Skip to main content

Românul care ia prânzul cu Papa Francisc la Vatican, în documentarul Irinei Păcurariu, la TVR 1

 
Românul care ia prânzul cu Papa Francisc la Vatican, în documentarul Irinei Păcurariu, la TVR 1
Petru Tâmpău și Irina Pacurariu

Românii și Papa Francisc. TVR 1 va difuza sâmbătă, 1 iunie, de la ora 15.30, „Românii și Papa Francisc”, un documentar realizat de Irina Păcurariu la Vatican.

Publicitate

Documentarul spune povestea românilor care trăiesc și muncesc în preajma Suveranului Pontif și pe care Irina Păcurariu i-a găsit și intervievat la Vatican. 

Unul dintre ei este Petru Tâmpău, un român din Adjud, care de șase ani este chelnerul Papei. Petru Tâmpău a părăsit România când avea doar 16 ani. Cel mai mic dintre cei cinci fii crescuți de o mamă singură, Petru și-a căutat în Italia un rost și a ajuns să îl servească pe „Papa de la Roma”, cum auzea în copilărie că era numit liderul bisericii catolice.

„E otodox, nu catolic, însurat cu o peruancă, are o fetiță și un băiat, botezat de Papa Francisc și este, de 6 ani, chelnerul Papei. Venise la întâlnirea cu mine doar ca să îmi spună că nu dorește să fie filmat…și a fost exact opusul”, povesteşte Irina Păcurariu despre întâlnirea cu românul care, în fiecare miercuri si duminica, ia prânzul cu Papa Francisc, atunci când Sfântul Părinte nu e plecat din Vatican.

Irina Păcurariu continuă:

„După un dialog de o oră, când colegul meu a închis camera, Petru a întrebat dacă vreau să mergem împreună la Santa Marta, casa de oaspeți unde locuiește suveranul pontif și m-a plimbat prin toate locurile care desenază traseul zilnic al marelui lider. Am trecut prin încăperea unde cu doar câteva zile în urmă papa sărutaze picioale liderilor din Sudan, am fost în capela unde își face rugăciunea de dimineață.

Nu pentru filmare, doar ca să îmi facă un mare dar. Când am intrat în sala de mese de acolo, am simțit nevoia să mă așez. Deși eram doar într-una din clădirile Vaticanului, aveam senzația că sunt parte dintr-o mare taină. Și am vrut să n-o pierd. Am băut o cafea și am plecat fericită, în chicotelile unei maici din India care lucra acolo și care a strigat după mine: Să nu aruncați niciodată cămașa pe care o purtați și să păstrați bine poza pe care v-ați făcut-o aici. Din toată sala asta mare, ați ales să stați exact pe scaunul unde își bea papa ceaiul în fiecare dimineață!”

În documentarul pe care TVR 1 îl va difuza sâmbătă, 1 iunie, la ora 15.30, Irina Păcurariu a inclus un interviu E. S. Liviu Petru Zăpîrţan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Tot atunci aflăm povestea celor două volume enciclopedice, realizate de Părintele Man, postulator al cauzei de beatificare a celor şapte episcopi romani greco-catolici martiri care vor fi beatificați la Blaj de către Papa Francisc.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu