Skip to main content

INTERVIU. Ioan Ceauşescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”

 
INTERVIU. Ioan Ceauşescu: Cum a început Festivalul de Televiziune Simfest? - „Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală”

INTERVIU. Cum a început Festivalul de jurnalism Simfest? De la ce idee a pornit? Care au fost obstacolele şi care sunt obiectivele? Nu în ultimul rând, ce aduce nou ediţia de anul acesta?

Publicitate

Lipsa de pregătire profesională a presei locale a fost butonul care a declanşat ideea de a schimba ceva. Ideea de a face „o întâlnirea a jurnaliştilor din presa locală” pentru „a schimba idei şi să creeze dezbateri”, spune Ioan Ceauşescu - fondatorul Festivalului de Jurnalism Simfest (Foto).

Totuşi, lipsa de pregătire era un efect. Era efectul faptului că „toţi patronii din judeţele ţării îşi făceau televiziuni” şi din lipsă de bani „nu angajau oameni pregătiţi”, mai spune fondatorul Simfest.

„Patronii mergeau pe principiul: Dacă nu-ţi convine mai am încă 100 la poartă care vor să îţi ia locul”, povesteşte Ioan Ceauşescu.

Acestea au fost premisele de la care a pornit Simfest. Prima întâlnire de acest fel a avut loc în 2003 la Simeria, micul oraş din judeţul Hunedoara. Tot la Simeria s-a ţinut şi următoarea ediţie.

Ceea ce a plecat ca o serie de întâlniri între jurnalişti s-a transformat într-un festival, în adevăratul sens al cuvântului. Lucrurile s-au schimbat abia după 10 ani, când au tinut cursi, în cadrul festivalului, primii jurnalişti din afara ţării.

La 16 ani de la prima ediţie lucrurile au evoluat, chiar şi cu obstacole legate de partea financiară. Festivalul s-a mutat la Tîrgu Mureş, iar Festivalul Simfest, din perioada 26 august - 1 septembrie, vine şi cu lucruri noi. Vezi aici programul complet

Evenimentul aduce masterclass-uri de despre televiziune, imagine de film şi publicitate.

Cursurile vor fi susţinute de nume din industria românească, dar şi de profesionişti din afara ţarii - Charles Fletcher, trainer BBC World Service, corespondent Sky One, este doar un exemplu.

„Nişte lucruri noi în acest an sunt aceste masterclass-uri de televiziune şi imagine de film. Anumite producţii pot fi preluate şi pe televiziune, de exemplu filmele artistice”, a mai adăugat Ioan Ceauşescu.



Interviul integral cu Ioan Ceauşescu, fondator al festivalului Simfest


Paginademedia.ro: Cum a început Festivalul Simfest?

Ioan Ceauşescu: „Am început în 2003, iar atunci am precizat că breasla se află în pericol. Eu lucram în presa locală, corespondent al Televiziunii Române. Avem contact cu televiziunile locale şi am constatat o serie de pericole.

Patronii care aveau şi ei o mică afacere îşi făceau televiziune, dar nu angajau profesionişti şi nici nu aveau bani să îi trimită la cursuri sau şcoli de televiziune.

Patronii mergeau pe principiul: „Dacă nu-ţi convine mai a, încă 100 la poartă care vor să îţi ia locul”.

Mai era şi tendinţa, atunci, de a imita stilul altor televiziuni. La noi era Pro TV, care a venit cu un stil nou în tot ceea ce înseamnă presă. Atunci, oamenii încercau să imite şi nu prea le-a ieşit bine. Lor le lipsea pregătirea.

Paginademedia.ro: De ce aţi organizat festivalul?

Ioan Ceauşescu: „În condiţiile de mai sus, am vrut să organizez o întâlnire a televiziunilor locale. Ideea era ca oamenii să se întâlnească, să se cunoască şi să colaboreze. Voiam ca ei să îşi compare materialele, să existe dezbateri.

Am mers aşa vreo 10 ani, până a început festivalul să prindă mai mult teren şi să avem contacte şi din afara ţării.

Era nevoie de o pregătire mai puternică în presa locală.”

Paginademedia.ro: De ce la Tîrgu Mureş?

Ioan Ceauşescu: „În primul rând pentru că e oraşul meu natal. Primele două ediţii au avut loc la Simeria, pentru că eu eram corespondent local şi locuiam în Deva.

E şi ideea că televiziunile locale sunt supuse anumitor interese sau politicieni, aşa numiţii baroni locali, ca să folosim un termen mai la modă. În condiţiile alea nu prea reuşeau să supravieţuiască. Ei reuşeau să supravieţuiască cerşind. În acest caz, eu am vrut să dezvolt şi partea de marketing din televiziunile locale.

Singura şansă a unui jurnalist e profesionalismul. Atât timp cât eşti bun nu poate nimeni să îţi închidă gura. Singura armă a jurnaliştilor este profesionalismul.”

Paginademedia.ro: Ce va fi nou anul acesta?

Ioan Ceauşescu: „Nişte lucruri noi în acest an sunt aceste masterclass-uri de televiziune şi imagine de film.
Anumite producţii pot fi preluate şi pe televiziune, de exemplu filmele artistice.

De asemenea, noi încurajă şi freelancerii. Am făcut lucrul acesta încă din 2003, când nu prea erau freelanceri. Mai încurajăm şi ideea de producţie multimedia.”

Paginademedia.ro: Unde vreţi să ajungeţi?

Ioan Ceauşescu: „Vrem să ajungem la nivelul festivalurilor mari de televiziune din lume. Vrem să intrăm în această reţea.”

Paginademedia.ro: Ce obstacole întâlniţi?

Ioan Ceauşescu: „E greu din punct de vedere financiar. Banii sunt un obstacol destul de mare, pentru că nu obţinem întotdeauna finanţare. Fiind un festival mai restrâns, mai de nişă, e greu să găseşti sponsori.

Cu 200 de oameni pe seara şi 1.000 pe întreg festivalul e mai greu să atragi finanţări.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus