Skip to main content

VIDEO. Cum şi-a început Lucian Mîndruţă cariera? De la paznic de noapte, la SOTI: „Ne eram plătit. Era un hobby”

 
VIDEO. Cum şi-a început Lucian Mîndruţă cariera? De la paznic de noapte, la SOTI: „Ne eram plătit. Era un hobby”

VIDEO. "Pe vremea aia părinţii noştri erau aproape toţi FSN-işti. În 1990, strămoşul PSD, FSN a luat aproape 85% din voturi. Asta însemna că 3 din 4 oameni m-ar fi scuipat dacă m-ar fi văzut. Doar 1 din 5 îmi spuneau „bravo, ţineţi-o tot aşa”! Amintiri cu Lucian Mîndruţă, din vremea primei televiziuni independente SOTI, "depănate" la interviurile Paginademedia.ro.

Publicitate

Cum era viaţa după Revoluţie în televiziune? Lucian Mîndruţă a povestit despre începuturile lui la SOTI, ce l-a motivat să intre în televiziune şi cum arăta presa după 1989.

Primul pas pe care Mîndruţă în presă şi televiziune a fost la SOTI, prima televiziune independentă de după Revoluţie, lansată în 1991. La SOTI şi-au început cariera şi Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Răzvan Dumitrescu sau Denisa Vlaicu.

Lucian Mîndruţă:

Eram reporter la SOTI. Ştefan Munteanu era cameraman... vremuri. Pe vremea aia, timpul era mult mai comprimat. Făceai două luni de emisie şi te ştia toată lumea, pentru că exista doar o televiziune, de la 11 la 12 noaptea, pe nume SOTI şi era independentă şi restul era tristeţea TVR. Eu eram cu Esca acolo, cu Denisa Vlaicu şi încă vreo câţiva şi eram singurii care erau altfel decât ceilalţi.

SOTI emitea începând cu ora 23, după ce TVR 1 îşi înceta emisia şi a continuat să existe până în anul 1994. A fost prima televiziune privată din România iar ştirile erau „aproape” independente, spune fostul prezentator.

Lucian Mîndruţă: Şi la noi mai era cenzură. Era un domn care tăia cu foarfeca. Să înţelegi cum era la noi. Primeam ştirile prin Fax şi venea unul cu foarfeca, era un fel de redactor-şef şi tăia. După, le lipea cu clei şi le punea pe o foaie A4. Nu exista editare. Eu am inventat editarea la SOTI, desfăcând cu calculator de la americani şi punându-i WordPerfect, wp.exe, aşa îl lansai. Nu era încă interfaţă grafică.

VIDEO: Vezi imagini document de acum 30 de ani cu Andreea Esca şi Răzvan Dumitrescu

Lucian Mîndruţă: Nu voia nimeni la SOTI. Nu erai plătit. Lumea spunea că "erai cu Raţiu". 3 din 4 oameni m-ar fi scuipat dacă m-ar fi văzut

Fosta televiziune era incomodă oamenilor care se aflau la putere după 1990. FSN (Frontul Salvării Naţionale), care îl avea pe Ion Iliescu la conducere, era aproape de toată presa din România, de la care făceau excepţie doar câteva publicaţii.

„Ca să-ţi dai seama de care era situaţia: pe vremea aia părinţii noştri erau aproape toţi FSN-işti. În 1990, strămoşul PSD, FSN a luat aproape 85% din voturi. Opoziţia a luat 15% din voturi. În Bucureşti, opoziţia luase 20-25%, ceea ce era bine de tot.

Asta însemna că 3 din 4 oameni m-ar fi scuipat dacă m-ar fi văzut. Doar 1 din 5 îmi spuneau „bravo, ţineţi-o tot aşa” (...) Nu voia nimeni la SOTI. Nu erai plătit, lumea spunea că erai cu Raţiu. Presa de opoziţie era mică, erau România Liberă, 22, Express, Zig Zag.” a povestit Mîndruţă în interviurile PaginademediaLIVE.

Însă cum a ajuns Lucian Mîndruţă să lucreze în media? De la paznic de noapte şi cu o viitoare carieră în inginerie, Mîndruţă a trecut la rolul de prezentator neplătit.

”Planul era să mă fac inginer, niciodată nu m-aş fi gândit că o să fac bani din media. Noi la SOTI nu eram plătiţi. Eram paznic de noapte la o fabrică, mă duceam la facultate şi noaptea la SOTI. SOTI era un hobby (...) Am ajuns la SOTI făcând conferinţe de presă. Aveau nevoie de prezentator pentru că se îmbolnăvise prezentatorul bărbat. ”

Motivul pentru care a ajuns şi a rămas în media nu a fost doar pasiunea. Ceea ce l-a determinat să înceapă a avut un nume: Andrei Frumuşanu, un fost coleg de facultate care a murit nevinovat în timpul unor mitinguri, lovit de o petardă.

Lucian Mîndruţă: În 1990 m-a luat flama şi am simţit să fac ceva diferit faţă de ceea ce făcusem până acum. În facultate aveam o asociaţie a studenţilor comunişti, OASCR. Am dat jos pereţii sediului OASCR şi am făcut o revistă, noi din facultatea de construcţii. După care am mers la Liga Studenţilor, am fost la mitinguri şi am trecut de partea cealaltă a baricadei când a murit un coleg de-al meu, Andrei Frumuşanu.

Nevinovat, trecea pe lângă un miting în 1991 şi unii trăgeau cu petarde. Frumuşanu, coleg de-al meu şi de bancă m-a îndemnat să fac lucruri. Am şi aflat cine a tras în Frumuşanu, era de la SPP. Noi am venit din Ligă spre presa care să facă dreptate.

VIDEO. Lucian Mîndruţă şi începuturile de la SOTI

Citeşte şi: IMAGINI DOCUMENT Mîndruţă: Am avut noroc că mi s-a potrivit un sacou. Esca: Am ajuns la TV dintr-o întâmplare. Răzvan Dumitrescu: Am venit pentru un post de inginer de sunet


VIDEO. De ce nu a intrat Lucian Mîndruţă în politică. Oferte de la două partide: „M-am gândit serios". De ce a spus "NU"? "La unul trebuia să mă ocup de comunicare, iar la altul aş fi fost candidat”


VIDEO. Cum l-a prins Adrian Sârbu pe Lucian Mîndruţă că înregistrează ştirile? "Cătălin Radu Tănase a trădat, din greşeală"

VEZI interviul integral cu Lucian Mîndruţă, AICI

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Denisa Marin Denisa Marin
    Doamne!!! Asta este jurnalist cu coloană? După ce l-au dat afară de la antena1, a infractorului Voiculescu, a început să ***... Băi ***, înainte de asta de ce nu erai așa vocal, sau îți plăceau bănuții?
    Ăstuia dacă îi dai 3 lei rupți te pupă...

Trimite un comentariu

sus