Skip to main content

Antena 3, amendată de CNA pentru atacurile la Augustin Lazăr

 
Antena 3, amendată de CNA pentru atacurile la Augustin Lazăr

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat Antena 3 cu 5.000 de lei pentru mai multe emisiuni difuzate în perioada 1 - 15 aprilie.

Publicitate

Sancțiunea a ținut cont în special de o ediție a emisiunii Punctul de întâlnire din 3 aprilie, în care Daniel Zamfir a spus, printre altele, că Augustin Lazăr e torționar și că „a băgat oameni nevinovați în pușcărie”, după cum a subliniat Radu Herjeu, membru CNA, cel care a și propus sancțiunea. 

„Cele mai grave mi se pare afirmațiile lui Daniel Zamfir, la care Radu Tudor nu a avut nicio reacție. Cum poți să spui că Augustin Lazăr a băgat în pușcărie oameni nevinovați? Nu poți să spui așa ceva”, a spus Radu Herjeu.

„Când a ieșit în spațiul public povestea cu Lazăr, fanii lui s-au agățat de faptul că a fost făcut torționar și nu știu ce. Nu s-a mai discutat de faptul că el pur și simplu n-a eliberat un om din închisoare, deși acela avea dreptul.

S-a dat muniție și s-a deviat discuția de unde trebuia să meargă tocmai din cauza acestor afirmații care au aparținut nu moderatorilor, ci unora dintre invitați”, a mai adăugat Herjeu. 

Pentru încălcările de la Antena 3 a mai fost o propunere de amendare, de 15.000 de lei, a Dorinei Rusu, care a atras doar două voturi „pentru”. 

CNA a analizat, la pachet, reclamațiile primite de for pentru Antena 3, în perioada 1 - 15 aprilie. Șase emisiuni au fost reclamate, însă forul a considerat că sunt încălcări doar în patru:

Despre ce ediții este vorba

 • Punctul de întâlnire din 3 aprilie, a fost ediția care a cântărit cel mai greu în sancționarea postului (pentru încălcarea art 41 (1) și cu (4)). Concret, este vorba despre o ediție în care deputatul Daniel Zamfir a firmat despre Augustin Lazăr că a băgat „oameni nevinovați în pușcărie”.

„Iată, avem un procuror care nu numai că a fost comunist ci iată, a băgat oameni în pușcărie, oameni nevinovați, oameni care vorbeau urât despre regimul comunist”, a spus Daniel Zamfir, fără ca moderatorul să intervină și să-i ceară să probeze afirmațiile. 

 • Sinteza zilei, din 3 aprilie pentru încălcarea articolelor 40 (2), pentru acuzația Oanei Zamfir, că președintele României ar avea nevoie de Augustin Lazăr „să-i protejeze dosarul”. Oana Zamfir: „Mi-e clar, în această seară, că președintele României are nevoie de Augustin Lazăr, să-i protejeze dosarul său și al soției sale. E opinia mea.”
 • Esențial din 12 aprilie 40, alineat 1 – Pentru burtiera și acuzația omului de afaceri Adrian Porumboiu că Victor Ponta este căpitan SIE
 • Ediția specială din 3 aprilie, pentru încălcarea articolului 64, alineat 1 (b) – Afirmația prezentatoarei Cătălina Porumbel că fostul membru PSD Marian Neacșu ar fi făcut la DNA un denunț în dosarul trezorierului PSD Mircea Drăghici. În fapt, acesta ar fi fost chemat în calitate de martor. 

Legislație

ART. 40

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente
ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et
altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de
vedere, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

ART. 64

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • CNA, fa-te ca lucrezi si esti impartial :-)))
  Anul trecut, iRealitatea a primit la cateva zile distanta doua amenzi de cate 85.000 de lei (total 170.000 lei), fiecare amenda pentru cate o singura emisiune.
  La prietenii de la A3, majoritatea pesedista din CNA da o amenda de ochii lumii, pentru cateva emisiuni (la pachet)... E un pas inainte, pentru ca alta data toate derapajele de la A3 (si Raitaru/RomaniaTV) se prescriau :-D
 • CNA isi bate joc - se face ca sanctioneaza: 5000 lei amenda pentru o serie de emisiuni moncinoase-defaimatoare !
  Rusine !

Trimite un comentariu