Skip to main content

VIDEO. Cum și-a început Lucian Mîndruță cariera? De la paznic de noapte, la SOTI: „Ne eram plătit. Era un hobby”

 
VIDEO. Cum și-a început Lucian Mîndruță cariera? De la paznic de noapte, la SOTI: „Ne eram plătit. Era un hobby”

VIDEO. "Pe vremea aia părinții noștri erau aproape toți FSN-iști. În 1990, strămoșul PSD, FSN a luat aproape 85% din voturi. Asta însemna că 3 din 4 oameni m-ar fi scuipat dacă m-ar fi văzut. Doar 1 din 5 îmi spuneau „bravo, țineți-o tot așa”! Amintiri cu Lucian Mîndruță, din vremea primei televiziuni independente SOTI, "depănate" la interviurile Paginademedia.ro.

Cum era viața după Revoluție în televiziune? Lucian Mîndruță a povestit despre începuturile lui la SOTI, ce l-a motivat să intre în televiziune și cum arăta presa după 1989.

Publicitate

Primul pas pe care Mîndruță în presă și televiziune a fost la SOTI, prima televiziune independentă de după Revoluție, lansată în 1991. La SOTI și-au început cariera și Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Răzvan Dumitrescu sau Denisa Vlaicu.

Lucian Mîndruță:

Eram reporter la SOTI. Ștefan Munteanu era cameraman... vremuri. Pe vremea aia, timpul era mult mai comprimat. Făceai două luni de emisie și te știa toată lumea, pentru că exista doar o televiziune, de la 11 la 12 noaptea, pe nume SOTI și era independentă și restul era tristețea TVR. Eu eram cu Esca acolo, cu Denisa Vlaicu și încă vreo câțiva și eram singurii care erau altfel decât ceilalți.

SOTI emitea începând cu ora 23, după ce TVR 1 își înceta emisia și a continuat să existe până în anul 1994. A fost prima televiziune privată din România iar știrile erau „aproape” independente, spune fostul prezentator.

Lucian Mîndruță: Și la noi mai era cenzură. Era un domn care tăia cu foarfeca. Să înțelegi cum era la noi. Primeam știrile prin Fax și venea unul cu foarfeca, era un fel de redactor-șef și tăia. După, le lipea cu clei și le punea pe o foaie A4. Nu exista editare. Eu am inventat editarea la SOTI, desfăcând cu calculator de la americani și punându-i WordPerfect, wp.exe, așa îl lansai. Nu era încă interfață grafică.

VIDEO: Vezi imagini document de acum 30 de ani cu Andreea Esca și Răzvan Dumitrescu

Lucian Mîndruță: Nu voia nimeni la SOTI. Nu erai plătit. Lumea spunea că "erai cu Rațiu". 3 din 4 oameni m-ar fi scuipat dacă m-ar fi văzut

Fosta televiziune era incomodă oamenilor care se aflau la putere după 1990. FSN (Frontul Salvării Naționale), care îl avea pe Ion Iliescu la conducere, era aproape de toată presa din România, de la care făceau excepție doar câteva publicații.

„Ca să-ți dai seama de care era situația: pe vremea aia părinții noștri erau aproape toți FSN-iști. În 1990, strămoșul PSD, FSN a luat aproape 85% din voturi. Opoziția a luat 15% din voturi. În București, opoziția luase 20-25%, ceea ce era bine de tot.

Asta însemna că 3 din 4 oameni m-ar fi scuipat dacă m-ar fi văzut. Doar 1 din 5 îmi spuneau „bravo, țineți-o tot așa” (...) Nu voia nimeni la SOTI. Nu erai plătit, lumea spunea că erai cu Rațiu. Presa de opoziție era mică, erau România Liberă, 22, Express, Zig Zag.” a povestit Mîndruță în interviurile PaginademediaLIVE.

Însă cum a ajuns Lucian Mîndruță să lucreze în media? De la paznic de noapte și cu o viitoare carieră în inginerie, Mîndruță a trecut la rolul de prezentator neplătit.

”Planul era să mă fac inginer, niciodată nu m-aș fi gândit că o să fac bani din media. Noi la SOTI nu eram plătiți. Eram paznic de noapte la o fabrică, mă duceam la facultate și noaptea la SOTI. SOTI era un hobby (...) Am ajuns la SOTI făcând conferințe de presă. Aveau nevoie de prezentator pentru că se îmbolnăvise prezentatorul bărbat. ”

Motivul pentru care a ajuns și a rămas în media nu a fost doar pasiunea. Ceea ce l-a determinat să înceapă a avut un nume: Andrei Frumușanu, un fost coleg de facultate care a murit nevinovat în timpul unor mitinguri, lovit de o petardă.

Lucian Mîndruță: În 1990 m-a luat flama și am simțit să fac ceva diferit față de ceea ce făcusem până acum. În facultate aveam o asociație a studenților comuniști, OASCR. Am dat jos pereții sediului OASCR și am făcut o revistă, noi din facultatea de construcții. După care am mers la Liga Studenților, am fost la mitinguri și am trecut de partea cealaltă a baricadei când a murit un coleg de-al meu, Andrei Frumușanu.

Nevinovat, trecea pe lângă un miting în 1991 și unii trăgeau cu petarde. Frumușanu, coleg de-al meu și de bancă m-a îndemnat să fac lucruri. Am și aflat cine a tras în Frumușanu, era de la SPP. Noi am venit din Ligă spre presa care să facă dreptate.

VIDEO. Lucian Mîndruță și începuturile de la SOTI

Citește și: IMAGINI DOCUMENT Mîndruță: Am avut noroc că mi s-a potrivit un sacou. Esca: Am ajuns la TV dintr-o întâmplare. Răzvan Dumitrescu: Am venit pentru un post de inginer de sunet


VIDEO. De ce nu a intrat Lucian Mîndruță în politică. Oferte de la două partide: „M-am gândit serios". De ce a spus "NU"? "La unul trebuia să mă ocup de comunicare, iar la altul aș fi fost candidat”


VIDEO. Cum l-a prins Adrian Sârbu pe Lucian Mîndruță că înregistrează știrile? "Cătălin Radu Tănase a trădat, din greșeală"

VEZI interviul integral cu Lucian Mîndruță, AICI

 

 

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • Doamne!!! Asta este jurnalist cu coloană? După ce l-au dat afară de la antena1, a infractorului Voiculescu, a început să ***... Băi ***, înainte de asta de ce nu erai așa vocal, sau îți plăceau bănuții?
    Ăstuia dacă îi dai 3 lei rupți te pupă...

Trimite un comentariu