Skip to main content

"Decât l-am atins şi i-a trecut". Estrada TV, amendă maximă pentru reclamă la leacuri care vindecă aproape orice boală

 
"Decât l-am atins şi i-a trecut". Estrada TV, amendă maximă pentru reclamă la leacuri care vindecă aproape orice boală

DECÂT L-AU AMENDAT. Leac pentru ploaia de leacuri miraculoase de pe Estrada TV, acolo unde Stelian Fulga îşi prezintă, aproape 24/7, portofoliul de cazuri medicale rezolvate cu ceaiurile lui.

Publicitate

Televiziunea Estrada TV a primit amenda maximă, 200.000 de lei, de la CNA pentru ploaia de emisiuni/programe teleshopping ce promovează produse ce promit vindecarea tututror bolilor.

De notat modul în care Fulga îşi prezintă "reuşitele". Nu are nevoie de niciun comentariu. Poate doar de câteva corecturi legate de gramatică:

  • "Deci ăştia care au dureri tari, şi decât le pun mâna şi iau mâna după ei."
  • "Eu cel mai bine dintre toate afecţiunile care le vindec este ciroza."
  • "Decât l-am atins şi el cică, ştie ce-i faci."

CNA a monitorizat, ca urmare a unor sesizări din partea unor telespectatori, mai multe emisiuni şi spoturi publicitare şi teleshopping, din perioada 1 - 15 iulie. Este vorba despre producţii în care Stelian Fulga, „vedeta” postului, promovează o serie de leacuri ce vindecă orice.

Într-una dintre emisiunile sale, „Fabrica de sănătate”, Fulga prezintă o înşiruire de poveşti ale unor pacineţi vindecaţi de tot felul de boli, graţie tratamentelor recomandate de el. Povesteşte de oameni bolnavi de cancer, oameni care au avut psoriazis, cu tensiune, diabet, hemoroizi, prostată, hernie de disc.

Stelian Fulga:

Mai pun mâna pe câte o persoană, cum am pus pe ăla, alaltăieri, care avea un cancer la stomac şi nu îl mai durea şi eu zic, ai auzit Petre, decât l-am atins şi el cică, ştie ce-i faci. Ce? Deci ăştia care au dureri tari, şi decât le pun mâna şi iau mâna după ei şi face, cică: prietene, păi mental…”

Eu cel mai bine dintre toate afecţiunile care le vindec este ciroza. Vin oameni cu ciroză, cu ascită, cu lichid (…) oameni care au burta aia mare.

Să vedeţi, stimaţi telespectatori, în trei săptămâni cum nu le mai scoate apa absolut deloc din burtă.

Să vedeţi şi dvs. că, pur şi simplu, când se duce peste patru săptămâni, cinci săptămâni la doctor, că eu îi îndemn să facă un set de analize, cum am spus şi în săptămâna precedentă, la mine vin oamenii cu argumente de la doctor, vin câteodată cu dosare câteodată, îţi dau cuvântul meu de onoare, că spune, domnul Fulga, am dosar ca la miliţie, ştiţi, aşa gros.”

Acestea sunt doar câteva mostre din Stelian Fulga, din cele câteva zeci de pagini de monitorizări de la CNA.

Estrada TV nu e la prima amendă de anul acesta pentru aşa-zisele vindecări miraculoase. Postul a mai primit o amendă de 40.000 de lei în luna aprilie a acestui an, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Legislaţia:

Art. 73 „Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate”

Art. 120 alin. (1)

„Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi”

Art. 128 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

„Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecţioase grave; d) cancer şi alte boli tumorale; e) insomnia cronică; f) diabet şi alte boli metabolice”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Miu Miu Miu Miu
    La asta,parca vad,inca o amenda ca nu vor da pe post textul sanctiunii
  • jk jk
    Astia nu au luat atatea sanctiuni in viata lor cat au luat anul asta :))

Trimite un comentariu

sus