Skip to main content

VIDEO. Șerban Pavlu: "E mai important decât oricând să votăm! Oamenii ar trebui să ia votul ca pe o chestie care vine la pachet cu un buletin sau cu faptul că sunt cetățeni ai țării"

 
VIDEO. Șerban Pavlu: "E mai important decât oricând să votăm! Oamenii ar trebui să ia votul ca pe o chestie care vine la pachet cu un buletin sau cu faptul că sunt cetățeni ai țării"

VIDEO. Un îndemn la vot de la actorul Șerban Pavlu, invitat la Interviurile Paginademedia: "E mai important decât oricând să votăm!"

Publicitate

Șerban Pavlu, la Interviurile Paginademedia:

"Oamenii să meargă și să-și asume o direcție sau alta. Cred că orice se întâmplă ulterior alegerilor nu ar provoca atâtea frustrări, atâta nefericire sau derută.

Există mulți oameni extrem de derutați, e important ca oamenii să se informeze puțin pentru a lua o decizie.

Ar trebui să ia votul ca pe o chestie care vine la pachet cu un buletin sau cu faptul că sunt cetățeni ai țării, unde beneficiezi de niște drepturi și ai niște obligații. Cred că votul e una dintre aceste obligații."

Actorul Șerban Pavlu apare în două clipuri virale legate de vot. Cât ar trebui actorii să se implice civic? Mai ales că mulți lucrează la teatre de stat.

„Acum actorii care sunt angajați la stat ce să facă? E și ăsta un lucru care se reproșează, că iei bani de la stat și înjuri statul.

Ce să facă? Să-și dea demisia cei care vor să înjure guvernele? Cu ce drept vine guvernul să-i spună unui actor, care poate profesează de 45 de ani, să-și dea demisia și apoi să înjure? E un non-sens”, a notat Pavlu. 

De ce să nu stea, mai bine, "în banca lui"?

Șerban Pavlu, la Interviurile Paginademedia

"Am primit îndemnul acesta să stau în banca mea. Mi se pare o prostie pentru că, în contextul acesta, ar însemna pasivitate. Astea sunt chestii importante, nu superficiale, cum ar zice unii.

Cred că acest exercițiu al reacției civice este la început. Alte țări sunt mai vechi în exercițiul ăsta democratic. Cred că noi nu înțelegem încă principiile acestui sistem democratic.

Nu se înțelege că reacțiile civice reprezintă o investiție pe termen lung. Eu cred că dacă se schimbă guvernul, ar trebui să aibă în vedere acest tip de reacție.

VIDEO. Șerban Pavlu, îndemn la vot:

S-a gândit înainte de a accepta să apară în clipul viral?

"Da, m-am gândit! Un minut! Apoi mi-a trecut!", povestește Pavlu. "Știam că o să fie reacții - și vorbesc acum de cele negative. Au apărut la vâteva minute. Și pe Facebook, dar și pe mesaje."

Șerban Pavlu:

"Cred că de multe ori absența de pe rețelele aceste sociale e un semn al unei neimplicări sau a unei poziții.

Dacă n-ai postat niciodată nimic înseamnă că accepți starea de fapt. Tăcerea poate fi luată drept aprobare, oricât ar parea de complicat"

VIDEO. Pavlu: Tăcerea poate fi luată drept aprobare:

Discuția, pe larg, în continuare. 

Înainte, viralul cu îndemnul la vot:

Șerban Pavlu: Cred că este mai important decât oricând să votăm. Oamenii să meargă și să-și asume o direcție sau alta.

Cred că orice se întâmplă ulterior alegerilor nu ar provoca atâtea frustrări, atâta nefericire sau derută. Există mulți oameni extrem de derutați, e important ca oamenii să se informeze puțin pentru a lua o decizie.

Ar trebui să ia votul ca pe o chestie care vine la pachet cu un buletin sau cu faptul că sunt cetățeni ai țării, unde beneficiezi de niște drepturi și ai niște obligații. Cred că votul e una dintre aceste obligații.

Petrișor Obae: Te-ai gândit vreun moment dacă să te bagi sau nu în demersul acesta de a îndemna la vot?

Șerban Pavlu: M-am gândit că e posibil să stârnească ceva reacții negative, dar a dispărut într-un minut. Eu nu am fost un tip vocal până acum și regret. Am colegi care au făcut de timpuriu acest lucru. Nu m-am implicat personal și cred că de multe ori absența de pe rețelele aceste sociale e un semn al unei neimplicări sau a unei poziții.

Dacă n-ai postat niciodată nimic înseamnă că accepți starea de fapt. Tăcerea poate fi luată drept aprobare, oricât ar parea de complicat. Implicarea civică e una, politica e altceva. Mă tem că de multe ori politicienii vor capitaliza aceasta tăcere.

Mie nu mi-a spus nimeni niciodată să fac o anume chestie, să mă implic. Eu nu sunt înregimentat politc și nu intenționez să fac politică în viitorul apropiat.

Petrișor Obae: De ce e important pentru un artist să se implice în zona aceasta civică?

Șerban Pavlu: Există niște schimbări care s-au produs, precum intenetul sau social media. Tehnologia permite oricui să-și deschidă un blog.

Faptul că cetățenii României au acces la Facebook și își pot exprima părerea personală undeva, iar mesajul poate fi distribuit, a schimbat puțin lucrurile. Actorii nu știu dacă trebuie să se implice sau nu, dar din punctutl meu de vedere trebuie să se implice orice cetățean care e preocupat.

Actorii au avatajul/dezavantajul de a fi fețe cunoscute, ca imagine. Nu cred că părerea unui actor ar trebui să atârne mai mult în balanță decât cea a unui medic sau a unui inginer metalurg.

Totuși, cred că se produce o mică confuzie. În primul rând, pare că fiind actori, obișnuiți să joace roluri, sunt cumpărați, iar ce spun ei nu este părerea lor. E un lucru jignitor.

În al doilea rând, mulți te consideră „un actoraș”, „te crezi și tu mare actor”. De exemplu, în cazul meu multă lume cunoaște doar activitatea de la În puii mei, cu Bendeac. Consideră că prin clipul respectiv mi-am făcut un serviciu profesional, să atrag atenția asupra mea.

Mie îmi e frică că o să ajungem să nu ne mai putem spune așa ușor părerea, totuși democrația vine la pachet și cu chestia asta. În democrațiile mai vechi se aleg președinți și oamenii discută, unii îi contestă și alții îi susțin. E o realitate pe care ne facem că nu o vedem.

Dacă e tânăr îi spui că „nu știe cu ce se mănâncă politica” și dacă e bătrân îi spui „păi și pe vremea lui Ceaușescu de ce n-ai ieșit să-ți dai foc?”, imediat există argumente, cu privire la părerile politice ale cetățenilor sau actorilor.

Petrișor Obae: Nu ți s-a spus să stai în banca ta?

Până acum nu mult timp, teatrele erau de stat. Acum actorii care sunt angajați la stat ce să facă? E și ăsta un lucru care se reproșează, că iei bani de la stat și înjuri statul.

Ce să facă? Să-și dea demisia cei care vor să înjure guvernele? Cu ce drept vine guvernul să-i spună unui actor, care poate profesează de 45 de ani, să-și dea demisia și apoi să înjure? E un non-sens.

Am primit îndemnul acesta să stau în banca mea. Mi se pare o prostie pentru că, în contextul acesta, ar însemna pasivitate. Astea sunt chestii importante, nu superficiale, cum ar zice unii.

Cred că acest exercițiu al reacției civice este la început. Alte țări sunt mai vechi în exercițiul ăsta democratic. Cred că noi nu înțelegem încă principiile acestui sistem democratic. Nu se înțelege că reacțiile civice reprezintă o investiție pe termen lung. Eu cred că dacă se schimbă guvernul, ar trebui să aibă în vedere acest tip de reacție.

Cred că un politician trebuie să aibă niște competențe în meseria asta de politician.

VEZI interviul integral cu Șerban Pavlu, AICI


Citește și: Șerban Pavlu: "Am trăit Revoluția. Cu ochii mei am văzut oameni care au murit! Mi-e greu să accept ce se întâmplă după 30 de ani! Eu un eșec al generației mele"


Citește și: Povestea unui viral. Șerban Pavlu: Eu simt total lucrurile pe care le spun!
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Pana si Hotnews l-au bagat in seama.
    Parca am scris si saptamana trecuta ca multi bani de afara s-au bagat in campania hai la vot.
  • Uite asa ajungi sa cunosti actori de care n-ai auzit. Face un viral pe o tema la zi si e peste tot. Ca si ala cu autostrada de 1 m ca si altii cu tot felul de gaselnite sa ii stie lumea. Iar insistenta asta cu hai la vot deja e agresivitate. Bre votu e un drept exercitarea lui sau nu face parte din libertatea omului de exprimare. Cum zicea Kramer la marsul SIDA:
    This is America! I don't have to wear anything I don't want to wear!
  • Pe unele subiecte chiar se exagereaza cu prezentarea subiectului si in acest caz cu Serban Pavlu am vazut prea multe articole. Cred ca ne putem duce la vot si fara sa ne zica el in diverse clipuri. Am inteles ideea, este zi de vot si merge la vot pentru ca e dreptul nostru pentru care am luptat. S-a incheiem subiectul.

Trimite un comentariu