Skip to main content

TVR are o nouă Comisie de Etică. Situație bizară la studioul din Târgu Mureș. Votul a fost reluat la o zi după alegeri

 
TVR are o nouă Comisie de Etică. Situație bizară la studioul din Târgu Mureș. Votul a fost reluat la o zi după alegeri
Radu Andrei Tudor este unul dintre noii membri ai Comisiei de Etică

Angajații TVR și-au ales reprezentanții Comisiei de Etică, în urma unui scrutin care a avut loc luni și marți la sediile TVR din București și din țară.

Radu Andrei Tudor, prezentatorul principalului Telejurnal al TVR, este printre noile nume ce va intra în Componența Comisiei. Toți cei aleși în Comisie, în articol.

Publicitate

Anunțul a fost făcut de TVR într-un comunicat de presă detaliat. Ce nu a anunțat însă Postul Public este că votul în filiala de la Târgu Mureș a fost reluat marți, din cauza unor probleme.

Detalii, în continuare:

Din informațiile Paginademedia.ro, votul din Târgu Mureș a fost reluat din cauza unui „viciu” în aplicarea Regulamentului pentru alegeri. Mai exact, nu ar fi fost verificată funcţia de încadrare a unui salariat care a votat pe lista suplimentară, funcţie care nu se regăseşte printre cele cu drept de vot.

Paginademedia.ro a solicitat Televiziunii Publice un punct de vedere, însă nu a răspuns până la ora publicării acestui articol.

Comisia de Etică, deși are un rol consultativ în cadrul instituției, a devenit o adevărată miză pentru conducerea postului public, după ce a dat o serie de decizii. Mai mult, în premieră, conducerea TVR a contestat în instanță un raport făcut de Comisia de Etică.

În raportul menționat, Comisia își expune punctele de vedere în conflictul declanșat când Dragoș Pătraru de la Starea Nației, pe atunci la TVR, a publicat înregistrări făcute pe ascuns cu șefa TVR, Doina Gradea, dar și cu alți manageri din televiziunea publică, arată HotNews.ro. Raportul e foarte dur la adresa Doinei Gradea.

Aceeași Comisie de Etică a criticat decizia lui Ionuț Cristache de a difuza interviul luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiță. Un interviu dat simultan de TVR 1, Antena 3 și România TV (detalii AICI). 

În plus, Comisia de Etică discută și cazul ziaristei Andreea Dumitrescu, retrasă de la PSD, pe motiv că era prea „agresivă”, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Cine sunt membrii nou aleși:

  • Marian Voicu (producător tv - a mai făcut parte din Comisie),
  • Gabriela Avram (jurnalist tv senior - a mai făcut parte din Comisie),
  • Horia Gruşcă (producător tv - a fost până recent președintele Comisiei),
  • Radu Aurel Tudor (jurnalist tv)
  • Ion Banu (producător tv)

Totodată, alte trei nume au intrat pe lista membrilor supleanți: Răzvan Bucuroiu (producător tv), Ruxandra Elena Ţuchel (producător tv) şi Diana Mihaela Ciuruş (jurnalist tv). 

Următorul pas este ca și Președintele și Consiliul de Administrație să propună câte un membru.

Potrivit Regulamentului de Organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj din SRTv, reprezentanţii plenului ziariştilor vor fi propuşi, spre validare, Consiliului de Administraţie al SRTv, în ordinea numărului de voturi obţinute, astfel:

a) primii cinci clasaţi, în ordinea numărului de voturi obținute în cadrul scrutinului - pentru calitatea de membru titular în Comisia de Etică şi Arbitraj a SRTv,
b) următorii clasaţi, tot în ordinea numărului de voturi obţinute - pentru calitatea de membru supleant.

Biroul Electoral Central constituit în SRTv a validat rezultatul alegerilor pentru desemnarea celor 5 reprezentanţi ai plenului ziariştilor din televiziunea publică în Comisia de Etică şi Arbitraj, după ce, în termenul prevăzut de Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor nu a fost depusă nicio contestaţie referitoare la modul de desfăşurare a scrutinului şi/sau cu privire la rezultatul alegerilor, se arată în comunicatul TVR. 

Lista completă a rezultatelor obţinute în urma scrutinului din zilele de 11 şi 12 iunie este următoarea:

1. Marian Voicu - 174 de voturi
2. Gabriela Avram - 162 de voturi
3. Narcis-Horia Gruşcă - 156 de voturi
4. Radu Aurel Tudor - 149 de voturi
5. Ion Banu - 144 de voturi
6. Răzvan Bucuroiu - 143 de voturi
7. Ruxandra Elena Ţuchel - 127 de voturi
8. Diana Mihaela Ciuruş - 55 de voturi

Pe listele de vot din Bucureşti şi de la Studiourile Teritoriale au fost înscrişi 601 votanţi, dintre care 327 s-au prezentat la urne. 322 de voturi au fost valabil exprimate şi 5 au fost anulate. Potrivit Regulamentului de organizare a alegerilor fiecare persoană cu drept de vot putea vota maximum cinci candidaţi.

Comisia de Etică şi Arbitraj este formată din şapte membri, dintre care un reprezentant al Consiliului de Administraţie, un reprezentant al Preşedintelui-Director General şi cinci reprezentanţi propuşi de plenul ziariştilor din televiziunea publică şi validaţi de Consiliul de Administraţie, conform Statutului Ziaristului din SRTv.

Comisia de Etică şi Arbitraj este un organism care lucrează independent de Consiliul de Administraţie şi de Comitetul Director ale SRTv şi a cărui înfiinţare este prevăzută de art. 10 alin. (5) din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, republicată, conform căruia divergenţele privitoare la aplicarea Statutului ziaristului din SRTv trebuie soluţionate de o „instanţă internă de arbitraj".

De asemenea, Statutul Ziaristului din SRTv prevede, la art. 44, constituirea Comisiei de Etică şi Arbitraj a Societăţii Române de Televiziune, „garant al respectării şi aplicării acestui Statut”.

Documentele privind organizarea alegerilor au fost publicate pe site-ul tvr.ro, la secţiunea dedicată.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • In comisia de etica numita Ruxandra Tuchel, o impostoare cu zero caracter. Cand psd-ista, cand liberala, dupa cum e nevoie... Bravo teveristi, va meritati soarta!
  • E atâta etică în TVR că ar trebui dată și la export, poate așa mai scade datoria externă a României. Ce scrie Livia Pilă, așa uzurpatoare cum e ea, e adevarul gol-goluț! Dar aș face o recomandare dlui Petrișor Obae, că tot e fin observator al fenomenului media. Urmariți pe siteul TVR.ro rubrica de concursuri de angajare pentru categoriile de jurnaliști. Căutați pe google numele bravilor câștigători și veți vedea că toate aparțin unor colaboratori ai... TVR! Cum ar veni, intri pe un contract pe perioada determinata si dupa o vreme de stat la conservare esti confirmat pe functie. Nu conteaza prabusirea din audiente sau că nu te știe nimeni, ori ca vii la muncă din an în Paște. Mascarada asta e valabilă pt cele întâmplate în ultimul cincinal. La Programe si la Teritoriale n-ai nicio șansă daca nu esti frate cu ăia care fac cărțile, la Știri poți să vii și de la BBC, CNN sau Russia Today, că nevasta obscurului George Tudor, parașutat de două luni șef peste producători, e pur și simplu de neînvins.
  • Bravo Pila, dupa ce ne arati ca Radu Aurel Tudor este un om slab pregatit profesional si cu un intelect de duzina, deci nu prea este potrivit pentru meseria pe care o practica si este acolo datorita relatiilor, la fel ca orice pesedist care “se respecta”, vi apoi cu argumentul ca totusi e simpatic. E criza rau la mansarda la voi la pesedeu, Pila?
  • Ce discernamant are Radu Aurel Tudor sa judece in calitate de membru al comisiei de etica in conditiile in care e rosu pana in maduva oaselor, deci aservit conducerii, , este doar un cititor de prompter si a lucrat in paralel la Digi modificandu-si numele si vocea ca sa nu fie recunoscut si sa fie in conflict de interese cu TVR, avand interdictie sa lucreze in alta parte? Bineinteles ca sunt si altii in aceeasi situatie, dar macar nu fac parte din comisia de etica. Rusine!

Trimite un comentariu