Skip to main content

LECŢIA DE PRESĂ. CTP, ironic şi critic cu Prelipceanu după interviul cu Firea. „A vorbit despre ce a vrut ea", "Nu v-aţi pregătit pentru a-i pune întrebări ţintite"

 
LECŢIA DE PRESĂ. CTP, ironic şi critic cu Prelipceanu după interviul cu Firea. „A vorbit despre ce a vrut ea", "Nu v-aţi pregătit pentru a-i pune întrebări ţintite"

CTP - Prelipceanu, prima întâlnire după ce Cristian Tudor Popescu i-a criticat prestaţia jurnalistului Digi 24, ca urmare a interviului cu Gabriela Firea.

Publicitate

În direct la Digi 24, CTP i-a ţinut o "lecţie de jurnalism" lui Prelipceanu.

„Doamna Firea a condus această discuţie. A vorbit despre ce a vrut ea”, i-a spus CTP lui Cosmin Prelipceanu. "Nu v-aţi pregătit pentru a-i pune întrebări ţintite în legătură cu activitatea primăriei", i-a spus Cristian Tudor Popescu.

Intervenţia a fost presărată şi cu ironii:

Cosmin Prelipceanu: Ştiţi ce i-am zis? I-am zis că noi, cu toţii ştim că Dăruieşte viaţa e alcătuit din două femei. Doamna ne-a spus: da, ele sunt în faţă, domnul este în spate.

CTP: Domne, dar i-aţi dat o palmă morală... Cred că nici acum nu şi-a revenit!

Cosmin Prelipceanu a fost cel care a deschis discuţia, precizând că nu-l interesează cum iese el dintr-un interviu, ci vrea doar să le arate telespectatorilor cine e acela din sa. „Cum arată el, gol, goluţ”, a explicat Prelipceanu. „Ba nu l-aţi arătat şi v-o pot demonstra”, i-a replicat gazetarul.

„Dacă dumneavoastră sunteţi împăcat cu emisiunea de aseară, eu nu vreau să vă stric această linişte zen. Chiar nu vreau. Vreau doar să vă spun nişte lucruri care ţin de vechimea mea în meserie”, a mai spus jurnalistul.

Redăm în continuare din discuţia de la Jurnal de Seară:

Cosmin Prelipceanu: Domnule Popescu, m-aţi criticat, am ceva de spus. Primul lucru: întotdeauna ţin cont de părerile dumneavoastră. NU ştiu câţi din confraţi au ocazia să lucreze cu un maestru aşa cum lucrează cu dumneavoastră.

CTP: Aoleu, vă rog să nu mă numiţi maestru! Vă rog! E plină presa de maeştri.

Cosmin Prelipceanu: Nu e plină.

CTP: Eu nu sunt maestru, nu am discipoli.

Cosmin Prelipceanu: Dar lucrăm împreună, de cinci ani şi ceva. Niciodată, pentru mine, un interviu nu e o ocazie să mă profilez pe mine, pentru că nu mă interesează cum ies dintr-un interviu niciodată. Mă interesează foarte mult, am această ocazie să le arăt telespectatorilor cine e acela din faţa mea. Cum arată el, gol, goluţ. Asta înseamnă că pun întrebări şi ascult. E aici de făcut un dozaj, e adevărat, putem vorbi despre asta şi am făcut-o de multe ori, domnule Popescu.

Ocazia asta pe care o am este cea de a-l arăta pe personaj şi asta se vede în ce iese după, adică în ştiri. Declaraţia asta despre care vorbeşte toată lumea a ieşit din interviul pe care l-am făcut cu doamna Firea. Regula asta, slavă Domnului, este marele meu avantaj că fac chestia asta de suficient de mult timp pentru ca oamenii să fi văzut că aplic regula asta cu toată lumea, domnul Popescu. Inclusiv cu dumneavoastră.

CTP: Foarte rău.

Cosmin Prelipceanu: Foarte rău. Aici ne despărţim şi e foarte bine că ne despărţim. E foarte bine să discutăm în contradictoriu. Slavă Domnului, despre asta este vorba. E frumos, e bine, aşa pot telespectatorii să afle dacă ceva este bine sau este rău, dacă e adevărat sau nu. Aşa văd eu lucrurile.

CTP: Dumneavoastră spuneaţi că nu vă interesează cum ieşiţi dumneavoastră. Dar cum iese invitatul dumneavoastră vă interesează?

Cosmin Prelipceanu: Trebuie să iasă aşa cum e, gol goluţ, cum spuneam.

CTP: Ştiţi ce faceţi dumneavoastră acum, cum mi-aţi povestit? Dumneavoastră aţi aruncat o monedă în aer, şi dedesubt, aici, este un pământ reavăn. Moneda cade şi se înfige pe cant. Şi dumneavoastră îmi spuneţi: aţi văzut ce precizie am?

Cosmin Prelipceanu: Nu am vorbit despre precizie, domnule Popescu. Am vorbit despre dorinţa de a-l arăta pe un om aşa cum este.

CTP: Păi, nu l-aţi arătat.

Cosmin Prelipceanu: O, ba da!

CTP: Ba nu l-aţi arătat şi v-o pot demonstra.

Cosmin Prelipceanu: NU aş vrea să personalizăm aici, că nu e vorba de un personaj, două, trei.

CTP: Ce aţi arătat, domne?

Cosmin Prelipceanu: Repet, declaraţia despre care vorbim cu toţii e făcută în acest interviu.

CTP: Şi ce merit aveţi dumneavoastră?

Cosmin Prelipceanu: Păi, am întrebat. Despre asta am vorbit.

CTP: Ştirea respectivă era făcută de postarea respectivă, nu de dumneavoastră. Că nu aţi descoperit dumneavoastră postarea.

Cosmin Prelipceanu: Doamna nu şi-a asumat postarea. Nu a făcut nicio declaraţie despre postare, până în interviu.

CTP: Bine, domnule Prelipceanu. Dacă dumneavoastră sunteţi împăcat cu emisiunea de aseară, eu nu vreau să vă stric această linişte zen. Chiar nu vreau. Vreau doar să vă spun nişte lucruri care ţin de vechimea mea în meserie. Nimic altceva. După părerea mea, în primul rând aţi subestimat-o pe doamna Firea. Doamna Firea este cel mai alunecos, veninos şi pervers personaj care poate fi invitat, dintre politicienii momentului. Nu v-aţi pregătit pentru a-i pune întrebări ţintite în legătură cu activitatea primăriei.

Cosmin Prelipceanu: A vorbit despre politică, domnule Popescu.

CTP: Ar fi trebuit să vorbească despre ce o întrebaţi dumneavoastră.

Cosmin Prelipceanu: E adevărat că am fi putut face un interviu despre primărie, dar era un moment politic şi de asta am invitat-o.

CTP: Doamna Firea a condus această discuţie. A vorbit despre ce a vrut ea. Vă spun metodele doamnei Firea. Prima: împroaşcă cu vorbe. Revarsă un puhoi de vorbe continuu asupra celor din platou, indiferent cine, câţi sunt. În clipa în care celălalt încearcă să deschidă gura cât decât, accelerează imediat puhoiul ca să nu-i dea voie să deschidă gura.

Apoi, a doua metodă a doamnei Firea este victimizarea, uneori ducând-o la absurd. Comiţând, ceea ce se numeşte ignoratio elenchi, adică nesocotirea tezei iniţiale, pe româneşte: una vorbim, başca ne înţelegem. Doamna în cauză a adus ca argument când dumneavoastră aţi spus, bine, cum aţi putut să postaţi această zicere (această abjecţie, aş zice eu), şi doamna Firea a spus: da, dar pe mine când mă înjură unii şi alţii pe Facebook cu nişte expresii?!

Ce legătură are? Acesta este argumentul „da voi de ce i-aţi omorât pe negri?”, din anii 50. Ce legătură au aceste două doamne, care nu au nicio treabă cu doamna Firea şi doamna Firea cu ele, care nu au insultat-o în nici un fel, nu aveau nicio interferenţă cu ea, şi ea ce face? Pentru că o înjură unii pe Facebook, ea ce face, trimite această postare dezgustătoare, înspăimântătoare, la adresa acestor două doamne. Iată, tip de argument. Ar fi trebuit, pe loc, să-i explicaţi ceea ce v-am spus eu acum.

Până unde a mers cu autovictimizarea, pentru că a continuat şi va continua doamna Firea. S-a dus la un site chiar azi şi a făcut acolo un interviu cu domnul Bogdan Chirieac. Dumneavoastră pe lângă domnul Bogdan Chirieac eraţi nişte investigatori feroce FBI.

(…) Când aţi întrebat-o dacă are dovezi că Voiculescu este în spatele acestui ONG, ce v-a răspuns?

Cosmin Prelipceanu: Toate dovezile din lume.

CTP: Nu, „toate dovezile de pe planetă” şi „toată lumea ştie”. Atunci ar fi trebuit să-i spuneţi că asta este metoda lui Stalin, numită „kak izvestno”, adică „după cum se ştie”. Stalin a executat milioane de oameni cu această justificare: „după cum se ştie cutare este spion imperialist”.

Dumneavoastră trebuia să-i spuneţi: lăsaţi planeta, stimabilo, nu toată lumea ştie. Eu, de pildă, Cosmin Prelipceanu, nu ştiu. Prin urmare, vă rog, să-mi daţi şi mie un căpeţel de probă, ceva.
Cosmin Prelipceanu: Este exact ce vorbeam mai devreme. Avem metode diferite. Ştiţi ce i-am zis? I-am zis că noi, cu toţii ştim că Dăruieşte viaţa e alcătuit din două femei. Doamna ne-a spus: da, ele sunt în faţă, domnul este în spate.

CTP: Domne, dar i-aţi dat o palmă morală... Cred că nici acum nu şi-a revenit.

Cosmin Prelipceanu: Dar nu asta mi-am propus niciodată asta, domnule Popescu.

CTP: De ce, să o lăsaţi să-şi facă mendrele în felul ăsta?

Cosmin Prelipceanu: Nu-i judec pe oamenii cu care stau de vorbă, pentru că dacă fac asta…

CTP: Dar puteţi să educaţi oamenii?

Cosmin Prelipceanu: Îi educ pe oameni indirect. Nu-mi propun asta.

Citeşte şi:

CTP după emisiunea lui Prelipceanu cu Firea: "Dureroasă emisiune! Încă una-două din astea, şi nu ne mai întâlnim decât pe Republica şi facebook"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    eu sunt de acord cu ctp, prelipceanu nu e jurnalist, ci un om care debiteaza platitudini si citeste ce are in prompter.
    prelipceanu are doar morga aia de stentor, dar nu il ajuta deloc cand deschide gura. dovada si emisiunea aia cu firea, unde primarita a centrat, a dat cu capul si a marcat unde a vrut ea, ca prelipceanu doar se uita la ea cu o privire inteligenta...
  • grasutu de la 10 grasutu de la 10
    Sa fi fost CTP moderator pai platea DIGI amenzi zi de zi de zi. Asta e modelul lui de interviu sau emisiune? Cu tipete cu vorbit peste invitat daca nu-ti place ce spune? Iar faptul ca reproduci niste invective pe post te pune pe acelasi nivel cu originalu bre. Nu te mai ascunde in spatele unui fals argument.
  • vinny vinny
    Tusea si junghiul. Amandoi sunt viteji cand nu se afla in fata unei blonde.
  • geo geo
    S-a gasit cine sa predea lectii de jurnalism.
    Individul care a injurat birjareste saptamana trecuta, intr-o emisiune. In direct. Dupa care a promis ca va plati eventuala sanctiune pe care o va primi de la CNA televiziunea pentru derapajul lui.

Trimite un comentariu

sus