Skip to main content

INTERVIU. Ioan Ceaușescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”

 
INTERVIU. Ioan Ceaușescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”

INTERVIU. Cum a început Festivalul de jurnalism Simfest? De la ce idee a pornit? Care au fost obstacolele și care sunt obiectivele? Nu în ultimul rând, ce aduce nou ediția de anul acesta?

Lipsa de pregătire profesională a presei locale a fost butonul care a declanșat ideea de a schimba ceva. Ideea de a face „o întâlnirea a jurnaliștilor din presa locală” pentru „a schimba idei și să creeze dezbateri”, spune Ioan Ceaușescu - fondatorul Festivalului de Jurnalism Simfest (Foto). 

Publicitate

Totuși, lipsa de pregătire era un efect. Era efectul faptului că „toți patronii din județele țării își făceau televiziuni” și din lipsă de bani „nu angajau oameni pregătiți”, mai spune fondatorul Simfest.

„Patronii mergeau pe principiul: Dacă nu-ți convine mai am încă 100 la poartă care vor să îți ia locul”, povestește Ioan Ceaușescu. 

Acestea au fost premisele de la care a pornit Simfest. Prima întâlnire de acest fel a avut loc în 2003 la Simeria, micul oraș din județul Hunedoara. Tot la Simeria s-a ținut și următoarea ediție. 

Ceea ce a plecat ca o serie de întâlniri între jurnaliști s-a transformat într-un festival, în adevăratul sens al cuvântului. Lucrurile s-au schimbat abia după 10 ani, când au tinut cursi, în cadrul festivalului, primii jurnaliști din afara țării.

La 16 ani de la prima ediție lucrurile au evoluat, chiar și cu obstacole legate de partea financiară. Festivalul s-a mutat la Tîrgu Mureș, iar Festivalul Simfest, din perioada 26 august - 1 septembrie, vine și cu lucruri noi. Vezi aici programul complet

Evenimentul aduce masterclass-uri de despre televiziune, imagine de film și publicitate.

Cursurile vor fi susținute de nume din industria românească, dar și de profesioniști din afara țarii - Charles Fletcher, trainer BBC World Service, corespondent Sky One, este doar un exemplu.

„Niște lucruri noi în acest an sunt aceste masterclass-uri de televiziune și imagine de film. Anumite producții pot fi preluate și pe televiziune, de exemplu filmele artistice”, a mai adăugat Ioan Ceaușescu. Interviul integral cu Ioan Ceaușescu, fondator al festivalului Simfest


Paginademedia.ro: Cum a început Festivalul Simfest?

Ioan Ceaușescu: „Am început în 2003, iar atunci am precizat că breasla se află în pericol. Eu lucram în presa locală, corespondent al Televiziunii Române. Avem contact cu televiziunile locale și am constatat o serie de pericole.

Patronii care aveau și ei o mică afacere își făceau televiziune, dar nu angajau profesioniști și nici nu aveau bani să îi trimită la cursuri sau școli de televiziune.

Patronii mergeau pe principiul: „Dacă nu-ți convine mai a, încă 100 la poartă care vor să îți ia locul”.

Mai era și tendința, atunci, de a imita stilul altor televiziuni. La noi era Pro TV, care a venit cu un stil nou în tot ceea ce înseamnă presă. Atunci, oamenii încercau să imite și nu prea le-a ieșit bine. Lor le lipsea pregătirea.

Paginademedia.ro: De ce ați organizat festivalul?

Ioan Ceaușescu: „În condițiile de mai sus, am vrut să organizez o întâlnire a televiziunilor locale. Ideea era ca oamenii să se întâlnească, să se cunoască și să colaboreze. Voiam ca ei să își compare materialele, să existe dezbateri.

Am mers așa vreo 10 ani, până a început festivalul să prindă mai mult teren și să avem contacte și din afara țării.

Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală.”

Paginademedia.ro: De ce la Tîrgu Mureș?

Ioan Ceaușescu: „În primul rând pentru că e orașul meu natal. Primele două ediții au avut loc la Simeria, pentru că eu eram corespondent local și locuiam în Deva.

E și ideea că televiziunile locale sunt supuse anumitor interese sau politicieni, așa numiții baroni locali, ca să folosim un termen mai la modă. În condițiile alea nu prea reușeau să supraviețuiască. Ei reușeau să supraviețuiască cerșind. În acest caz, eu am vrut să dezvolt și partea de marketing din televiziunile locale.

Singura șansă a unui jurnalist e profesionalismul. Atât timp cât ești bun nu poate nimeni să îți închidă gura. Singura armă a jurnaliștilor este profesionalismul.”

Paginademedia.ro: Ce va fi nou anul acesta?

Ioan Ceaușescu: „Niște lucruri noi în acest an sunt aceste masterclass-uri de televiziune și imagine de film.
Anumite producții pot fi preluate și pe televiziune, de exemplu filmele artistice.

De asemenea, noi încurajă și freelancerii. Am făcut lucrul acesta încă din 2003, când nu prea erau freelanceri. Mai încurajăm și ideea de producție multimedia.”

Paginademedia.ro: Unde vreți să ajungeți?

Ioan Ceaușescu: „Vrem să ajungem la nivelul festivalurilor mari de televiziune din lume. Vrem să intrăm în această rețea.”

Paginademedia.ro: Ce obstacole întâlniți?

Ioan Ceaușescu: „E greu din punct de vedere financiar. Banii sunt un obstacol destul de mare, pentru că nu obținem întotdeauna finanțare. Fiind un festival mai restrâns, mai de nișă, e greu să găsești sponsori.

Cu 200 de oameni pe seara și 1.000 pe întreg festivalul e mai greu să atragi finanțări.”
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu