Skip to main content

Rock FM și Gold FM, amendă de la CNA. Rock, pentru reclamă mascată și limbaj vulgar. Gold, pe limbaj vulgar

 
Rock FM și Gold FM, amendă de la CNA. Rock, pentru reclamă mascată și limbaj vulgar. Gold, pe limbaj vulgar

Două posturi de radio, două amenzi de 15.000 de lei. Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de marți amendarea cu câte 15.000 de lei a posturilor de radio Gold FM și Rock FM, pentru încălcarea legislației privind publicitatea și a celei privind protecția minorilor.

Publicitate

Ce anume nu a fost în regulă, în continuare:

Consiliul a făcut o analiză „de linie” a emisiunilor matinale din perioada 25 - 31 mai, la posturile Digi FM, Gold FM, Kiss FM, Pro FM, Radio Guerrilla, Radio ZU, Virgin și Rock FM.

După ce au audiat fragmentele cu probleme, forul a considerat că posturile Radio ZU, Virgin Radio, Rock FM și Gold FM au încălcat legislația. Radio ZU și Virgin Radio au primit fiecare câte o somație, încă din ședința din 25 iulie, când a fost discutată monitorizarea.

Tot atunci s-au făcut propuneri de sancționare, de câte 15.000 de lei, și pentru posturile Rock FM și Gold FM, însă nu au întrunit numărul de voturi (cel puțin șase), așa că Monica Gubernat, președintele CNA, a cerut reanalizarea. 

Tendinți sau Te-n dinți?

Pentru ce a fost amendat Rock FM

  • Pe de o parte, membrii au reținut că moderatorul emisiunii a făcut reclamă mascată la un târg de vinuri. 
  • Pe de altă parte au ținut cont și de difuzarea, la ore accesibile minorilor, a unor momente vulgare. Mai exact:

- intervenții ale moderatorului Răzvan Exarhu. De exemplu: "Prea mult sex schimbă forma organelor genitale"

- numele rubricii Orientări și tendinți, a fost interpretat de CNA (pronunția a fost explicația), ca Sfaturi și te-n dinți. Ca atare, a fost considerată o vulgaritate

- un promo al postului, din ciclul de rime Morning Glory, Morning Glory conținea un sunet ca o flatulență

Gold FM, probleme cu Subtitrarea la români

Gold FM a fost amendat tot cu 15.000 de lei pentru limbajul explicit din mai multe piese difuzate pe post. La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și difuzarea, pe 11 iulie, a piesei „Subtitrarea la români”. Totodată, forul a ținut cont în stabilirea sancțiunii că Gold FM nu este la prima abatere.

Legislație:

Art. 29 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu