Skip to main content

GALERIE FOTO. Funky Citizens a făcut un fel de „muzeu” al mitei electorale - „Galeria Trocului Electoral”. Ca să devină istorie

 
GALERIE FOTO. Funky Citizens a făcut un fel de „muzeu” al mitei electorale - „Galeria Trocului Electoral”. Ca să devină istorie

16 lopeți aranjate ca să formeze o celulă cu zăbrele, un ciolan așezat pe o urnă de vot, găleți cu mălai și ulei, pungi de zahară, roabe, mici cu muștar. 

Este „arsenalul” deja cunoscut atunci când se apropie campania electorală, iar toate au ajuns exponate într-o galerie inedită „Galeria Trocului Electoral - VotNuTroc.ro”, care poate fi vizitată până pe 1 noiembrie, la Nod Makerspace (detalii AICI

Publicitate

„Galeria Trocului Electoral” este doar o componentă dintr-o campanie mai amplă derulată de oragnizația Funky Citizens, în colaborare cu agenția Kubis Interactive. 

Este o campanie menită să atragă cât mai mulți observatori în secțiile de votare.

„Pentru că oamenii nu pot să oprească trocul sau mita electorală, dar, cu siguranță, pot să meargă în partea celaltă și să observe cât de curat și de corect este procesul de votare”, a povestit Ștefan Chirițescu, director de strategie la Kubis Interactive, într-un interviu video pentru Paginademedia.ro

Cosmin Pojoranu, director de comunicare Funky Citizens, pentru Paginademedia.ro:

„Scopul nu e doar să facem haz de necaz, nici să blamăm oamenii care-și vând votul în schimbul unor bunuri materiale de bază, precum uleiul, zahărul sau mălaiul. Știm că e greu să faci democrație pe stomacul gol, și firește că nu e vina lor că sunt în situația asta. Scopul e să cerem responsabilitate de la politicieni, pe care vrem să-i vedem cum se duelează în idei, nu în promoționale.

O să folosim puterea exemplului, adică pornim noi, cetățenii acțiuni de responsabilizare, că poate se prind și ei că nu mai merge cu trocul electoral. Vizitatorii galeriei sunt astfel îndemnați să se înscrie pe www.votnutroc.ro ca observatori independenți pentru alegerile prezidențiale.

Ca să observe corectitudinea procesului electoral și să înțeleagă ce implică democrația, direct din primul rând. Cu un astfel de comportament civic sănătos putem contrabalansa încercările de troc electoral.”

Pe lângă galerie neconvențională, pe care oamenii o pot vizita, și la care se pot înregistra ca observatori ia procesului de vot, Kubis a mai făcut și o serie de clipuri video, cuShurubel, Corina Băcanu, Carmen Uscatu - #NoiFacemUnSpital, Omid - Visuri la Cheie, Mariciu și Elena Calistru - Funky Citizens. Acestora li s  adugă și site-ul votnutroc.ro, pe care oricine se poate înscrie ca observator. 

GALERIE FOTO. Vot nu troc. Exponatele nu mai au nevoie de nicio explicație

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu