Skip to main content

Superscrierile lunii IULIE. Derapajul de la radio Trinitas, semnalat de Paginademedia.ro, printre recomandările lunii. Recorder, Vice, DoR sau Tolo, printre cele mai bune texte din iulie

 
Superscrierile lunii IULIE. Derapajul de la radio Trinitas, semnalat de Paginademedia.ro, printre recomandările lunii. Recorder, Vice, DoR sau Tolo, printre cele mai bune texte din iulie
atriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Parinte Daniel, la sfințirea Radio Trinitas. Foto: Basilica, via Ziare.com

DE CITIT. Superscrierile lunii IULIE. Juriul competiției Superscrieri a decis cele mai bune opt materiale de presă din luna iulie. Textele vin din online, de la publicații ca Vice, PressOne, Decât o Revistă, Recoder și derapaj relatat de Paginademedia.ro. 

Derapajul de la radio Trinitas despre sex, viol și musulmani, despre care Paginademedia.ro a scris în premieră, se numără printre recomadările din a doua lună de vară. 

Publicitate

Prodecanul Facultății de Teologie, care între timp și-a dat și demisia, a fost în centrul unui moment controversat într-o emisiune de la Trinitas, în care răspundea întrebărilor venite de la ascultători.

„Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, era unul dintre răspunsurile date de Vasile Răducă - prodecan la Teologie. 

Un reportaj video despre Biserică a publicat și Recorder, însă acum doi ani, la începuturile publicației. Materialul video, despre un fost preot care a vorbește despre derapajele BOR, este unul dintre cele mai vizualizate reportaje marca Recorder.

„Întâia predică a unui preot ateu” are peste 1,7 milioane de vizualizări. 

De luna trecută un invitat se ocupă de topurile Superscrieri. În iulie a fost rândul Emiliei Șercan, președintele juriului Superscrieri și lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării.

Emilia Șercan s-a ocupat de selecția celor mai bune materiale de presă ale lunii trecute.  

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Întâia predică a unui preot ateu: „Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există” - Mihai Voinea, Cristian Delcea, Andrei Crăciun (Recorder.ro)

Recorder: „Un tânăr preot, doctor în teologie și profesor de Seminar, se rupe de biserică și deschide o dezbatere îndelung ocolită: decalajul uriaș dintre biserică și societate.

Obișnuită să jongleze cu scandaluri sexuale și acuzații de corupție, Biserica se află acum în fața unui caz care nu mai poate fi rezolvat cu sancțiuni și comunicate de presă.”

2. Cum e să adopți un copil în România de pe lista celor refuzați de alte familii - Andrada Lăutaru, Iulia Roșu (VICE România)

Vice: „În prezent, România are peste 50 de mii de copii instituționalizați. 1 251 de copii au fost adoptați în România în 2017, dintre care 257 proveneau de pe lista de greu adoptabili. În ultima zi a anului trecut, în Registrul Național pentru Adopții, erau înregistrați 3 123 de copii adoptabili.

2 508 erau încadrați ca greu adoptabili, conform Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopții (ANPDCA).”

3. Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Ce mesaje au răspândit și pe câți bani - Codruța Simina (PressOne)

PressOne: „Două pagini de Facebook, politice.net și litere.net, care corespund unor site-uri cu proprietari ascunși, se află în top 5 al entităților care au sponsorizat conținut marcat drept publicitate politică în ultimele 30 de zile, pe Facebook-ul românesc.”

4. Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI - Adriana Oprea, Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan, Delia Marinescu (Tolo.ro)

Tolo.ro: „După ani de investigații, zeci de interceptări telefonice ale DIICOT și sute de nume de victime furnizate de FBI, cei 7 lideri ai clanurilor craiovene Chiciu și Sărdaru au fost achitați.”

5. De unde vin numele cartierelor din București - Maria Persu (Scena9)

Scena9: „Ce spun numele cartierelor și străzilor despre istoria unei comunități urbane? De la strada Chiristigiilor din Obor, la Piața Hitler sau Raionul V. I. Lenin, schimbările de regim politic și-au pus amprenta asupra Bucureștiului.”

6. Cum trăiește și muncește un procuror tânăr în România - Ioana Burtea, fotografii de Andrei Pungovschi (Decât o Revistă)

DoR: „Arina Corsei Vultureanu are 30 de ani, doi copii și 700 de dosare de soluționat. Este ceea ce se numește „procuror de urmărire” la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.” 

7. Derapaj grav la Trinitas, radioul Patriarhiei. Despre sex, viol și musulmani. Sarcina după un viol: poate e un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete - Petrișor Obae (Pagina de Media)

Paginademedia.ro: «Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.»

Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparține Patriarhiei. Nu orice preot, ci prodecanul Facultății de Teologie!”

8. Amber Galloway, femeia care a spart barierele sunetului la Electric Castle: „Pentru a dansa nu ai nevoie de urechi“ - Alexandra Constanda, Dorin Constanda (Adevărul)

Adevărul: „Amber Galloway Gallego (42 de ani), cea mai cunoscută interpretă din lume în limbajul semnelor, a vorbit despre experienţa de la festivalul Electric Castle din acest an, acolo unde, împreună cu echipa ei, a urcat pe scenă şi «a tradus» concertele pentru persoanele cu deficienţe de auz. Electric Castle a devenit, astfel, primul festival din România accesibil persoanelor hipoacuzice.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu