Skip to main content

Întâlnire Realitatea – CNA pentru prelungirea licenței. Marți se decide soarta postului. Situația este încă neclară

 
Întâlnire Realitatea – CNA pentru prelungirea licenței. Marți se decide soarta postului. Situația este încă neclară

Întâlnire Realitatea - CNA în cazul prelungirii de licență. Forul audiovizual i-a audiat astăzi pe reprezentanții Realitatea TV, Cozmin Gușă, Edward Pastia, alături de doi avocați. 

După două ore de discuții, membrii încă nu sunt lămuriți. Mai mult, deși licența expiră pe 30 octombrie, adică peste doar șase zile, membrii CNA au decis să ceară lămuriri de la ANAF privind situația încă neclară a datoriilor societății aflată în insolvență de opt ani. CNA a decis totodată să-i invite pe cei de la ANAF la o discuție (publică sau informală), pe același subiect. 

Publicitate

Unii membri au propus inclusiv o „prelungire temporară” a licenței, după ziua de 30 octombrie. Însă reprezentantul departamentului juridic spune că acest lucru nu ar fi acoperit de legea audiovizualului. 

Amintim că pe 30 octombrie licența Realitatea TV va expira și trebuie să se prezinte în fața CNA pentru o prelungire cu încă nouă ani, așa cum se întâmplă cu orice post de televiziune sau de radio.

Postul este însă într-o situație cu probleme întrucât televiziunea este în insolvență din anul 2011 și, teoretic, nu are nici acum un plan de reorganizare aprobat de instanță.

Procedural, orice televiziune căreia îi expiră licența trebuie să depună la CNA un dosar pentru prelungirea licenței.

Un dosar care să conțină inclusiv un certificat de atestare fiscală că nu există datorii la stat sau, în caz de insolvență, un plan de reorganizare aprobat de instanță.

Ce au spus reprezentanții postului la CNA, în continuare: 

Cozmin Gușă, patronul postului:

„Realitatea a fost prima televiziune de știri din România și că în istoria ei de atâtia ani a marcat spațiul audiovizual într-un fel în care cred că ne putem mândri.

De la o televiziune a cetățeanului, așa s-a înființat și așa a rămas, până la agenda setting. Practic, indiferent de patronatul care a existat la Realitatea TV, aceste lucruri au fost o constantă.
Istoria Realității a pornit în plină Guvernare Năstase, când nu exista nicio televiziune de știri pe piață și e legată de un lucru fără precedent.” 

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV:

„Dosarul Realitatea poate fi vorbit de astăzi până de crăciun, dar aș vrea să vă punctez câteva lucruri, pe care vă rog ca jurnalist să le aveți în vedere când veți decide. S-a vorbit foarte mult despre datoriile pe care le a avut sau le are Realitatea TV.

Datoriile la intrarea în insolvență erau de 250 de milioane de lei. A trebuit să ne judecăm pentru scoaterea din tabelul creditorilor a celebrului E-Boutique care avea 100 de milioane la masa credală. Instanța, după ce a scos acea datorie de acolo, a spus că e o sumă suspectă de spălare de bani.

Acționarii au propus celor de la ANAF lichidarea 100% a datoriei către ANAF, iar aceasta a spus nu.

O lege se aplică în litera și spiritul ei. Din punctul meu de vedere, veți avea neșansa să vă transformați în instanță. Neacordarea unei licențe duce automat la faliment.

Sunt 400 de oameni cu familiile aferente. E vorba despre munca unor oameni, de 20 de ani. O muncă pe care dumneavoastră o să o aveți în condei.
Ce facem cu oamenii, ce facem cu munca, ce facem cu tot ce s-a ridicat?

Cozmin Gușă:

(...) Apropo de imixtiunea politică, pot să vă fac aici specificația, noi am avut un conflict instalat cu fosta conducere a PSD, personal cu Liviu Dragnea, lucruri care nu mi se datorează și care nu mai sunt de actualitate.

Nu am venit să facem spectacol și nu o să facem spectacol pe acest eveniment. Doar să pledăm o cauză.

Dorina Rusu, membru CNA:

„Mi se pare foarte grav că se aruncă responsabilitatea unei instituții media asupra noastră. Noi, în acest moment, nu avem toate datele ca să judecăm corect. Aș vrea ca până marți să avem și noi dosarul, toate documentele. Și un punct de vedere de la juridic scris. Nu știu cum e posibil și în ce condiții, dar aș vrea să avem o întâlnire cu cei de la ANAF.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

„Nu mi place absolut deloc să fim în această situație, dacă noi decidem dacă „vă omorâm sau nu”, pentru că nu ne-am apropus asta. Iar o televiziune nu trebuie închisă pe argumentul acesta. În schimb, legea spune că este imperativ să existe îndeplinite condițiile pentru prelungirea licenței, printre care și certificatul fiscal. Noi pe această lege trebuie să ne pronunțăm.”
 

Știre în curs de actualizare

Citește și: 

Realitatea TV, încotro? Realitatea Media pierde contestațiile după ce i-a fost declarat falimentul. La sfârșitul lunii, postului îi expiră licența

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Joaca de insolvența durează de 8 ani ? Presupunând că în loc de Realitatea era o altă societate, undeva, prin țara asta. I s-ar fi aplicat legea tot așa pe vorbe și timp de 8 ani, sau nu ? Legea trebuie să fie pentru toți la fel, nu pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Nu mai vorbim de faptul că plătește zero taxe, dar are și zero investiții, imaginea Realitatea TV este SD și 4:3, funcționarea acestui post seamănă mai mult cu al unui post de radio.
  • care sunt criteriile de acordare ale licentei? realitatea le indeplineste? daca da, sa ii prelungeasca licenta. daca nu, sa nu le-o prelungeasca.

    ce atatea discutii despre familii, dragnea, datorii, anaf, e boutique etc?
  • Of, of, ce mila mi-e de Gusha! A avut la dispozitie 6 ani ca sa se dumireasca in ce *** s-a bagat si el, sarmanul, e nevinovat! In tot acest timp, Realitatea Media a acumulat datorii peste datorii, lasam deoparte datoriile istorice, iar el et comp. o duc bine. ANAF-ul se face ca nu vede! Au certificat fiscal eliberat in care se mentioneaza ca nu au datorii la stat? Au plan de reorganizare aprobat? Nu au! Atunci, ce mai discutam aici, interpretarea legii? Hai sa vedem ce ooooutze au cei de la CNA? Cand a fost vorba de DDTV si au avut ordin de inchidere, nu au mai stat la discutii!
  • Cozmin Gușă e un păcălici trăit bine din plimbat vorba de colo-colo. Altceva nu are ce oferi, nici măcar influență, că a dus în cap audiențele. Tot ce a manageriat acest om s-a topit pe apa sâmbetei, de la ziare la partide, de la campanii la televiziuni. Chestiunea e simplă: îndeplinești sau nu condițiile pt a emite?! Păi tu toată ziua stai cu deontologia în bot și când e vorba de șmecherit statul ești primul la rând.
    Cariera politică a lui Gușă s-a terminat când a fost fugărit de pensionari în 2007 și-a scăpat ascunzându-se în Hotel Intercontinental. Cariera sa de "jurnalist" e pe cale să dispară după ce și-a bătut joc de orice principiu. Gușă e un neg pe obrazul gros al mogulimii române, că patron nu-l poți numi. Apropo, parcă promitea că va veni cu bani americani, vreo 50 de milioane de euro, pentru a-i investi în media autohtone!? Privită la distanță, această declarație arată cât de ridicol e acest personaj care are senzația că prostește pe toată lumea.
  • ...sau poate statul nu s-a săturat de jocul de-a șorecele și pisica cu Voiculescu și Antena Group.Scot sediile la licitație ca Voiculescu să le cumpere din nou...la prețuri de nimic.
  • Realitatea Tv nu mai este o televiziune.Realitatea Tv este doar o datorie.Cât despre argumente:jalnice.Unde scrie că dacă ești prima televiziune de știri nu te poate închide CNA.Sau pe baza asta au crezut că pot fenta statul?"Am fost primii,nu plătim nimic."Argumentul cu "cei 400 de angajați",la fel,jalnic.Nu contest numărul pentru că nu am de unde să știu însă datoriile Realitatea au atins proporții cosmice încă din 2011.Cred că acești 400 știau foarte bine în ce se bagă.Am înțeles,poate au vrut să facă apel la "emoție" dar de ce mai erau necesari 2 avocați?Cineva tot trebuie să plătească măcar 3 % din această sumă imensă.

Trimite un comentariu