Skip to main content

Protest în presa scrisă din Australia. Pe prima pagină. Vine contra legilor care penalizează avertizorii de integritate publică sau afectează presa

 
Protest în presa scrisă din Australia. Pe prima pagină. Vine contra legilor care penalizează avertizorii de integritate publică sau afectează presa

Protest în presa scrisă din Australia. O bandă neagră şi menţiunea „secret” a apărut peste textul din prima pagina a fiecărui ziar australian.

Publicitate

Fiecare publicaţie şi-a „cenzurat”, astăzi, prima pagină, ca protest contra legilor care penalizează avertizorii de integritate publică sau a celor care afectează presa, scrie Hotnews.ro care citează The Guardian.

Mişcarea vine în semn de protest împotriva eforturilor guvernelor federale, care promovează anumite legi, prin care ar penaliza avertizorii de integritate publică (engl. whistleblower) sau chiar de a incrimina jurnalismul, în unele cazuri.

Campania este condusă de coaliţia Australia’s Right to Know şi a fost iniţiată după mai multe razii la sediul ABC din Sydney sau în casa unui jurnalist de la News Corps, scrie aceeaşi sursă. Legalitatea respectivelor descinderi este acum contestată în instanţă.

Alte două cazuri care au stârnit protestul din presa australiană sunt legate de oamenii care au dezvăluit informaţii din interiorul anumitor companii sau aparate de stat.

Două dintre ele, descrise de The Guradian şi preluate de Hotnews:

  • Martorul K şi avocatul său, Bernard Collaery, riscă închisoarea pentru dezvăluirea faptului că Serviciile de Informaţii au plantat microfoane în biroul oficialilor din Timorul de Est, în timpul unei negocieri de resurse în valoare de milioane de dolari, în 2004.
  • Richard Boyle riscă 161 de ani de închisoare pentru faptul că a dezvăluit că ATO, agenţia fiscală australiană, făcea abuz de putere.

Parlamentul australian a votat peste 60 de legi legate de secretizare şi de spionaj în ultimii 20 de ani. În prezent, sunt revizuite legile legate de avertizorii de integritate publică.

Postare pe Twitter a The union & industry advocate for Australia's creative professionals

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus