Skip to main content

Publicitatea, la muzeu: ziare vechi, reclame vechi și ..conferințe. Cu Claudiu Pândaru, Robert Tiderle, Șerban Alexandrescu și mulți alții

 
Publicitatea, la muzeu: ziare vechi, reclame vechi și ..conferințe. Cu Claudiu Pândaru, Robert Tiderle, Șerban Alexandrescu și mulți alții
Foto | Facebook - Muzeul publicitatii si brandurilor romanesti

Nume importante din presa românească și din publicitate vin la ...muzeu. La un muzeu al publicității unde, pe lângă reclame, vor fi și o serie de conferințe.

Publicitate

Robert Tiderle (creativul din spatele unor campanii precum eMag cu Mihai Șora și Copii referendumului), Șerban Alexandrescu, Claudiu Pândaru, Lucian Georgescu, Florin Dumitrescu și Horia Ghibuțiu sunt doar câteva dintre numele care vor veni la conferințele de la muzeu.

Detalii, în continuare:

Artefacte ale brandurilor iconice, ziare și reviste cu reclame ambalaje, afișe sau clipuri cu reclame TV și Radio vor fi expuse într-un muzeu temporar de publicitate și branduri românești. 

Sub titlul - Made in RO - evenimentul este organizat de Asociația ESCU și va fi găzduit de ARCUB, în perioada 8-24 noiembrie. Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 14.00-20.00, iar intrarea este liberă.

„Proiectul fiind o oglindă retrovizoare către ultimii 150 de ani, văzuți prin prisma creației publicitare, a obiectelor de larg consum și a antreprenoriatului 100% Made in RO”, notează reprezentanții proiectului.

Alături de expoziție, evenimentul va avea și o parte conferințe, tururi ghidate și ateliere creative. 

De asemenea, din proiect mai face parte și AntiManual de publicitate românească - un workshop intensiv de branding românesc susțiut în trei licee de profil economic, tehnologic și artistic din București – de la teorie la practică, de la idee, la ambalaj și poziționare pe piață.

Atelierele de branding și grafică publicitară vor fi susținute de Cosmin Chiriță și Adrian Ierulescu, sub forma unor incubatoare de idei și practici.

„Ambiția expoziției este să expună o radiografie onestă mărcilor autohtone și a publicității românești cuprinsă în obiecte autentice de memorabilia și artefacte ale brandurilor iconice, ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, ziare și reviste cu reclame, produse casnice de larg consum, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, produse alimentare, clipuri TV cu reclame sau transmise la Radio, studii de caz pe campanii de promovare/agenții de publicitate premiate și antreprenori români”, completează sursa citată. 

Programul conferințelor, cu publicitari, jurnaliști sau creativi din agenții

Printre speakerii conferințelor se numără specialiști și pionieri din industriile creative, publicitari, jurnaliști, reprezentanți instituționali, ai societății civile, mediul academic și universitar, artiști, sociologi și antropologi.

1. Luni, 11 noiembrie, ora 19.00, Sala Cafenea (Arcub):

Să ne imaginăm viața fără publicitate. Exercițiu de expunere a rolului publicității în societate. Invitați:

 • Dragoș Vasile, Producător al emisiunii Apropo TV, moderator
 • Șerban Alexandrescu, Fondator al agenției Headvertising
 • Robert Tiderle, Fondator Papaya Advertising
 • Lucian Georgescu, Fondator al agenției GAV
 • Vlad Tăușance, Strateg Creativ Fitness Studio

2. Marți, 12 noiembrie, ora 18.00, Sala Cafenea (Arcub)

Oamenii nevăzuți: graficianul și regizorul reclamelor. Despre afișul și grafica românească înainte de anii '90, dar și după anii 2000 // Reclame de arhivă. Invitați:

 • Marius Constantinescu, jurnalist și prezentator TVR - moderator
 • Puiu Manu, Grafician și realizator de benzi desenate
 • Alexandru Maftei, scenarist și regizor de reclame publicitare
 • Ciprian Isac, Cofondator Atelierul de Grafică și cooperator GraphicFront.ro
 • Mihai Tudoroiu, documentarist, specialist în marketing și comunicare (*în curs de confirmare)

3. Miercuri, 13 noiembrie, ora 19.00, Sala Cafenea (Arcub):

Mărci vechi, branduri noi: povești de antreprenoriat 100% Made in RO. Invitați:

 • Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24, fondator Republica.ro – moderator (*în curs de confirmare)
 • Codruț Nicolau, Director General Adjunct Patria Bank
 • Răzvan Orbulescu, Director Marketing FrieslandCampina, brandul Napolact
 • Mihai Simiuc, Director General Fru Fru (*în curs de confirmare)
 • Andrei Botescu, antreprenor Pegas (*în curs de confirmare)

4. Joi, 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Cafenea (Arcub)

Publicitatea trece mai întâi prin stomac. Antropologie culinară prin campanii publicitare. Invitați:

 • Florin Dumitrescu, publicitar, autor și antropolog – moderator
 • Florin Dumitrescu, chef și autor, prezentator emisiunea Chefi la Cuțite
 • Mihai Costache, Group Creative Director MullenLowe România
 • Silviu Antohe, Group Creative Director MullenLowe România
 • Horia Ghibuțiu, jurnalist

Andreea Dănescu (Președinte Asociația ESCU și inițiator al proiectului), despre muzeul temporar de publicitate și branduri românești:

„Proiectul propus de noi este o călătorie de (re)descoperire a brandurilor naționale, dar și a tipologiei publicității românești. Muzeul temporar de publicitate și branduri românești ne testează receptivitatea de a fi atenți, curioși și răbdători cu un mesaj comercial venit din alte timpuri, care era compus de multe ori dintr-un raport interzis în prezent în manualele de publicitate: 25% imagine și 75% text.

Ne dorim ca această inițiativă să devină în viitorul apropiat un proiect de sine stătător, cu o “casă” a lui, care să aducă împreună, printr-un efort pe termen lung, colecționari, documentariști, practicieni și pasionați deopotrivă, dar și trenduri și asemănări ale acestui domeniu cu manifestările din alte țări din Europa Centrala și de Est, cu un parcurs comun cu al nostru.

Iată o inițiativă care ar merita cel puțin dezbătută, pentru că publicitatea poate fi un microcosmos cultural, o istorie în miniatură, iar o incursiune în această lume colorată și plină de imagini, sloganuri, contururi, logorame și personaje felurite ne poate face să ne reîndrăgostim de tot ceea ce înseamnă cu adevărat Made in RO.”

O parte din exponate vor putea fi găsite pe site-ul Muzeulpublicitatii.ro.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu