Skip to main content

PressOne, despre cazul ameninţării jurnalistei Emilia Șercan: „Cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani”

 
PressOne, despre cazul ameninţării jurnalistei Emilia Șercan: „Cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani”

Publicația PressOne reacționează în cazul Emilia Șercan, după ce rectorul și prorectorul Academiei de Poliție au fost puși sub urmărire penală de către DNA. Concret, publicația care-i găzduiește jurnalistei anchetele despre tezele plagiate a dat un comunicat de presă, în care comentează ultimele detalii din cazul amenințării cu moartea. 

„Cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani”, subliniază în deschidere comunicatul. 

Publicitate

La jumătatea lunii martie jurnalista Emilia Șercan a publicat o anchetă care arăta cum rectorul Adrian Iacob ar fi plagiat peste 70% din teza de doctorat. 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au informat ieri că  „ofițerul de poliție Gheorghe Adrian Bărbulescu ar fi amenințat-o cu moartea pe Emilia Șercan, la aproximativ trei săptămâni după publicarea respectivei investigații”.

Totul ar fi fost parte dintr-un plan gândit de rectorul și de prorectorul Academiei, notează procurorii citați de PressOne. 

„Este cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani, nu doar pentru că este vorba despre o amenințare cu moartea venită în urma unei investigații de presă. Cei puși deja sub acuzare sunt, toți trei, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, al cărui rol e de a proteja cetățenii de infracțiuni precum cele de care sunt suspectați”, subliniază aceeași sursă. 

De asemenea, DNA susține că „există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală".  

„PressOne, care a publicat până acum 60 de articole din seria de dezvăluiri despre plagiatele din mediul universitar, este alături de Emilia Șercan - și va continua să-i găzduiască, așa cum a făcut-o din 2015 încoace, investigațiile”, conchide publicația. 

Remintim că jurnalista Emilia Şercan, cunoscută pentru anchetele privind plagiatele în rândul înalţilor demnitari şi al conducerii unor instituţii de invăţământ, cel mai recent la Academia de Poliţie, a anunţat, în urmă cu o lună că a primit ameninţări cu moartea.

Ulterior, la aproximativ o săptămână a fost identificat și un prim suspect, un tânăr ofițer de poliție angajat al Academiei. Acesta este cercetat pentru șantaj și amenințare, notează Digi 24.

Ieri, procurorii DNA au efectuat percheziții la rectorul Academiei de Poliție și la încă patru subalterni ai acestuia. Totul a culminat cu punerea sub urmărire penală a rectorului Adrian Iacob și a prorectorului Petrică-Mihail Marcoci. 

Citește și:

Comunicatul, pe larg: 

„COMUNICAT PRESSONE

Cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani

DNA a confirmat oficial, aseară, printr-un comunicat, că are dovezi potrivit cărora colega noastră, Emilia Sercan, ar fi fost amenințată cu moartea ca parte dintr-un plan inițiat și girat de conducerea Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza". Ieri, procurorii anticorupție i-au pus sub urmărire penală pe Adrian Iacob și Petrică-Mihail Marcoci, rectorul, respectiv prorectorul Academiei de Poliție, pentru "instigare la șantaj"; cei doi sunt sub control judiciar pentru 60 de zile.

Este cel mai grav caz de intimidare a unui jurnalist din ultimii 29 de ani - și nu doar pentru că este vorba despre o amenințare cu moartea venită în urma unei investigații de presă. Cei puși deja sub acuzare sunt, toți trei, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, al cărui rol e de a proteja cetățenii de infracțiuni precum cele de care sunt suspectați. Doi dintre ei conduc o instituție universitară a cărei misiune este chiar aceea de a forma ofițeri de poliție. Unul dintre ei, rectorul Adrian Iacob, este chiar subiectul investigației prin care Emilia Șercan a dezvăluit, în 24 martie, că acesta a obținut titlul de doctor cu o teză plagiată în proporție de peste 70%.

Potrivit procurorilor DNA, ofițerul de poliție Gheorghe Adrian Bărbulescu ar fi amenințat-o cu moartea pe Emilia Șercan la data de 15 aprilie - la aproximativ trei săptămâni după publicarea primului articol din serie - ca parte dintr-un plan gândit de rectorul și de prorectorul Academiei, cei doi promițându-i în același timp "polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări".

"Concret, la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional […] să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian. Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul “Academiei de Poliție", susține DNA:

"Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie - aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze".

"[…] Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcția de prorector depinde în mod direct de rectorul instituției de învățământ, astfel încât pierderea funcției de către Iacob Adrian ar fi avut consecințe negative și asupra acestuia".

"În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conținutul mesajelor de amenințare care urmau să fie transmise persoanei vătămate și i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală".

PressOne, care a publicat până acum 60 de articole din seria de dezvăluiri despre plagiatele din mediul universitar, este alături de Emilia Șercan - și va continua să-i găzduiască, așa cum a făcut-o din 2015 încoace, investigațiile.

Mulțumim cititorilor pentru mesajele de încurajare transmise Emiliei și colegilor din presă care-i sunt alături.

Redacția PressOne”

Postarea de pe Facebook-ul PressOne

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu