Skip to main content

VIDEO. Minore traficate la Caracal. Despre ancheta zilei, cu unul dintre jurnaliști: "Ca reporter, cred că au fost puține momente mai grele ca acesta"

 
VIDEO. Minore traficate la Caracal. Despre ancheta zilei, cu unul dintre jurnaliști: "Ca reporter, cred că au fost puține momente mai grele ca acesta"

VIDEO. Interviul zilei, despre ancheta zilei: investigația Libertatea, despre două dosare DIICOTde acum câțiva ani, despre trafic de minore la Caracal. O investigație care aduce informații cutremurătoare: mărturii ale victimelor, minore când s-au întâmplat faptele, clienți polițiști, trimiteri la angajații bazei NATO de la Deveselu. Apare și un taximetrist care locuiește pe aceeași stradă cu Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut că le-a ucis pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu.

Publicitate

Ancheta din Libertatea vorbește despre fapte. Fără scenarii, fără speculații sau legături cu crimele de la Caracal.

Am stat de vorbă cu Alexandra Nistoroiu, unul dintre jurnaliștii de la Libertatea care au documentat investigația. Echipa a fost mai numeroasă. I-a inclus pe Maria Andrieș, Delia Marinescu, Adriana Oprea și Cătălin Tolontan (coordonatorul editorial Libertatea, care a ieșit, la rândul lui, pe teren, în județul Olt, pentru anchetă).

"S-a creat un climat al suspiciunilor. Asta nu ne face bine ca societate, ne face să devenim mai temători, poate chiar mai paranoici.

Dacă ne concentrăm pe fapte și încercăm să facem lumină, cred că e mult mai sănătos pentru noi ca societate. Așa o să știm și ce am de făcut ca să reparăm", spune Alexandra Nistoroiu.

Înainte de transcrierea principalelor idei, materialul cu Interviul Telefonic Paginademedia.

Despre dialogul cu una dintre vitimele traficate:

"Ca experiență umană, ca reporter, cred că au fost puține momente mai grele ca acesta. Aveam în față o persoană care a fost abuzată în toate felurile cu putință. Se întâmpla într-o comunitate care, cumva, închidea ochii. Asta e șocant, din ce am povestit cu ea. În dosar apar numele primarului și preotului care apără nu victimele, ci agresorii", povestește Alexandra Nistoroiu.

VIDEO. Alexandra Nistoroiu, despre ancheta zilei: minore traficate la Caracal

 

Alexandra Nistoroiu, jurnalistă Libertatea, prin telefon despre investigația ziarului și despre recentul caz Caracal:

 • Practic de când au apărut primele informații din cazul Caracal ne-am mobilizat cu toții în redacție, nu doar echipa de investigații.
 • Am încercat să documentăm cât mai bine cele întâmplate acolo și să punem lucrurile în context. A fost perioadă în care au apărut, în spațiul public foarte multe miciuni, intoxicări și manipulări. Am căutat cu toții, ca redacție, să ne concentrăm pe fapte și pe contextul în care faptele se întâmplă.
 • Lucrurile s-au întâmplat constant, când s-a terminat un episod al investigației a început altul.
 • Nu e doar o perioadă în care oamenii din presă merg pe speculații, cel puțin în cazul Caracal autorițățiile nu au comunicat cum trebuie. N-au comunicat din prima coordonat.
 • S-au vehiculat o grămadă de informații care s-au dovedit neadevărate.
 • S-a creat un climat al suspiciunilor. Asta nu ne face bine ca societate, ne face să devenim mai temători, poate chiar mai paranoici.
 • Dacă ne concentrăm pe fapte și încercăm să facem lumină, cred că e mult mai sănătos pentru noi ca societate. Așa o să știm și ce am de făcut ca să reparăm.
 • Cred că acest caz e un moment bun să reflectăm la niște probleme sociale reale, cum ar fi violența contra femeilor și cum e ea abordat inclusiv de către poliție.
 • Tocmai în acest context vine și investigația noastră, avem o rețea în care nu numai că doi dintre polițiști erau chiar clienți ai rețelei, dar felul în care ancheta s-a făcut a lăsat o grămadă de piste necercetate.
 • Am vorbit cu una dintre victimele de atunci, care între timp și-a refăcut viața și s-a mutat departe de Caracal. Are un sentiment puternic de nedreptate. Dintre cei prinși atunci, doar doi au primit pedepse cu executare, ceilalți patru au primit pedepse cu suspendare.
 • E foarte important să vorbim despre lucrurile astea, pentru că dincolo de un fapt sau altul există și o cultură a violului, în care violul e acceptat și femeile sunt tratate ca niște obiecte.

Petrișor Obae: Prin informațiile voastre ați confirmat cumva anumite speculații, respectiv respectiv referirea la baza NATO de la Deveselu sau cele legate de criminalul Gheorghe Dincă? Nu este frustrant că faptele voastre, documentate, confirmă cumva niște speculații aruncate pur și simplu.

Alexandra Nistoroiu, Libertatea: „Nu le confirmă, dar le pot alimenta. Personal nu cred că avem o confirmare încă. Nu știu dacă o vom avea vreodată, apropo de Deveselu sau dacă cazurile Alexandrei sau Luizei au legătură cu vreo rețea de trafic de persoane.

Faptul că aceste speculații există este explicabil, să nu uităm că DIICOT a vorbi despre asta într-o primă fază.  Informațiile plecau și pe surse, în mod normal ar fi trebuit să plece clar din anchetă.”


Ancheta Libertatea: 16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • de ce nu-l consulta nimeni si pe gigi fronea ? va amntiti ce spunea pe scena la romanii au talent ? pai cum umbla el prin licee si scoli sa racoleze fete pt model !?! ca de... el se ocupa cu modelingul ( forma clasica de mascare a racolarii si traficului de persoane ) S-a sesizat vreun organ ? -NU ! ( se poate vedea reluarea emisiunii ) si mai mult -a devenit vedeta
 • Cand lumea este plina de femei superbe (mai ales in Romania), ce poate face un om sa doreasca neaparat fete sub 18 ani? Este o epidemie mult mai raspandita si mai periculoasa decat se crede. Stiinta a demonstrat ca pana la 18 ani creierul nu este complet dezvoltat, din acest motiv se numesc MINORI, si nu pot vota sau conduce masina.

Trimite un comentariu