Skip to main content

VIDEO. Șerban Pavlu: "Am trăit Revoluția. Cu ochii mei am văzut oameni care au murit! Mi-e greu să accept ce se întâmplă după 30 de ani! Eu un eșec al generației mele"

 
VIDEO. Șerban Pavlu: "Am trăit Revoluția. Cu ochii mei am văzut oameni care au murit! Mi-e greu să accept ce se întâmplă după 30 de ani! Eu un eșec al generației mele"

VIDEO. Ce se întâmplă acum "e un eșec al generației mele. Cumva, ne-am pierdut pe drum", a spus actorul Șerban Pavlu, la Interviurile Paginademedia. A povestit cum a ieșit în stradă în 1989, la 14 ani.

Publicitate

Șerban Pavlu:

"Au trecut 30 de ani de la Revoluție. Mie îmi e foarte greu să cred că și să accept că la 30 de ani de la momentul ăla, rămân în structurile de conducere și influență a acestei țări oameni care au legături directe cu fostul Partid Comunist. E foarte greu să accept și să înțeleg asta."

"În 1989 am ieșit în stradă. Aveam 14 ani", a povestic actorul, care apare în două spoturi care îndeamnă la vot.

„Am văzut cum a luat foc biblioteca. Am văzut acei "teroriști" care au tras de pe Palatul Regal, apoi au venit taburile care au tras înspre Palatul Regal.

Eu cu ochii mei am văzut oameni care au murit la Revoluția din România pentru mine. Eram un copil și eu am văzut cum au murit oamenii lângă mine", a povestit Pavlu la Interviurile Paginademedia.ro.

Actorul Șerban Pavlu, invitat la Interviurile Paginademedia.ro, a vorbit despre activism și implicare civică în acestă perioadă pentru că „lucrurile se pot schimba cum nu te aștepți”. 

A fost categoric și în ceea ce privește rolul comunismului pentru țara noastră. O vede ca pe o perioadă neagră din istoria României. 

„Pentru mine a fost noapte până la 14 ani. Sunt absolut convins că până la 14 ani am trăit într-o dictatură, cu absența libertății de expresie și partid unic”. 

A povestit cum a trăit pe viu Revoluția din '89 la 14 ani, ascuns „sub colțul de la Hilton”. A rememorat evenimentele din acea noapte „ca pe un film pe care l-a văzut de 100 de ori”. 

Oricine ar trebui să se implice civic, prin mers la vot sau la proteste.

Șerban Pavlu:

"Oamenii au senzația că nu se mai poate întâmpla. Dirijarea și cenzurarea presei și a canalelor de televiziune există se poate întâmpla din nou. Toate lucrurile astea țin de dictatură.

Pe mine nu mă interesează să vină cineva și să îmi spună că o face pentru că e mai bine pentru mine. Poate cineva are o idee despre cum pot fi îndreptate lucrurile, dar trebuie supusă votului, ca apoi să fie criticată. Despre asta e democrația. Puterea trebuie criticată, cred că e prima condiție a democrației." 

VIDEO. Șerban Pavlu la Revoluție:

Discuția, pe larg, în continuare: 

Petrișor Obae: De ce e mai gravă situația acum decât acum patru sau opt ani?

Șerban Pavlu: „Pentru că au trecut 30 de ani de când a fost Revoluția. E un eșec al generației mele. Eu îl privesc foarte dur pentru generația mea, care are acum 40 de ani. Pare comic, dar eu am fost la revoluție, aveam 14 sau 15 ani. Am plecat de acasă și pe 22 decembrie, am fost în oraș. Eu sunt din București, intrasem la liceu. E un moment în viața unui adolescent pe care nu ai cum să-l uiți, vorba aia nu uiți nici primul sărut cu o fată, dar asta.

Am ieșit cu pritenii mei de atunci pe stradă și am mers pe Calea Victoriei până în Piața Palatului, unde am stat toată noaptea, ascunși sub colțul hotelului Hilton (astăzi).

Am văzut cum a luat foc biblioteca. Am văzut acei teroriști care au tras de pe Palatul Regal, apoi au venit taburile care au tras înspre Palatul Regal. Caramitru vorbea la microfon, apoi a venit Sergiu Nicolaescu. Toate lucrurile astea le am așa în cap ca un film pe care l-am văzut de 100 de ori. Ani de zile după au rămas urmele de gloanțe în Anthenee Palace.

Mie îmi e foarte greu să cred că și să accept că la 30 de ani de la momentul ăla, rămân în structurile de conducere și influență a acestei țări oameni care au legături directe cu fostul Partid Comunist. E foarte greu să accept și să înțeleg asta.

E un eșec al generației mele, cumva ne-am pierdut pe drum. Eu am fost șocat când am auzit că se vindeau certificate de revoluționar. Eu cu ochii mei am văzut oameni care au murit la Revoluția din România pentru mine. Eram un copil și eu am văzut cum au murit oamenii lângă mine.

Am ieșit pe stradă pentru că am început să plâng. Nu o să uit în viața mea. Eram în casă și mă pregăteam să mă duc a liceu, mă îmbrăcasem și apoi am dat drumul la televizor, nu știu de ce.

Nu era nimeni acasă, eram singur. Când am văzut imagini și ăștia au început să spună ce se petrece, că intraseră deja în televiziune, am început să plâng. Îmi curgeau lacrimile șiroaie.

Dacă mă întrebai de ce, îți răspundeam că a căzut Ceaușescu. Pentru mine, un om de 14 ani născut și crescut în București a fost noapte. Pentru mine a fost noapte până la 14 ani. Îmi doream altceva, iar oamenii care spun că a fost mai bine atunci greșesc.

Nu știu ce înțelegeam eu atunci, dar sunt absolut convins că până la 14 ani am trăit într-o dictatură, cu absența libertății de expresie și partid unic.

Despre perioada comunistă:

Șerban Pavlu:

Oamenii au senzația că nu se mai poate întâmpla. Dirijarea și cenzurarea presei și a canalelor de televiziune există se poate întâmpla din nou. Toate lucrurile astea țin de dictatură.

Pe mine nu mă interesează să vină cineva și să îmi spună că o face pentru că e mai bine pentru mine. Poate cineva are o idee despre cum pot fi îndreptate lucrurile, dar trebuie supusă votului, ca apoi să fie criticată. Despre asta e democrația. Puterea trebuie criticată, cred că e prima condiție a democrației.

Eu am votat de fiecare dată de la 18 ani. Cred că reacțiile astea sociale pot da niște semnale spre putere.

Oamenii să privească și știrile din alte țări, cum ar fi Turcia. Vor vedea că e posibil ca lucrurile să se schimbe cum nu te aștepți.”

VEZI interviul integral cu Șerban Pavlu, AICI
 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu