Skip to main content

Documentarul „Colectiv” ce include povestea anchetelor Gazeta Sporturilor, prezentat la Festivalul de la Toronto

 
Documentarul „Colectiv” ce include povestea anchetelor Gazeta Sporturilor, prezentat la Festivalul de la Toronto

„colectiv”, filmul regizorului Alexander Nanau, este selectat în ediția de anul acesta a prestigiosului Toronto International Film Festival (TIFF), în secțiunea TIFF Docs. TIFF este unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de film din America de Nord.

Publicitate

„colectiv” este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv și care se concentrează și pe investigațiile Gazetei Sporturilor din jurul acestui subiect.

Filmul urmărește autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.

Thom Powers, curatorul sectiunii TIFF DOCS:

Rolul jurnalismului în demascarea corupției a fost rareori creionat într-un mod mai dramatic decât în filmul „colectiv”, unde regizorul Alexander Nanau urmărește dezvăluirile unei investigații chiar în timp ce acestea se petrec.

Publicația româneasca Gazeta Sporturilor nu este un brand de renume international, însă perseverența reporterilor ei o egalează pe cea a oricăror câștigători de Pulitzer. Îi observăm cum dau cortina la o parte și deconspiră dedesubturile. O dezvăluire duce la alta, în timp ce descoperă o complexă fraudă în domeniul sănătății, care a îmbogățit moguli și politicieni și a cauzat moartea unor cetățeni nevinovați.”

Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului și Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătății.

„Povestea începe în anul 2015 cu un incendiu îngrozitor în clubul de noapte bucureștean, Colectiv. În această tragedie și-au pierdut viața 27 de oameni la fața locului, alți 180 fiind răniți. Ministrul Sănătății din România garantează că victimele incendiului primesc tratamente de cea mai înaltă calitate, dar, în lunile care urmează, zeci dintre răniți își pierd viața.

Ce este în neregulă cu spitalele? Echipa de investigație a Gazetei Sporturilor, condusă de Cătălin Tolontan, sapă în jurul acestei întrebări, folosindu-se de tehnici jurnalistice tradiționale: căutarea de surse, supravegherea instituțiilor și analizarea datelor.

Descoperirile lor zguduie România până la cele mai înalte poziții din lumea business-ului și ale politicii. În plus, una dintre persoanele cheie ale investigației este găsită moartă: a fost sinucidere sau crimă?”, completează Thom Powers.

Efortul de producție a constat în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu