Skip to main content

Mărturiile jurnaliștilor turci despre regimul Erdogan. Acuzați de terorism, spionaj și propagandă, iar alții chiar arestați și bătuți

 
Mărturiile jurnaliștilor turci despre regimul Erdogan. Acuzați de terorism, spionaj și propagandă, iar alții chiar arestați și bătuți
Mehmet Baransu - Jurnalist turc arestat. Sursă foto - Prezentarea lui Levent Kenez

"Mi-au încătușat mâinile, mi s-a scos încălțămintea. Am fost bătut, insultat, înjosit și înjurat." Povești tulburătoare ale jurnaliștilor turci persecutați de regimul Erdogan.

Povești reale, în care au fos acuzați de terorism, de spionaj, au fost arestați sau bătuți doar pentru câteva postări pe Twitter.

Publicitate

Povești spuse la București, de câțiva jurnaliști care au trăit evenimentele din Turcia și care au simțit represaliile unui regim care nu a fost de acord cu opiniile lor.

Povești care merită citite.

Paginademedia.ro vi le prezintă în continuare:

NOTĂ. Jurnaliștii turci și-au prezentat cazurile prin care au trecut la București, la o întâlnire cu ziariști din România. 

Au venit la București Abdullah Bozkurt (foto dreapta), fost șef al biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman, și Levent Kenez (foto stânga), fost redactor șef al ziarului Meydana. Au fost forțați să părăsească țara și despre cum guvernul Erdogan a închis publicațiile în care lucrau

A vorbit, printr-o intervenție video, și Kamil Demirkaya, fostul jurnalist de la Zaman România, pentru care Erdogan a cerut extradarea, la finalul anului trecut.

Întâlnirea a început cu mărturia unui coleg de-al lor, jurnalistul Ibrahim Karayegen (care nu a fost prezent la eveniment, dar a rememorat momentele prin care a trecut într-un interviu video înregistrat). Un ziarist care a fost reținut, dus la Poliție, încătușat și bătut.

Ibrahim Karayegen: Timp de cinci zile am fost reținut în arestul secției

„Polițistul m-a adus la Centrul General de Poliție Istanbul Departamentul de combaterea terorismului. Am fost supus unui tratament groaznic, neprotrivit onoarei și demnității umane.

La ordinele directorului de departament Kayhan Ay, mai întâi mi-au încătușat mâinile, mi s-a scos încălțămintea și am fost dus într-o cameră unde nu existau camere de luat vederi.

Am fost bătut, insultat, înjosit și înjurat. Nu am mai putut sta în picioare și am căzut cu fața în jos. Nu știu cât am rămas cu fața în jos și încătușat, dar așa m-au lăsat aștept. Apoi m-au băgat în celula de arest.

Timp de cinci zile am fost reținut în arestul secției centrale de poliție Istanbul. În diferite locuri de pe corp, la coaste, la burtă, aveam dureri groaznice.”

Levent Kenez: Am trecut ilegal un râu spre Grecia

Levent Kenez a fost redactorul șef al ziarului Meydan, care a fost confiscat de guvernul turc și apoi închis. Kenez este unul dintre zecile de ziariștii exilaţi, pentru a nu fi arestat in Turcia, dupa puciul esuat din 2016.

A menționat că, în Turcia, jurnaliștii trebuie să aibă un card emis de guvern că să poată mai apoi să obțină acreditări la instituții. Potrivit lui Levent Kenez, peste 889 de legitimații au fost anulate de către guvern, din 2016.

Inclusiv lui i-a fost anulată legitimația, printr-un mesaj pe telefonul mobil. În respectivul mesaj era informat că i s-a anulat legitimația de presă și că i se cere să îl returneze către instituția care l-a emis.

După publicația la care lucra a fost închisă de către guvernul turc a fost nevoit să fugă din Turcia:

Am trecut ilegal un râu spre Grecia. Am încercat să îmi aduc și familia după mine în exil. Nu am putut să le obțin acte, așa că am făcut tot posibilul să îi ajut și pe ei să traverseze râul, tot ilegal.

Soția mea a luat copii și a venit în locul în care stabiliserăm că ne vom vedea, spre granița cu Grecia. A fost riscant, dacă ar fi prins-o soldații ar fi arestat-o, iar copii ar fi ajuns în custodia autorităților”, a povestit acesta.

Levent Kenez este acum secretarul general al Centrului pentru libertate din Stockholm și, în același timp, scrie pentru portalul TR724, din Bruxelles.

A venit și cu mici povești ale unor colegi de breaslă arestați de guvernul Erdogan:

„Foarte mulți dintre aceștia au fost acuzați, printre altele de terorism, spionaj și propagandă, de multe ori pentru postări pe Twitter contra regimului Erdogan. Câțiva dintre aceștia au primit sentințe între șase și opt ani de închisoare”, a subliniat acesta.

Abdullah Bozkurt: Multor jurnaliști li s-a cerut să demisioneze și alții au fost arestați

Abdullah Bozkurt este jurnalist de investigație, analist și scriitor, specializat în și politică externă și securitate. În prezent conduce Rețeaua Nordică de Cercetare și Monitorizare

„Erdogan construiește o nouă Turcie. Multor jurnaliști li s-a cerut să demisioneze și alții au fost arestați”, spune acesta. 

A investigat cazuri în care Erdogan a încercat să influețeze și să atragă de partea sa oameni ai unor grupări ca Al-Qaeda, după cum a povestit în timpul dezbaterii.

Reațeaua pe care o conduce se ocupă de investigarea terorismului, radicalismului, criminalității și problemelor militare. Este, de asemenea, președintele Centrului de Libertate al Stockholmului (SCF), un grup de monitorizare care urmărește încălcările drepturilor omului în Turcia.

Bozkurt este autorul cărții „Turcia întreruptă: Deraiarea democrației", care detaliază degradarea rapidă a democrație în țara sa natală, Turcia.

A fost șeful biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman, care a fost confiscat de guvernul turc. Ulterior, a trecut la Agenția de știri Muhabir, care a fost închisă și acesta de către guvern. S-a mutat în Suedia în 2016, pentru a-și continua activitatea.

Kamil Demirkaya: Sunt încrezător că se va termina situația cu Erdogan

La aceeași dezbatere a vorbit, printr-o intervenție prin Skype, și Kamil Demirkaya, fost jurnalist al publicației Zaman România. Acesta a ajuns în atenția opiniei publice la finalul anului trecut, când autoritățile din Turcia au cerut extradarea acestuia din România.

Ulterior, Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare venită din partea autorităților din Turcia pentru jurnalistului Kamil Demirkaya (Mai multe, AICI).

Acesta s-a mutat în Statele Unite ale Americii, ca urmare e evenimentelor legate de extrădare.  

„Justiția din România a refuzat extrădarea mea și din pricina publicațiilor care au mediatizat cazul”, a spus acesta.

Potrivit acestuia, în SUA nu face doar jurnalism, ci lucrează și la o firmă de catering, iar în paralel face cursuri de limba engleză. A menționat că ar vrea să revină în Turcia când lucrurile se vor îndrepta și susține că a făcut lucruri corecte, în acord cu meseria sa:

„Aș vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăți. Sunt încrezător că se va termina situația cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan și guvernul pe care-l conduce, nu persoana sa.”

Dezbaterea de la București, câteva concluzii

Recep Erdogan a impus un regim autoritat în Turcia, unde a preluat controlul tuturor instituțiilor importante și a încercat să aducă la tăcere presa. A cumparat și a închis publicațiile care au încercat să-i conteste regimul.

A arestat jurnaliști și a anulat legitimații de presă. Sute de ziariști turci se află după gratii, alții au fugit de regimul de la Ankara, iar foarte multe publicații importante au fost închise.

Ziariștii au fost acuzați de terorism, spionaj și propagandă, de multe ori pentru postări pe Twitter contra regimului Erdogan. Câțiva dintre aceștia au primit sentințe între șase și opt ani de închisoare.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile dezbaterii pe tema „Cât mai valorează astăzi libertatea presei”.

Evenimentul a fost organizat de publicația Zaman România, Radio Europa Liberă și de mai multe organizații axate pe libertatea presei. Discuția fost moderată de Teodor Tiță, șeful știrilor de la Europa FM.

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu