Skip to main content

Ce a scris New York Times și ce a găsit Libertatea în teren. O poveste în care ce a scris NYT se contrazice cu realitatea. Sărac la americani, vânzător de mașini de lux în viața reală

 
Ce a scris New York Times și ce a găsit Libertatea în teren. O poveste în care ce a scris NYT se contrazice cu realitatea. Sărac la americani, vânzător de mașini de lux în viața reală
Deschidere reportaj NYT. Captură NYT (Libertatea)

Ziarul „Libertatea” a mers pe firul unui reportaj semnat de New York Times. Un reportaj cu "actori" români. Reporterii Libertatea au făcut poze și au strâns mărturii și fapte care contrazic materialul publicației americane.

Publicitate

Românul din ziarul american, prezentat ca trăind într-o sărăcie lucie, are, de fapt, o situație materială bună (are câteva case și vinde mașini de lux).

Concluzia Libertatea?

New York Times a spus povestea pe care a dorit-o. Pornind de la un fapt real, povestea unui bebeluș român separat de familia sa în SUA, a ajuns la elemente regizate despre viața și originea familiei rome din care se trage bebelușul (un sat din Râmnicu Vâlcea). Totul pentru ca mesajul să fie că bebelușul este victimă a legislației Trump.

Mai mult decât atât, ziariștii români au descoperit că prestigioasa publicație The New York Times ar fi plătit pentru a avea „acces” la povestea familiei Mutu.

Povestea, varianta The New York Times:

Faptele, prezentate de New York Times: Vasile Mutu, un bărbat român de etnie romă, a fost oprit la granița dintre Mexic și SUA, împreună cu copilul său de 4 luni, pe nume Constantin.

Mutu a cerut azil politic în America, spunând că este discriminat în România pe criterii etnice (fiind de etnie romă). A fost respins de autoritățile americane, care i-au luat copilul.

Concluzia The New York Times: bebelușul este cea mai tânără victimă a legislației Trump, foarte restrictivă cu imigranții.

Material New York Times documentat în România: Se prezintă povestea lui Vasile Mutu, acasă la el, într-o localitate din România - Olteni (fără specificarea județului). În reportajul New York Times, Vasile Mutu trăiește într-o sărăcie lucie, 11 persoane înghesuite într-o casă.

Mama copilului spune că i s-au legat trompele - fără voia ei, la ultima naștere.

Verificarea făcută de Libertatea:

Reporterii ziarului condus de Cătălin Tolontan au mers pe firul evenimentelor. Le-a atras atenția că Olteni - numele localității - nu preciza județul și este foarte întâlnit în România (sunt 11 așezări Olteni în țară!)

Ce s-a confirmat: 

- da, Vasile Mutu a fost oprit la graniță

- da, este de etnie romă, iar discriminarea romilor, semnalată de New York Times, este o "observație corectă",

- da, mama are trompele cusute (fiind, deci infertilă), dar Libertatea a găsit un act pe care mama ar fi cerut, în scris, acest fapt.

Românul sărac, vânzător de mașini de lux. Plătit ca să-și spună povestea

Cotidianul românesc a vrut să documenteze ceva și a dat peste altceva. Concret, reporterii Libertatea voiau să documenteze povestea familiei care a fost despărțită de copil: 

„Voiam să aflăm ce anume te mână să îți iei bebelușul în brațe și să fugi cu el, la capătul lumii, ca să ceri azil politic pentru persecuție etnică”, justifică ziariștii.

Libertatea l-a contactat pe Vasile Mutu, tatăl copilului separat de familie, pentru un interviu. El a spus că este la muncă în Paris, în plus „cei de la NYT au plătit pentru respectivul personaj:

Normal că m-au plătit, doar fața mea apare pe toate ecranele”, a spus el citat de Libertatea. 

The New York Times: Noi nu ne plătim sursele pentru interviuri

Ulterior, cei de la New York Times au negat această practică:

„Noi nu ne plătim niciodată sursele pentru interviuri. Misiunea noastră e să ajutăm oamenii să înțeleagă lumea prin intermediul unui jurnalism independent și printr-o documentare temeinică și profesionistă.

Mai mult decât atât, aceștia au spus că reportajul a avut „la bază luni de luni de documentare riguroasă”, potrivit Libertatea. 

Totuși, există alte mărturii despre banii pe care i-ar fi primit Vasile Mutu de la reporterii americani. Este vorba despre Gheorghe Gângu (primarul din Bujoreni) și Ilie Mărunțelu (consilierul local din Bujoreni pentru Partida Romilor).

Citați de Libertatea, cei doi au spus că „Mutu are un contract de exclusivitate plătit cu NYT”. 

Din articolul Libertatea: 

  • New York Times: „O baie fără duș pentru 11 persoane”. Documentele reale: „Două case, una de 288 mp și cealaltă de 65 mp”
  • Condițiile existenței soților Mutu sunt diferite de ceea ce descrie reportajul. Conform verificărilor Libertatea la fața locului, Florentina Pătru deține:

Trei terenuri în suprafață totală de 2768 m

Două case, una de 288 mp și cealaltă de 65 mp

Un BMW 320D

  • Vasile Mutu și-a făcut o pagină de Facebook cu numele de Kornea Kapatoos, pe care vinde mașini de lux: Audi A6 Allroad și diverse modele de BMW.
  • NYT: ”Medicul i-a legat trompele” după ce Florentina ”a semnat documente pe care nu le putea citi”
  • Pe documentul care a însoțit nașterea, Florentina Pătru aproape că a desenat, cu litere mărite, de om nu foarte familiar cu scrisul, cuvintele: ”Solicit legatura tompelor”.
  • Știm, așadar, ce e scris pe foaia Florentinei și mai știm că, cel mai probabil, ea a scris. Ce nu știm însă este dacă mama cu 6 clase a înțeles întru totul ceea ce a scris, pentru că problema consimțământului informat este o temă într-adevăr sensibilă în România
  • Lider rom: „Ei (americanii) au făcut în așa fel încât să aibă mai multă audiență, au mai și exagerat, cred”, se referă el la articolul din NYT.

Citește articolul integral pe Libertatea   

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Indiferent de etnie, toti suntem cetateni romani si doar asta conteaza. Oricine cauta o viata mai buna, dar SUA nu este un paradis si nu a fost niciodata. Doar o imagine.

Trimite un comentariu