Skip to main content

După ratarea Festivalului Enescu, şase membri ai conducerii TVR cer o anchetă şi demisia şefei instituţiei, Doina Gradea

 
tvr
tvr

Mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române au trimis o declaraţie publică prin care cer o anchetă a Comisiilor parlamentare massmedia, dar şi demisia Preşedintelui-Director General TVR Doina Gradea.

Publicitate

Declaraţia este semnată de şase membri CA: Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Nagy Debreczeni Hajnalka, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea şi Cristian Petcu.

Ce a "umplut paharul" membrilor CA?

Declaraţia vine în contextul „ratării” transmisiei de către TVR a Festivalului George Enescu. Postul public nu a putut să asigure resursele necesare transmiterii şi producerii unui astfel de eveniment, astfel că Trinitas, postul cu tematică religioasă, va fi „broadcasterul” oficial al evenimentului.

„Nici până la acest moment TVR nu a semnat pentru drepturile de transmisie ale Festivalului George Enescu, în condiţiile în care organizatorii Festivalului au anunţat deja transmiterea acestuia de către un alt post de televiziune din România.

La insistenţele unor membri ai CA, în şedinţa de ieri, 24.06.2019, ni s-au prezentat nişte explicaţii din care a rezultat că echipa de negociere mandatată de conducerea TVR a oferit Festivalului George Enescu doar unul din cele doua care de transmisie HD precum şi alte condiţii de neînţeles.

Managementul TVR nu are nici o scuză pentru această situaţie cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un contract comercial ci de producerea şi transmisia unui eveniment cultural al cărui calendar este cunoscut cu cel puţin un an înainte.

La toate ediţiile precedente ale Festivalului, TVR a fost coproducător, asigurând transmisia acestuia. Importanţa Festivalului George Enescu este evidentă pentru toată lumea, mai puţin pentru managementul TVR.” explică membrii CA în declaraţie.

Soluţiile propuse de cei şase semnatari sunt începerea unei anchete de către Comisia parlamentară a SRTv şi, nu în ultimul rând, demisia şefei TVR, Doina Gradea.

Declaraţia publică a celor şase membri ai Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române, în continuare:

După o lungă serie de scandaluri, cum ar fi eşecurile repetate de la Eurovision 2018 şi 2019 sau modul în care a fost întreruptă emisiunea Starea Naţiei, managementul Televiziunii publice a mai bifat unul chiar în aceste zile. Nici până la acest moment TVR nu a semnat pentru drepturile de transmisie ale Festivalului George Enescu, în condiţiile în care organizatorii Festivalului au anunţat deja transmiterea acestuia de către un alt post de televiziune din România. La insistenţele unor membri ai CA, în şedinţa de ieri, 24.06.2019, ni s-au prezentat nişte explicaţii din care a rezultat că echipa de negociere mandatată de conducerea TVR a oferit Festivalului George Enescu doar unul din cele doua care de transmisie HD precum şi alte condiţii de neînţeles.

Managementul TVR nu are nici o scuză pentru această situaţie cu atât mai mult cu cât nu este vorba de un contract comercial ci de producerea şi transmisia unui eveniment cultural al cărui calendar este cunoscut cu cel puţin un an înainte. La toate ediţiile precedente ale Festivalului, TVR a fost coproducător, asigurând transmisia acestuia. Importanţa Festivalului George Enescu este evidentă pentru toată lumea, mai puţin pentru managementul TVR. Valenţele acestui eveniment sunt multiple, fiind nu doar un produs cultural de excepţie dar şi o excelentă oportunitate de diplomaţie publică pentru România.

Având în vedere şi acest ultim scandal, considerăm că este imperios necesar ca activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii SRTv, comisie constituită în data de 20 februarie 2019 prin vot al plenului Parlamentului României, să demareze de urgenţă. Aşa cum am precizat şi într-o scrisoare adresată Comisiei de Cultură în urmă cu o săptămână, această Comisie ar trebui să îşi extindă mandatul pentru a cuprinde şi analiza modului în care TVR şi-a îndeplinit misiunea publică pe perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European, precum şi, iată, noua situaţie legată de Festivalul George Enescu.

Până când o astfel de Comisie să identifice cele mai bune soluţii pentru remedierea problemelor sesizate de noi încă din vara anului 2018 şi pentru redresarea Televiziunii publice, reiterăm ideea că o soluţie imediată şi de bun simţ ar fi demisia Preşedintelui Director General, doamna Doina Gradea.

Liviu BRĂTESCU, membru în C.A. al TVR

Monica GHIURCO, membru în C.A. al TVR

NAGY Debreczeni Hajnalka, membru C.A. al TVR

Sorin ILIEŞIU, membru în C.A. al TVR

Dan LAZEA, membru în C.A. al TVR

Cristian PETCU, membru în C.A. al TVR

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Johannis Brahms Johannis Brahms
    Nu stiam ca in CA al TVR se consuma atata cultura pe paine, ca eruditia e omniprezenta, ca arcusul viorii gadila sinapsele. Care e tragedia daca Trinitas are mai multa tehnologie de transmisie? Este in toate retelele de cablu la must carry, deci cine doreste poate contribui la cresterea audientelor.
  • Stroe vasilica Stroe vasilica
    Domnule dan petrea....vegheaza marina almasan,cea cu antimolii pe ea,dinescu da din frunzar sa nu se puna musca pe bucatarelile lui mestesugite...moartea NU MAI CITESTE ZIARUL CA PRESA SCRISA S A DESTRUCTURAT PRIN GRIJA BOGDANILOR CHIREACI,CRISTOII MAMELOR LOR...BUGET GRAS,COANA JOITICA GRADEA NU PLEACA CA I UNSA DE *** IN FUNCTIE!!!CUM SA PLECE AZOR DE LA MACELARIE???AZORICA!!!????
  • Mihaii Petcu Mihaii Petcu
    Foarte curajoasa madam Grades ca a rupt pisica cu transmiterea Festivalului Enescu. O Luna de audienta 0.0 arata cat interes exista pentru vizionarea la tv a acestor concerte. Da bine la PR sa zici de Enescu, dar e o nenorocire din punct de vedere al costurilor versus audiente. Iar daca TVR are doar doua care, ce e gresit ca nu le poate oferi o luna pe amandoua renuntand la orice alta filmare?
  • Livia Pila Livia Pila
    Doamna Ungar își reface viata. Și ii ia interviuri d-lui Iohannis. Atit.
  • marian marian
    Lasa ca este bine ,dupa un concert ,o slujba cu Daniel preafericitul cerand o donare pentru o biserica ,o cruce ceva acolo este binevenita
  • dan petrea dan petrea
    Doamna Christel Ungar, reprezentanta Președintiei, doarme?

Trimite un comentariu

sus