Skip to main content

Milioane de clipuri și conturi, șterse de pe YouTube. Reguli mai dure pentru instigare la ură. Video-urile cu provocări „prea dure”

 
Milioane de clipuri și conturi, șterse de pe YouTube. Reguli mai dure pentru instigare la ură. Video-urile cu provocări „prea dure”

RAPORT. Milioane de canale și videoclipuri au fost șterse de pe YouTube. Motivul? Conținut nepotrivit, instigare la ură sau provocări periculoase. 

YouTube a adus reguli mai dure în ceea ce privește videoclipurile instigatoare la ură și pentru cele cu conținut neprotrivit, iar pe cele cele care promovează provocările le consideră „prea dure”. 


Care au fost efectele? - Patru milioane de canale și nouă milioane de clipuri șterse


Publicitate

Peste patru milioane de canale și nouă milioane de videoclipuri au fost șterse pentru încălcarea regulilor comunității, în al doilea trimiestru din 2019, arată un raport publicat de compania americană.  

„În anul 2018, YouTube a făcut peste 30 de schimbări în politicile care guvernează platforma. Obiectivul este de a asigura libertatea de expresie, și în același timp protejarea și susținerea comunității de pe YouTube”, notează aceeași sursă.

S-au înăsprit și regulile în ceea ce privește „hate speech-ul”, dar au adus și unele clarificări în privința videoclipurilor de tip „provocare”, pe care YouTube le consideră „prea periculoase”.

Noile reguli, impuse clipurilor care conțin instigări la ură și „hate speech”, au avut și ele efecte: 

  • Peste 100.000 video-uri au fost eliminate, ceea ce înseamnă o creștere de cinci ori
  • Numărul de canale șterse pe motiv de „hate speech” a crescut de cinci ori, la peste 17.000
  • Numărul de comentarii eliminate de pe YouTube aproape s-a dublat în trimestrul doi din 2019 - Peste 500 milioane. Motivul? „Hate speech”

Cum sunt eliminate videoclipurile cu probleme: Algoritmul găsește conținutul, iar oamenii îl analizează


Platforma a introdus și niște sisteme numite „machine learning”, o combinație de oameni și tehnologie care marchează conținutul care urmează să fie analizat. 

Concret: Tehnologia detectează conținutul cu potențial nepotrivit, iar apoi îl trimite pe a fi analizat de oameni.

Pentru un anumit tip de conținut, cum ar fi abuzul sexuale împotriva copiilor sau terorismul, compania folosește o tehnică bazată pe „amprente digitale” pentru a găsi clipurile înainte de fi vizionate. 

„Peste 87% dintre cele 9 milioane de video-uri eliminate în al doilea semestru din 2019 au fost inițial identificate de sistemele automate ale YouTube, chiar înainte ca acesta să fie vizionat de utilizatori”, menționează raportul companiei.

YouTube vorbește și despre „anticiparea problemelor înainte de apariția lor”:

„YouTube are o echipă de dezvoltare a politicilor comunității, care le analizează constant pentru a se asigura că ele sunt la zi, mențin comunitatea în siguranță și nu îngrădesc gradul de libertate al YouTube.

Anticiparea unor unor probleme înainte de apariția lor este importantă. Cu acest scop, YouTube a lansat la începutul lui 2018 Intelligence Desk, o echipă care monitorizează știrile, social media și rapoartele utilizatorilor pentru a detecta noi trenduri în zona conținutului inadecvat.

Google a angajat peste 10.000 de oameni pentru detectarea, analiza și eliminarea conținutului care încalcă politicile YouTube”, mai spun reprezentanții companiei. 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu