Skip to main content

Românul care ia prânzul cu Papa Francisc la Vatican, în documentarul Irinei Păcurariu, la TVR 1

 
 Petru Tâmpău şi Irina Pacurariu
Petru Tâmpău şi Irina Pacurariu

Românii şi Papa Francisc. TVR 1 va difuza sâmbătă, 1 iunie, de la ora 15.30, „Românii şi Papa Francisc”, un documentar realizat de Irina Păcurariu la Vatican.

Publicitate

Documentarul spune povestea românilor care trăiesc şi muncesc în preajma Suveranului Pontif şi pe care Irina Păcurariu i-a găsit şi intervievat la Vatican.

Unul dintre ei este Petru Tâmpău, un român din Adjud, care de şase ani este chelnerul Papei. Petru Tâmpău a părăsit România când avea doar 16 ani. Cel mai mic dintre cei cinci fii crescuţi de o mamă singură, Petru şi-a căutat în Italia un rost şi a ajuns să îl servească pe „Papa de la Roma”, cum auzea în copilărie că era numit liderul bisericii catolice.

„E otodox, nu catolic, însurat cu o peruancă, are o fetiţă şi un băiat, botezat de Papa Francisc şi este, de 6 ani, chelnerul Papei. Venise la întâlnirea cu mine doar ca să îmi spună că nu doreşte să fie filmat…şi a fost exact opusul”, povesteşte Irina Păcurariu despre întâlnirea cu românul care, în fiecare miercuri si duminica, ia prânzul cu Papa Francisc, atunci când Sfântul Părinte nu e plecat din Vatican.

Irina Păcurariu continuă:

„După un dialog de o oră, când colegul meu a închis camera, Petru a întrebat dacă vreau să mergem împreună la Santa Marta, casa de oaspeţi unde locuieşte suveranul pontif şi m-a plimbat prin toate locurile care desenază traseul zilnic al marelui lider. Am trecut prin încăperea unde cu doar câteva zile în urmă papa sărutaze picioale liderilor din Sudan, am fost în capela unde îşi face rugăciunea de dimineaţă.

Nu pentru filmare, doar ca să îmi facă un mare dar. Când am intrat în sala de mese de acolo, am simţit nevoia să mă aşez. Deşi eram doar într-una din clădirile Vaticanului, aveam senzaţia că sunt parte dintr-o mare taină. Şi am vrut să n-o pierd. Am băut o cafea şi am plecat fericită, în chicotelile unei maici din India care lucra acolo şi care a strigat după mine: Să nu aruncaţi niciodată cămaşa pe care o purtaţi şi să păstraţi bine poza pe care v-aţi făcut-o aici. Din toată sala asta mare, aţi ales să staţi exact pe scaunul unde îşi bea papa ceaiul în fiecare dimineaţă!”

În documentarul pe care TVR 1 îl va difuza sâmbătă, 1 iunie, la ora 15.30, Irina Păcurariu a inclus un interviu E. S. Liviu Petru Zăpîrţan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Tot atunci aflăm povestea celor două volume enciclopedice, realizate de Părintele Man, postulator al cauzei de beatificare a celor şapte episcopi romani greco-catolici martiri care vor fi beatificaţi la Blaj de către Papa Francisc.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus