Skip to main content

PARTENERIAT. Cursuri de fotografie sau pictură, concerte și expoziții, în Vama Veche. Festivalul VSLO începe în două zile

 
PARTENERIAT. Cursuri de fotografie sau pictură, concerte și expoziții, în Vama Veche. Festivalul VSLO începe în două zile
Foto: Facebook - Festivalul de Arte Vizuale - VSLO

PARTENERIAT. Festivalul de arte vizuale VSLO (care în trecut se numea „Vama sub Lumini de Oscar”) începe peste două zile. Ajuns la ediția a 10-a, VSLO se defășoară între 23 august și 1 septembrie în Vama Veche

Evenimentul va avea invitați din șase țări: lectori, fotografi sau directori de imagine, anunță reprezentanții VSLO. Aceștia vor susține cursuri și workshop-uri gratuite. 

Publicitate

Vor exista și mai multe concerte, piese de teatru sau vernisaje, în locațiile partenere festivalului: La Frontiera, Famagusta, Papa la Șoni și Acolo Bar. 

De asemenea, fotografii români nu lipsesc nici anul acest din Vamă.

Printre aceștia îi amintim pe Vlad Eftenie, Cătălin Săvulescu, Vali Bărbulescu, Marian Sterea, Andrei Ciobică, Florin Ghioca, Cornel Lazia, Paul Păun, Dragoș Cristea sau Andrei Apostol

Fotografii vor susține cursuri și seminarii alături de artiști străini ca Marek Czarnecki, Chris Suspect, Olav Urdahl, Jeanette Hägglund, Spyros Papaspyropoulos, Michail Moscholios și Jens Krauer. 

Cinci vernisaje în festival, cu acces liber pentru public 

1. În colaborare cu Ambasada Suediei la București, la VSLO va fi prezentată expoziția semnată Jeanette Hägglund, o călătorie în lumea fotografiei dedicată arhitecturii.

2. Din Norvegia, Ane Dahl Kistengard propune o expoziția – „There is no time for hesitation!”

3. Andrei Ciobică și George Stănculeanu prezintă un vernisaj de fotografie subacvatică - „Unexpected Adventure”.

4. Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrului Național din București, va avea o expoziție intitulată „Act Angry”, pe 28 august. Primul vernisaj a avut loc în februarie 2019, în Bosnia și Hertzegovina. „Act Angry” prezintă imagini cu un puternic impact emoțional din mai multe spectacole ale TNB

5. La un an după ce a părăsit acestă lume, fotografului Sorin Radu i se organizează un vernisaj in memoriam.

Unul dintre cei mai importanți fotografi români, cunoscut pentru portretele sale celebre, care i-au inclus, printre alții pe Salvador Dali, Eugen Ionesco, Regele Mihai sau Ronald Reagan, Sorin a fost un împătimit al fotografiei de teatru, dar și realizatorul primelor albume de fotografie cu mănăstirile Arbore și Voroneț.

Fotografiile lui Sorin Radu au fost publicate în paginile celor mai importante reviste şi ziare americane, precum „New York Times”.

Programul pentru concerte și piese de teatru:

  • Trupa Bosquito - Vineri, 23 august, la Papa la Șoni.
  • Trupa Nightloosers va susține trei concerte în stilul binecunoscut, pe 24, 25 și 26 august
  • Trupa Basska, recital pe 29 august, în același loc.
  • Phaser, concert pe 30 august
  • Seria de concerte se încheie în chiar ultima zi din august, cu Adam Haraszti Projekt, un proiect înființat în 2015 la Londra
  • Pe 28, 29 și 30 august, la Famagusta vor avea loc trei spectacole performance de teatru, o trilogie semnată Paul Cimpoieru.

Artistul plastic Daniel Prapone va susține workshop-uri de pictură, de la deprinderea tehnicilor de pictură ale Marilor Maeștrii până la acuarelă, cărbune, ulei sau șpaclu, de la cubism la pointilism. Cursul de pictură le va oferi participanților un venisaj colectiv la finalul festivalului.

Un alt curs este și cel de sculptură în pietre de mare, susținut de artistul Mircea Tocaci. Acesta va fi prezent în perioada 25-31 august la VSLO.

Ediția de anul acesta, ultima în actualul format, au fost invitați lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia și Norvegia. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu