Skip to main content

Trei foști manageri din Pro despre vânzarea CME: Prețul e sub valoarea de bursă. Pro TV ar face 700-800 de milioane de dolari.

 
Trei foști manageri din Pro despre vânzarea CME: Prețul e sub valoarea de bursă. Pro TV ar face 700-800 de milioane de dolari.

Trei puncte de vedere, după vânzarea grupului CME către cehul Petr Kellner, de la trei foști manageri din grupul Pro: Costi Mocanu, Orlando Nicoară și Dragoș Stanca. Câteva idei, apoi părerile lor, pe larg:

 • Din tranzacția de 2,1 miliarde de dolari, Pro TV ar trebui să valoreze 700-800 de milioane de dolari
 • Prețul plătit este sub valoarea pe bursă, ceea ce înseamnă că, probabil, nu au avut alt cumpărător
 • Petr Kellner este al doilea ceh care intră în media din România, după Daniel Kretinsky, care a cumpărat Europa FM
 • "Cuscrii". Legătura dintre cei doi cehi: fata lui Petr Kellner, noul patron al Pro TV, ar fi fost, scrie Dragoș Stanca, iubita lui Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM și Virgin Radio

Citește și: Anunț OFICIAL. Compania-mamă a Pro TV va avea un nou proprietar. Tranzacția, evaluată la 2,1 miliarde de dolari


Citește și: Europa FM și Virgin Radio, nou proprietar. Cine a cumpărat posturile Lagardere

Reamintim că PPF, fond de investiții deținut de cehul Petr Kellner, a cumpărat CME, compania-mamă a Pro TV, într-o tranzacție care se ridică la 2,1 miliarde de dolari.

Costi Mocanu: În România nu există jucător care să poată cumpăra Pro TV

Cât ar fi valorat Pro TV, din toată tranzacția? Costi Mocanu evaluează Pro TV la 700-800 de milioane de dolari.

Publicitate

Costi Mocanu, într-o postare pe Facebook:

"La un pret total de achizitie de 2,1 miliarde de dolari (cu datorii de circa 600 de milioane incluse) si avind in vedere contributia grupului Protv la OIBDA-ul companiei, Pro TV ar trebui sa coste circa 700-800 de milioane de dolari."

Mocanu continuă:

"In piata interna nu exista player care sa poata plati aceasta suma. In extern sunt multi, ideea e cit de interesati sunt de prezenta in Romania."

Legat de viitorul Pro TV în curtea noului proprietar Petr Kellner?

"Ce se intimpla cu Slovenia, Bulgaria si Romania? Cred ca PPF nu va dori sa se apuce gospodareste de treaba si va incerca sa le vinda. (...) Ce cred ca ii tine departe pe posibilii investitori este perspectiva regresului economic pe care il asteapta intreaga planeta.

Adica de ce ai cumpara "azi" cu 700 cind ai putea lua "miine" cu 500? Cred, asadar, ca Romania va ramine macar un an, doi, poate trei, in curtea noului patron.

Orlando Nicoară: Prețul este sub valoarea pe bursă

O observație interesantă de la Orlando Nicoară: prețul la care s-a vândut CME este sub valoarea pe bursă.

Ce înseamnă asta?

"Pretul platit este sub valoarea pe bursa, ceea ce inseamna ca cel mai probabil nu au avut un alt cumparator (de obicei se plateste un pret premium, peste cotatia de pe bursa)", notează Orlando Nicoară pe bursă.

Rămâne Pro TV la Kellner?

"PPF are focus pe Cehia + Slovacia si este de vazut daca vor pastra Romania, Slovenia si Bulgaria sau le vor vinde (feelingul meu este ca le vor vinde)."

Dragoș Stanca: pleacă americanii și francezii

"E a doua achiziție în piața media din România venită din Cehia, după ce un alt om de business ceh important (Daniel Křetínský) a cumpărat Europa FM și Virgin Radio de la Lagardère", notează Dragoș Stanca.

Dragoș Stanca

"Pleacă marile corporații americane și franceze din media și vin companii conduse de cehi bogați, care au reușit (spre deosebire de ce numim sau numeam noi “mogulii” români).
O fi bine? Om vedea..."

Și o mică "bârfă":

Fiica lui Kellner (noul patron al Pro TV) ar fi iubita lui Křetínský (patronul Europa FM).

Citește și: Anunț OFICIAL. Compania-mamă a Pro TV va avea un nou proprietar. Tranzacția, evaluată la 2,1 miliarde de dolari


Citește și: Europa FM și Virgin Radio, nou proprietar. Cine a cumpărat posturile LagardereAutor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Tranzactia s-a facut la un pret de $4.58 per actiune, sub pretul cu care actiunea CETV s-a inchis vineri pe Nasdaq, $4,65. Cei $1,13 miliarde sunt capitalizarea pe bursa la care s-au adaugat datoriile companiei, ce vor fi preluate de PPF. Nu e nevoie sa-i credeti pe “marii manageri” sau “managerii lui peste” dar puteti citi presa de specialitate: https://seekingalpha.com/news/3509931-ppf-acquire-cetv-2_1b

  @Adi, in comentariile din postarea mea am pus linkuri la doua stiri care arata investitiile PPF in Rusia.
 • Prevad ca ProTV-ul o sa fie vandut cat de curand (pentru 700-800 milioane asa cum spune "manageru' ") pentru ca cehul scoata niste bani repede. El este interesat in principal de piata locala (Cehia/Slovacia). Nu cred ca sta cu el mai mult de un an. 2020, an de referinta ...
 • Ha, Ha, Ha. "Managerii" își dau cu parerea, confundă Bursa cu borseta sau bursucul și uită că atunci când lucrau la Shogun nu puteau să cumpere un pix fără sa îl intrebe. Căt despre rezultatele lor, catastrofale de-a dreptul!
  Long story short: piața românească nu îi interesează pe marii jucători, ce a mai ramas din Vest (Burda, Ringier) fiind prezențe de mâna a treia.
 • Petrisoare,
  Credeam că va documentați când publicați/preluați o stire.
  Valoarea pe NASDAQ a central european media (CETV) este 1,13 miliarde, adică jumătate din cat dau ceho-rusii.
  Marele manager Nicoara a crezut că americanii denumesc acțiunile după presa din Romanica și a căutat CME, doar că ce sa vezi, pe nASDAQ indicativul CME aparține altei companii, ce-i drept cu valoare mai mare!:)))
 • Adică niciunul dintre acești trei ,,specialiștii, nu a aflat că acest misterios cumpărător ceh nu este altceva decât o unealtă a Kremlinului? Chiar asa? Nu realizați că in spaatele aceste tranzacții sunt oligarhii ruși? Ne mai auzim.

Trimite un comentariu