Skip to main content

După ratarea Festivalului Enescu, șase membri ai conducerii TVR cer o anchetă și demisia șefei instituției, Doina Gradea

 
După ratarea Festivalului Enescu, șase membri ai conducerii TVR cer o anchetă și demisia șefei instituției, Doina Gradea
tvr

Mai mulți membri ai Consiliului de Administrație al Televiziunii Române au trimis o declarație publică prin care cer o anchetă a Comisiilor parlamentare massmedia, dar și demisia Președintelui-Director General TVR Doina Gradea.

Declarația este semnată de șase membri CA: Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Nagy Debreczeni Hajnalka, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea și Cristian Petcu.

Publicitate

Ce a "umplut paharul" membrilor CA?

Declarația vine în contextul „ratării” transmisiei de către TVR a Festivalului George Enescu. Postul public nu a putut să asigure resursele necesare transmiterii și producerii unui astfel de eveniment, astfel că Trinitas, postul cu tematică religioasă, va fi „broadcasterul” oficial al evenimentului.

„Nici până la acest moment TVR nu a semnat pentru drepturile de transmisie ale Festivalului George Enescu, în condițiile în care organizatorii Festivalului au anunțat deja transmiterea acestuia de către un alt post de televiziune din România.

La insistențele unor membri ai CA, în ședința de ieri, 24.06.2019, ni s-au prezentat niște explicații din care a rezultat că echipa de negociere mandatată de conducerea TVR a oferit Festivalului George Enescu doar unul din cele doua care de transmisie HD precum și alte condiții de neînțeles.

Managementul TVR nu are nici o scuză pentru această situație cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un contract comercial ci de producerea și transmisia unui eveniment cultural al cărui calendar este cunoscut cu cel puțin un an înainte.

La toate edițiile precedente ale Festivalului, TVR a fost coproducător, asigurând transmisia acestuia. Importanța Festivalului George Enescu este evidentă pentru toată lumea, mai puțin pentru managementul TVR.” explică membrii CA în declarație.

Soluțiile propuse de cei șase semnatari sunt începerea unei anchete de către Comisia parlamentară a SRTv și, nu în ultimul rând, demisia șefei TVR, Doina Gradea.

Declarația publică a celor șase membri ai Consiliului de Administrație al Televiziunii Române, în continuare:

După o lungă serie de scandaluri, cum ar fi eșecurile repetate de la Eurovision 2018 și 2019 sau modul în care a fost întreruptă emisiunea Starea Nației, managementul Televiziunii publice a mai bifat unul chiar în aceste zile. Nici până la acest moment TVR nu a semnat pentru drepturile de transmisie ale Festivalului George Enescu, în condițiile în care organizatorii Festivalului au anunțat deja transmiterea acestuia de către un alt post de televiziune din România. La insistențele unor membri ai CA, în ședința de ieri, 24.06.2019, ni s-au prezentat niște explicații din care a rezultat că echipa de negociere mandatată de conducerea TVR a oferit Festivalului George Enescu doar unul din cele doua care de transmisie HD precum și alte condiții de neînțeles.

Managementul TVR nu are nici o scuză pentru această situație cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un contract comercial ci de producerea și transmisia unui eveniment cultural al cărui calendar este cunoscut cu cel puțin un an înainte. La toate edițiile precedente ale Festivalului, TVR a fost coproducător, asigurând transmisia acestuia. Importanța Festivalului George Enescu este evidentă pentru toată lumea, mai puțin pentru managementul TVR. Valențele acestui eveniment sunt multiple, fiind nu doar un produs cultural de excepție dar și o excelentă oportunitate de diplomație publică pentru România.

Având în vedere și acest ultim scandal, considerăm că este imperios necesar ca activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activității SRTv, comisie constituită în data de 20 februarie 2019 prin vot al plenului Parlamentului României, să demareze de urgență. Așa cum am precizat și într-o scrisoare adresată Comisiei de Cultură în urmă cu o săptămână, această Comisie ar trebui să își extindă mandatul pentru a cuprinde și analiza modului în care TVR și-a îndeplinit misiunea publică pe perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European, precum și, iată, noua situație legată de Festivalul George Enescu.

Până când o astfel de Comisie să identifice cele mai bune soluții pentru remedierea problemelor sesizate de noi încă din vara anului 2018 și pentru redresarea Televiziunii publice, reiterăm ideea că o soluție imediată și de bun simț ar fi demisia Președintelui Director General, doamna Doina Gradea.

Liviu BRĂTESCU, membru în C.A. al TVR

Monica GHIURCO, membru în C.A. al TVR

NAGY Debreczeni Hajnalka, membru C.A. al TVR

Sorin ILIEȘIU, membru în C.A. al TVR

Dan LAZEA, membru în C.A. al TVR

Cristian PETCU, membru în C.A. al TVR

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • Nu stiam ca in CA al TVR se consuma atata cultura pe paine, ca eruditia e omniprezenta, ca arcusul viorii gadila sinapsele. Care e tragedia daca Trinitas are mai multa tehnologie de transmisie? Este in toate retelele de cablu la must carry, deci cine doreste poate contribui la cresterea audientelor.
  • Domnule dan petrea....vegheaza marina almasan,cea cu antimolii pe ea,dinescu da din frunzar sa nu se puna musca pe bucatarelile lui mestesugite...moartea NU MAI CITESTE ZIARUL CA PRESA SCRISA S A DESTRUCTURAT PRIN GRIJA BOGDANILOR CHIREACI,CRISTOII MAMELOR LOR...BUGET GRAS,COANA JOITICA GRADEA NU PLEACA CA I UNSA DE *** IN FUNCTIE!!!CUM SA PLECE AZOR DE LA MACELARIE???AZORICA!!!????
  • Foarte curajoasa madam Grades ca a rupt pisica cu transmiterea Festivalului Enescu. O Luna de audienta 0.0 arata cat interes exista pentru vizionarea la tv a acestor concerte. Da bine la PR sa zici de Enescu, dar e o nenorocire din punct de vedere al costurilor versus audiente. Iar daca TVR are doar doua care, ce e gresit ca nu le poate oferi o luna pe amandoua renuntand la orice alta filmare?
  • Lasa ca este bine ,dupa un concert ,o slujba cu Daniel preafericitul cerand o donare pentru o biserica ,o cruce ceva acolo este binevenita

Trimite un comentariu