzată niciodată o cerere de acreditare înregistrată la Ministerul Justiţiei.

Punctual, la dara de 4.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunţat sub forma unei scurte declaraţii de presă, cei doi jurnalişti au întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului. În faţa refuzului, au abordat o atidudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Această atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observabilă şi în cadrul altor întâlniri. Aceste fapte au adus atingere desfăşurării normale a activităţii de relaţionare cu presa, activitate importantă a oricărei autorităţi publice, afectând şi drepturile celorlalţi jurnalişti prezenţi.

Art 30. alin.3 din Normele meteodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, aşa cum au fost aprobate prin H.H. nr. 123 du 7 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, dispune: „Participarea ziariştilor la activităţile autorităţilor sau instituţiilor publice nu va putea fi limitată ori restricţionată prin reglementări interne ce exced textului Legii nr 544/2001.”

Pe cale de consecinţă, nu există prevăzut un cod de conduită prin reglementare internă la nivelul Ministerul Justiţiei, orice refuz/respingere a solicitării de acreditare putându-se întemeia doar pe dispoziţiile art 18 alin.3 din Legea nr 544/2001.

Reiterăm faptul că libertatea de exprimare a unei instituţii media nu se realizează prin intermediul unei singure persoane ce nu înţelege să aibă o conduită minimală.”

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Biz Biz
    @prapastiosu

    Gândești cum scrii, adică aiurea. Dacă nu ai nimic de spus pe topic și nici argumente, poartă-ți frustrările prin alta parte. Dacă vrei să îl aperi pe oanta, apara-l de el însuși, că primește ce merită indiferent că e un ministru de la PSD, PNL, republicani sau democrați. O fi democrație, dar asta nu înseamnă că altul trebuie sa inghita orice de la indivizi că tine sau că oanta. E nevoie de profesioniști și în TV, ca și în oricare alta profesie, iar cine nu e profesionist, nu trebuie apărat cum văd că stăruie acest sait in misiunea sa stelară de a spala de păcate mizerii de prin media.
  • prapastiosu prapastiosu
    @Mihaela - trol pezedista, lasa tu decalogul pentru jurnalisti, BTW ai uitat sa spui si de pupatul in *** al politicienilor, si nu te mai baga unde nu-ti fierbe oala. Ai prea mult timp liber si te simti datoare sa postezi? ***! ***! Lasa invataturile de jurnalism de pe margine pentru pro.
    Daca faci parte din tagma jurnalistilor, ca doar nu esti pareroloaga de pomana, sper, atunci ai curaj si foloseste numele tau real! Daca nu, ***
  • Mihaela Mihaela
    Jurnalistii au datoria sa informeze, dar daca se comporta precum niste precupete cu mainile in sold care se rastesc la demnitari ca niste ţaţe, atunci lucrurile sunt clare. In ce societate civilizata ati mai vazut jurnalisti care sa se certe cu demnitarii? Care sa ii intrerupa in timp ce vorbesc? Lipsa de educatie se poate sanctiona cumva? De ce aceiasi jurnalisti nu se comporta la fel si cu Iohannis de exemplu? Pretextul ieftin ca ei sunt jurnalisti pica in fata lipsei de educatie si de respect in fata unor demnitari.

Trimite un comentariu

sus