Skip to main content

Doina Gradea, chemată la audieri pentru explicații în legătură cu abaterile identificate de Curtea de Conturi

 
Doina Gradea, chemată la audieri pentru explicații în legătură cu abaterile identificate de Curtea de Conturi
Doina Gradea - Foto: HotNews

Doina Gradea, șefa TVR, a fost invitată, miercuri, la audiere în Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, anunță Gigel Știrbu, președintele Comisiei, într-un comunicat de presă. 

Publicitate

Scopul audierii este o discuție despre abaterile constatate de Curtea de Conturi în legătură cu exercițiul bugetar al televiziunii, pe anul 2018. 

Gigel Știrbu, în comunicat:

Miercuri, 2 octombrie 2019, am invitat-o pe doamna Doina Gradea, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, pentru a participa la lucrările şedinţei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă, cu scopul audierii domniei sale în legătură cu abaterile constatate de către Curtea de Conturi a României, în raportul ce a fost realizat în urma solicitării mele transmise în luna februarie a acestui an şi care se referă la efectuarea unui audit financiar asupra contului anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2018 la Societatea Română de Televiziune.”

„Doamnă Doina Gradea, aveţi acum ocazia să veniţi în faţa membrilor Comisiei şi să ”desfiinţaţi” cu documente şi argumente pertinente raportul Curţii de Conturi şi să nu mai fiţi nevoită să faceţi constatri prin diferite comunicate de presă de genul „Am constatat că declaraţiile politice depăşesc sfera argumentelor raţionale şi reale”, precizează Știrbu în comunicatul de presă postat pe site-ul Camerei Deputaților. 

„Văzându-vă atât de grăbită prin presă să fugiţi de răspundere, sunt sigur că veţi da curs invitaţiei de a participa la şedinţa Comisiei pentru cultură în vederea elucidării celor cinci abateri din raportul Curţii de conturi.”

Deputatul Gigel Știrbu a dat publicității, săptămâna trecută, un raport al Curții de Conturi, un audit financiar asupra bugetului SRTV pe anul 2018.

Instituția a identificat cinci „abateri”, pe care le redăm în continuare, pe scurt: 

1. Încheierea unor contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, s-a realizat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70 de zile în cazul celor de autor, respectiv 89 de zile în cazul celor conexe. 

2. Încheierea unor contracte de cesiune de drepturi de autor/drepturi de proprietate intelectuală, pentru artiștii reprezentați de către agenția Global Records SRL pentru recitalurile din cadrul Cerbul de Aur 2018, care includ costuri, reprezentând transport, cazare și mese, al căror cuantum nu a fost aprobat prin hotărârile Comitetului Director. În baza acestor contracte s-au efectuat plăți din alocații bugetare, în total, în sumă de 11.365 de lei, direct agenției care reprezintă artiștii, fără a exista documente justificative care să ateste realitatea prestației privind transportul, cazarea și mesele. Curtea de Conturi recomandă TVR să facă o analiză și să dispună „măsurile care se impun pentru recuperarea sumei de 11.365 de lei”. 

3. În anul 2018, SRTv nu a executat bugetul de venituri și cheltuieli al Festivalului Cerbul de Aur potrivit surselor de finanțare aprobate prin Hotărârea Comitetului Director nr. 530/25.05.2018 și Hotărârea Consiliului de Administrație nr 66/30.05.2018. (...) În concluzie, prin schimbarea sursei de finanțatre și în lipsa aprobării Comitetului Director și a Consiliului de Administrație, conducerea executivă a SRTv a solicitat și încasat necuvenit de la bugetul de stat suma de 1.548.146 de lei

4. Încheierea unor contracte de cesiune de drepturi de autor/drepturi de proprietate intelectuală pentru artiștii care au susținut recitaluri în cadrul Festivalului Cerbul de Aur, suportate din fonduri publice, în condițiile nerealizării unei bune gestiuni finanicare a fondurilor publice. 

5. În 2018 au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea unor programe deși, conform organigramei, în cadrul Serviciului Selecție Film erau prevîzute 14 posturi de traducător (din care 13 figurau ca fiind ocupate și 1 post vacant). Valoarea brută a totală aferentă contractelor pentru cesiunea drepturilor de autor încheiate în anul 2018, pentru servicii de traducere, a fost de 47.552 de lei.

Documentul integral al Curții de Conturi, AICI 

Totodată, într-o poziție trimisă HotNews, săptămâna trecută, după apariția raportului, Doina Gradea a precizat: 

„Răspunderea pentru deciziile care au codus la disfuncționalitățile reținute de Curtea de Conturi în raport, aparține celor care au gestionat fiecare proiect în parte. În aceste condiții, afirmația domnului Știrbu, conform căreia eu aș fi încălcat legile statului sau regulamentele interne SRTv nu se susține.

Mai mult decât atât, recomandările Curții de Conturi stabilesc ca obligație în sarcina Televiziunii Române analiza situației erorilor/abaterilor constatate și identificarea responsabililor. Niciunde, în acest raport, nu este menționată prsoana mea ca fiind responsabilă de vreo abatere.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu