Skip to main content

Freedom House organizează un atelier pentru jurnaliști. Fact checking, cenzură și legislație, printre subiectele abordate

 
Freedom House organizează un atelier pentru jurnaliști. Fact checking, cenzură și legislație, printre subiectele abordate

Freedom House organizează un atelier pentru jurnaliștii din presa centrală și locală. Va avea loc luna viitoare pe 12-13 iunie, la Biblioteca Națională București, între orele 9:30 și 17:00.

Va aborda subiecte precum directivele europene ce influențează meseria de jurnalist, fact checking, cenzură sau studii de caz.

Publicitate

Concret, sesiunile din atelier se vor concentra pe următoarele subiecte:

  • Directive europene ce influențează munca jurnaliștilor (avertizorul de integritate, fake news, dreptul de autor, jurisprudența CEDO, regulile GDPR, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului)
  • Legislația suport pentru protecția jurnaliștilor (libertatea de exprimare, protecția surselor, 52/2003, 544/2001, cenzura și protecția muncii în domeniul jurnalismului)
  • Fact checking (ca proces jurnalistic, dar și din punct de vedere juridic)
  • Măsuri de siguranță pentru atacuri cibernetice
  • Răspunderea penală și răspunderea civilă a jurnaliștilor
  • Studii de caz relevante prezentate de jurnaliști 

Pot aplica atât jurnaliști din presa centra, cât și din presa locală. În caz numărul jurnaliștilor este mai mare decât locurile disponibile jurnaliștii vor fi selectați după următoarele criterii:

  • Au prioritate jurnaliștii care fac muncă de investigație, dacă a demonstrat etică și integritate în experiența profesională.
  • Va fi selectat doar un jurnalist per redacție

Atelierul face parte dintr-un proiect care urmărește să sprijine jurnaliștii aflați în dificultate, fiind susținut de Ambasada SUA în România. 

Jurnaliștii interesați pot aplica până în date de 5 iunie, ora 24:00. Este necesar să trimită un CV sau biografie la adresa [email protected] 

 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu