Skip to main content

VIDEO. "Cea mai odioasă mi s-a părut exacerbarea emoțiilor victimelor" - Liviu Avram despre presă și cazul Caracal

 
VIDEO. "Cea mai odioasă mi s-a părut exacerbarea emoțiilor victimelor" - Liviu Avram despre presă și cazul Caracal

VIDEO. „Cea mai odioasă mi s-a părut vânătoarea și filmarea membrilor familiei în momentul în care a primit vestea că fata lor e moartă, nu ai nevoie să dai așa ceva”, spune Liviu Avram - redactor șef adjunct Adevărul. "Acestea sunt lucruri care nu adaugă nimic la valoarea de știre a unei informații."

Publicitate

Avram condamnă gestul televiziunilor care au dat pe post imagini cu familia Alexandrei Măceșanu, în momentul în care au primit vestea că fata lor a fost omorâtă de Gheorghe Dincă.

Jurnalistul a vorbit, într-o intervenție telefonică pentru Paginademedia.ro, despre greșelile presei în cazul Caracal, dar și despre felul în care jurnaliștii au acoperit subiectul. 

Liviu Avram:

"Natura fără precedent a acestui subiect l-a făcut special și a devoalat nu doar forța, ci și slăbiciunile presei românești, mult prea înclinată să înghită zvonuri, manipulări, să-și părăsească în dese rânduri propriul discernământ, doar pentru a avea un titlu „sexy” pe prima pagină sau o burtieră „sexy” pe ecran."

Altă observație:

"Un alt element care era de așteptat, mai ales că am intrat în doi ani electorali, e tentativa de manipulare politică a acestui caz. Fiecare și-a făcut agenda și a încercat să trieze evenimentele de la Caracal, care sunt de fapt divers nu de natură politică, să le ambaleze în cadrul convenabil lor din punct de vedere politic."

Totuși, "Dacă tăiem extremele și exagerările acestui caz, cred că miezul subiectul a fost acoperit rezonabil de majoritatea presei. Faptele sunt acolo, au fost arătate și explicate, atât cât am putut", a mai spus jurnalistul.

VIDEO. Liviu Avram, despre presa și Cazul Caracal

Câteva din declarațiile lui Liviu Avram, prin telefon, într-un dialog cu Petrișor Obae - editorul Paginademedia.ro 

 • Natura fără precedent a acestui subiect l-a făcut special și a devoalat nu doar forța, ci și slăbiciunile presei românești, mult prea înclinată să înghită zvonuri, manipulări, să-și părăsească în dese rânduri propriul discernământ, doar pentru a avea un titlu „sexy” pe prima pagină sau o burtieră „sexy” pe ecran.

 • Un fenomen destul de accentuat în ultima vreme este deprofesionalizarea presei, care a plecat chiar din interiorul breslei, când destui oameni, altă dată priviți ca pe niște guru, au abdicat pe rând de la respectarea unor standarde și au imprimat în redacții această stare de junglă.
 • Când tinerii intră în presă, direct într-o asemenea junglă, e de așteptat că își vor începe și continua cariera deprofesionalizați decât profesionalizați.
 • Cea mai odioasă mi s-a părut exacerbarea emoțiilor victimelor. De exemplu, vânătoarea și filmarea lor în momentul în care au primit vestea că fata lor e moartă, nu ai nevoie să dai așa ceva. Acestea sunt lucruri care nu adaugă nimic la valoarea de știre a unei informații.
 • Un alt element care era de așteptat, mai ales că am intrat în doi ani electorali, e tentativa de manipulare politică a acestui caz. Fiecare și-a făcut agenda și a încercat să trieze evenimentele de la Caracal, care sunt de fapt divers nu de natură politică, să le ambaleze în cadrul convenabil lor din punct de vedere politic.
 • Aici, un rol important l-au jucat instituțiile statului. Poliția a încercat să arunce vina pe STS, în mod normal unele canale media au preluat informația fără discernământ și au exacerbat-o. Ulterior, s-a dovedit că poliția era în culpă.
 • Dacă la presă ne-am obișnuit să manipuleze și să mintă, să vezi că instituție a statului se pretează la minciuni este înfricoșător.
 • Bani puțini, oameni mulți de hrănit. Audiența cu orice preț a determinat aceste acțiuni. E o vorbă: „Ori mărim ciolanul, ori micșorăm haita.”
 • Noi am încercat să aplicăm, cât am putut, vechile și bătrânele instrumente: răspuns la toate întrebările, verificat cât se poate informațiile, dacă sunt lansate acuzații să încerci să vorbesti și cu cel acuzat, chestiuni care nu sunt fenomenale sau noi descoperiri. Sunt vechi de când presa, dar în ultima vreme nu se mai aplică.
 • Telespectatorul e mai deștept de cât credem noi. Lumea simte când greșești fără voie. Nu poți să manipulezi cu bună știință și apoi să spui că ai greșit.
 • Acel avocat, Tonel Pop, făcea și câte trei conferințe de presă pe zi. Nu poți să-l eviți, dacă omul iese să vorbească. A fost acolo în câmpul infracțional. Important e să nu mintă, ori într-o situație pare că am mințit. Ar trebui ca noi, după ce am văzut că nu-și face treaba sa de avocat și are alte interese, să-l privim cu discernământ.
 • Publicul rămâne cu ce am dat noi. Dacă tăiem extremele și exagerările acestui caz, cred că miezul subiectul a fost acoperit rezonabil de majoritatea presei. Faptele sunt acolo, au fost arătate și explicate, atât cât am putut.

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Eu nu l-am auzit pe Cumpanasu acuzand ca a fost filmat plangand. Acesti oameni vor sa-si strige disperarea, iar voi vreti sa faceti un bine cu forta, si sa le interziceti ultima sansa de a se adresa publicului. De ce nu asteptati sa depuna ei plangere mai intai? Daca familia isi exprima dorinta de a nu aparea la televizor, sunt de acord sa li se respecte decizia, dar altfel, lasati-i in pace ca nu au nevoie de sfintia sa, CNA.
 • Este extrem de trist ce se intampla dar nu se poate nega faptul ca oamenii sunt insetati de negativism. Daca vrei audienta, asta trebuie sa faci, cand cineva trece prin niste momente de cosmari, tu ca reporter trebuie sa cauti sa surprinzi pe camera disperarea acelui om pentru ca asta prinde la oameni.
 • Daca cineva ar fi spus acum cateva luni ca astfel de crime se intampla in Romania, ar fi fost acuzat ca este un adept al teoriilor conspiratiei, care si-a pierdut mintile. Lasati presa sa vorbeasca! Iar in privinta americanilor de la Deveselu....nici nu va puteti imagina, si nici nu am sperante ca acest subiect va exploda vreodata, pentru ca sunt prea protejati. Nu inteleg obsesia pentru fetele minore. Nu le plac femeile ca Sofia Vergara, Monica Bellucci? Care-i treaba ca minorele sunt cele mai dezirabile? Este o boala, nu intamplator este ilegal.

Trimite un comentariu