Skip to main content

Politicienii, la „Detectorul de minciuni”. Proiect de fact-checking, lansat de câteva organizații media, alături de Hotnews sau Europa FM

 
Politicienii, la „Detectorul de minciuni”. Proiect de fact-checking, lansat de câteva organizații media, alături de Hotnews sau Europa FM

Spun sau nu politicinenii adevărul? Mai multe organizații media, printre care Freedom House și Frontline Club, lansează un proiect de verificare a informațiilor care apar în spațiul public.

Publicitate

Se numește „Detectorul de minciuni” și iși propune să verifice corectitudinea declarațiilor făcute de politicieni, informează reprezentanții proiectului. 

Platforma este creată de organizații ca Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, Reprezentanța Comisiei Europene în România și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

În colaborare cu aceste instituții lucrează și redacții din rețeaua PressHub: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă și Europa FM.

„Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care își propune să pună lupa pe informațiile relevante care circulă în media și să verifice corectitudinea lor. Alegem declarațiile care pot avea un impact major asupra electoratului și verificăm cât de corecte sunt”, notează aceeași sursă. 

Scopul demersului este să încurajeje jurnalismul independent și să descurajeze dezinformarea, subliniază sursa citată. 

„Proiectul a luat naștere din dorința organizațiilor partenere de a stimula un discurs politic și instituțional responsabil în media. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acuratețe, surse credibile și imparțialitate actorilor publici, care prin declarațiile lor pot influența deciziile cetățenilor”, completează aceștia. 

Un aspect de notat este că și cititorii pot „raporta” anumite informații care apar in spațiul public. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Mai e un site care face fix acelasi lucru: factual ro . Nu stiu ce trafic or avea, dar fake-news-urile sunt mult mai populare la noi.
  • Penibilule "Mihai", pe stirile cu audiente nu mai comentezi ? Ce a facut "Antena 1" cu 4 zile din 7 lider pe comercial ? Vad ca de doua saptamani, pauza... Nu mai zici nimic acum ?
  • Politicienii neagreati de acele institutii de presa,nu vei vedea pnl,usr,iohhanis la cele institutii de presa

Trimite un comentariu