Skip to main content

EXCLUSIV. TVR acuză: Un cartel de televiziuni a luat drepturile pentru Liga I! Cere ajutorul Consiliului Concurenței

 
EXCLUSIV. TVR acuză: Un cartel de televiziuni a luat drepturile pentru Liga I! Cere ajutorul Consiliului Concurenței
Sursa foto: HEPTA

EXCLUSIV Paginademedia.ro. Acuzații grave din partea Televiziunii Publice în legătură cu drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I, dar și ale altor competiții.

Publicitate

Postul public vorbește de un presupus "cartel" al televiziunilor, din cauza căruia TVR nu a mai luat competiții sportive importante.

Subiectul "cartelurilor" a fost discutat chiar în Consiliul de Administrație, vineri, unde s-a prezentat chiar o adresă ce urmează să fie trimisă către Consiliul Concurenței.

TVR sesizează Consiliul Concurenței acuzând o „cartelizare a unor televiziuni” pentru achiziția unor competiții sportive. 

Cazul a fost discutat vineri, în cea mai recentă ședință a Consiliului de Administrație al postului public.

Din informațiile Paginademedia.ro, la capitolul Informări, spre finalul ședinței care a durat opt ore, s-a adus în discuție că TVR va transmite către Consiliul Concurenței o adresă „referitoare la cartelizarea unor televiziuni comerciale şi pierderea drepturilor de televizare a unor competiţii sportive de către SRTv”. 

Ce acuză TVR în adresa către Consiliul Concurenței?

„În document a fost subliniat faptul că TVR porneşte din start cu şanse minime în fiecare negociere de achiziţie de drepturi TV - drepturile de difuzare ale competiţiilor interne de fotbal, Liga 1, sezoanele 2014 – 2018, de exemplu, fiind achiziţionate de un cartel format din televiziuni comerciale”, potrivit informării privind ședința de vineri, obținut de Paginademedia.ro. 

Postul public nu menționează exact despre ce "cartel" este vorba.

Amintim că în perioada 2014 - 2018 (despre care vorbește TVR), dar și în prezent, drepturile de televizare pentru Liga I au fost împărțite între posturile Look TV, Digi Sport și Telekom Sport.

Începând din sezonul 2019, drepturile de difuzare pentru Liga I au fost cesionate de LPF către compania EAD, pentru 28 de milioane de euro (pe sezon), fără TVA. Posturile de sport au cumpărat, mai departe, meciurile, de la EAD.

TVR 1 a difuzat ultima dată meciuri din Liga I în urmă cu cinci ani. La vremea respectivă, postul public a cumpărat un meci pe etapă de la firma care avea drepturile - Intel Sky Broadcast (companie controlată de Arpad Paszkany).

Ce spune EAD?

"Nu cred că i-a împiedicat nimeni pe cei de la TVR să se ducă și să oferteze drepturile pentru Liga I", a declarat, pentru Paginademedia.ro, Orlando Nicoară, managerul EAD.

Orlando Nicoară, pentru Paginademedia.ro:

"EAD nu are nicio legătură cu televiziunile comerciale. EAD este o entitate privată, care operează pe piața massmedia, pe piața drepturilor de difuzare, pe piața de publicitate din România.

Nu cred că i-a împiedicat nimeni pe cei de la TVR să se ducă și să oferteze drepturile pentru Liga I, direct la Liga Profesionistă de Fotbal, care sunt deținătorii drepturilor."

Orlando Nicoară a punctat că, în cazul altor competiții sportive, TVR a făcut oferte.

Orlandă Nicoară, pentru Paginademedia.ro:

"TVR a licitat și a pierdut meciurile echipei Naționale de fotbal, precum și drepturile pentru Campionatul European, în condițiile în care, în mod normal, principala preocupare a TVR în ceea ce privește drepturile sportive ar trebui să fie achiziționarea drepturilor echipei Naționale (ținând cont că sunt post public), a declarat Orlando Nicoară pentru Paginademedia.ro

TVR, în "pană" de sport

Postul public a pierdut, în ultimii ani, mai multe competiții sportive.

Pe postul public nu se mai văd nici meciurile naționalei "mari" a României. Partidele din calificările pentru Campionatul European din 2020, dar și meciurile Campionatului European de anul viitor au fost cumpărate de Pro TV.

Tot la Pro TV se vor vedea și meciurile din preliminariile Campionatului Mondial din 2022.

Liga Campionilor nu se mai vede, de asemenea, la Televiziunea Română, din 2014, după un contract cu probleme. TVR era autoarea celei mai mari oferte făcute vreodată de o televiziune din România pentru această competiție.

În mandatul de președinte al lui Alexandru Sassu (până recent producător general al TVR, în prezent tot angajat al TVR), postul public cumpăra Liga Campionilor pentru nu mai puțin de 35 de milioane de euro! Contractul uriaș, încheiat pentru sezoanele 2009-2012, a "suflat" meciurile de la Pro TV, dar a creat mari probleme financiare postului public.

Ultimele competiții mari difuzate de TVR au fost Mondialul de anul trecut și Campionatele Europene Under 21 din Italia.

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • asta e asa, de gura lumii, ca sa nu mai plinga oamenii fara cablu ca nu vad fotbal pe TVR doar cu antena de la geam in 2019! Lasa TVR ca mai sint si alte competitii de dat dar tu nu dai nimic. Tu vrei fix ce a luat altul, desi mai sint competitii libere la transmis! Sau fa emisiuni pt neamul de asistati sociali care am ajuns, sa ne mai lumineazi la cap in noaptea mintii din saracia care ne inconjoara.
  • Si mai este ceva, televiziunile din Romania pierd o gramada de bani din achiziotionarea drepturilor TV sportive pentru ca nu isi acopera din publicitate banii pe care ii dau, ma refer in special la televiziunile cu profil de sport. Cineva spunea ca marii cablisti prin cumpararea de drepturi TV este posibil sa spele niste bani pentru ca din punct de vedere economic nu se sustin aceste investitii.
  • @qwerty Pai, tocmai ca vedem UCL si Europa League pe trei posturi TV simultan, ceea ce vestul Europei doar viseaza la asa ceva. Sa vezi UCL, in Anglia de exemplu, la BT Sports ajunge sa dai suplimentar si 25 de lire sterline la abonament. Sau in alte tari unde Uefa Champions League si Europa League sunt in sistem pay per view ajunge si la 50 de euro.
  • Adică TVR nu mai are Liga1 de 12 ani și s-a trezit acum ca sunt conspirații? Nu mai are nici Liga Campionilor de vreo 20 de ani! Da, sunt 20 de ani de când TVR a pierdut Liga Campionilor! Are cei mai slabi comentatori si cele mai vechi care de transmisiune si vrea Liga 1?
  • Mai bine s-ar observa cit de incompetenți sunt Gradea, vindutul Bocanaciu, Vaileanu, Davariu, Vornicu Salut, tot Comitetul director.
  • În sfârșit, se trezește cineva și de la noi și remarcă aranjamentele făcute de telekom și digi (și mai nou look). Au distrus piața sportivă din România prin șantajele cu care au obținut drepturi de-a lungul anilor. UEFA s-a săturat de mult de acest cartel, de-aia vedem tot mai puține competiții organizate de UEFA.
  • Cu alte cuvinte ar fi mai bine fara concurenta. LPF va da drepturile TVR-ului cu ușurință daca oferă mai mult.
  • Si nu e normal ca meciurile de fotbal sa fie difuzate de televiziunile de profil? De asta s-au infiintat pentru a transmite doar sport. TVR ce sa faca sa transmita un meci pe etapa? Atunci cand vrei sa transmiti fotbal, in special liga noastra de fotbal iti atribui weekendul pentru asta iar TVR se vrea a fi o televiziune generalista, nu sa transmita doar fotbal. Odata ce nu au fost in stare sa tina nici meciurile nationalei mari si nici Liga Campionilor ce pretentii sa ai la altceva, e clar ca nu te baga nimeni in seama. Cei care au cumparat au bani de investit, voi investiti doar in plimbari, probabil ca asta era si ideea sa va puteti plimba in diferite locuri unde se disputa meciuri.

Trimite un comentariu