Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii IUNIE. Vice, G4, Tolo, Recorder. Subiecte: Meciul cu Germania, cu lacrimi şi strigăte de bucurie, Cazul Sorina, Agerpres

 
DE CITIT. Superscrierile lunii IUNIE. Vice, G4, Tolo, Recorder. Subiecte: Meciul cu Germania, cu lacrimi şi strigăte de bucurie, Cazul Sorina, Agerpres

SUPERSCRIERILE LUNII IUNIE. Juriul Superscrieri a decis cele mai bune opt materiale de presă ale începutului de vară. Recomandările lunii iunie vin de la publicaţii precum Recorder, Vice România, G4Media sau Libertatea.

Publicitate

Recorder a publicat un video pe zona sportivă. Jurnaliştii au acoperit semifinala Euro U21, unde naţionala de tineret a României a ajuns în premieră. Reacţii înainte şi după meci, lacrimi şi strigăte de bucurie.

Publicaţia G4Media a ajuns pe lista recomandărilor tot cu un subiect sportiv, legat tot de nationala U21:

„Cele trei revoluţii care au transformat radical naţionala de tineret: Hagi, educaţia marilor cluburi străine şi regula care a supărat patronii români”, titrează echipa G4Media.

Irina Păcurariu, membră a juriului Superscrieri şi realizatoare de emisiuni la TVR, a fost invitata celor de la Superscrieri şi s-a ocupat de selecţia celor mai bune materiale de presă ale lunii trecute.

„Începând de luna trecută, pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunităţii Superscrieri) care scanează apariţiile cu însemnătate din presa noastră şi le adună sub Topul Superscrierile Lunii”, menţionează reprezentanţii competiţiei.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Cea mai frumoasă formă de patriotism, Mihai Voinea, Cristian Delcea - Recorder.ro

Recorder: „Un campionat de fotbal pentru tineret i-a făcut pe români să redescopere bucuria de avea o echipă naţională şi, pe mulţi dintre ei, i-a făcut chiar să-şi regăsească ţara pe care au părăsit-o cu inima frântă. Această ţara despre care nu mai credeau că poate să-i facă vreodată fericiţi.

Echipa României a fost revelaţia Campionatului European Under 21, desfăşurat în Italia, şi a mobilizat în jurul său un entuziasm nemaiîntâlnit pentru această competiţie. La semifinala de Bologna, naţionala noastră a fost susţinută din tribune de peste 15.000 de români, cei mai mulţi din Diaspora.”

2. Am vorbit cu mame din România care au adoptat copii romi pe care nimeni nu i-a vrut, Iulia Roşu - VICE România

Vice România: „A fost nevoie de un caz revoltător ca să vadă o societate întreagă cât de putred este un sistem care se presupune că-i protejează pe copii. Drama Sorinei, fetiţa de opt ani din Baia de Aramă, luată cu mascaţii de la asistenta maternală, l-a scos pe ministrul Muncii în faţa camerelor de televiziune cu anunţul în mână: legea adopţiilor se va schimba.

Doar că schimbarea e mai degrabă praf în ochi, când eşecul este unul comun: de la angajaţii din sistem la întregul sistem.”

3. Sfînta Fecioară La Roche, Victor Ilie - Medium.com

Medium.com: „În fiecare an, opt mii de femei mor din cauza cancerului de sîn în România. Un orăşel de femei cît Buşteni sau Nădlac dispare pur şi simplu din ţara noastră. Cel puţin un cartier al acestui orăşel ar putea să rămînă în viaţă dacă boala ar fi depistată din timp, dar la capitolul ăsta nu sîntem campioni în Europa.

Statul român, după ce că nu e în stare să le identifice diagnosticele din timp ca să le crească şansele de viaţă pacientelor, le mai pune şi la cheltuieli inutile.”

4. VIDEO. Dosarul complet al conflictului româno-maghiar de la Valea Uzului. Câţi români sunt îngropaţi în cimitirul eroilor, disputa teritorială şi problemele de legalitate, Clarice Dinu, Victor Cozmei - Hotnews.ro

Hotnews: „Peste şaizeci de ani, cimitirul a fost fişat şi cam atât până în 1994, când într-un articol apărut în Adevărul de Cluj se vorbea că maghiarii au ars crucile românilor ca să spună că doar morţii lor erau îngropaţi acolo. „Nu era nicio cruce, nu era nimic acolo, doar păşune.

Din 1994 s-a început documentarea, s-a mers la biblioteci, la arhive, şi după aceea s-a construit. Nu s-a pus niciun nume pe cruce pentru că nu s-a reuşit identificarea”, spune acum Borboly Csaba, preşedintele UDMR al Consiliului Judeţean Harghita.”

5. Am măsurat poluarea din Bucureşti de Ziua Mediului, ca să-ţi arăt ce aer toxic respiri, Roxana Bucată - VICE România

Vice România: „România a fost trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie din cauza încălcării constante a valorilor limită pentru poluanţii din aer, iar în cazul unei condamnări suntem în pericol să plătim penalităţi de două sute de mii de euro pe zi. Dar banii sunt ultima problemă când te gândeşti că 23 de mii de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare.

Procedura de infringement declanşată de UE împotriva României pe calitatea aerului nu e de ieri, ci din 2009. De vină sunt Bucureşti, Braşov şi Iaşi. Adică, de zece ani suntem avertizaţi să facem ceva, dar măsurile se lasă aşteptate.”

6. Agenţia Agerpres a furnizat toate filmările şi fotografiile cu manifestanţii din 10 august la cererea poliţiei lui Carmen Dan, „Ca să fie identificaţi oamenii”!, Cătălin Tolontan - Libertatea.ro

Libertatea: „Presa din toată lumea îşi face datoria de a nu furniza informaţii şi imagini aflate în posesia sa Guvernului sau altor autorităţi, care le pot folosi apoi împotriva oamenilor.

Pe 11 august 2018, la o zi după mitingul Diasporei împotriva Guvernului PSD-ALDE, Agerpres a făcut ceea ce jurnalişti din interior susţin că a fost „un act obedient către Carmen Dan şi o trădare a interesului public”.

Poliţia condusă de Carmen Dan, consiliată atunci de Claudia Nicolae, fostă adjunctă la Agerpres, a solicitat fotografiile şi filmările brute ale manifestaţiei din 10 august.”

7. Cele trei revoluţii care au transformat radical naţionala de tineret: Hagi, educaţia marilor cluburi străine şi regula care a supărat patronii români, Emanuel Roşu - G4Media.ro

G4Media: „Cum era să fii nebun după România U21 înainte să devină cool? Nu prea ştim, că n-au fost mulţi care să depună mărturie şi s-o lase scrisă pe undeva. Aproape nimeni n-a crezut, aproape nimeni n-a avut motiv să creadă, aproape pe nimeni n-a interesat de echipa asta. Jucători sau fani.”

8. Document declasificat după 27 de ani: în iunie 1990, Armata i-a hrănit şi îmbrăcat pe minerii care au “restabilit ordinea” în Bucureşti, Codruţa Simina - PressOne.ro

PressOne: „Un document pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General şi anunţată în Monitorul Oficial. Documentul are 5 file şi a ajuns în posesia PressOne ca urmare a unei solicitări trimise MApN în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus