Skip to main content

PARTENERIAT. „Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune?” - Omul care a anunţat criza economică de acum 10 ani vine la Bucureşti, într-o dezbatere Profit.ro

 
PARTENERIAT. „Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune?” - Omul care a anunţat criza economică de acum 10 ani vine la Bucureşti, într-o dezbatere Profit.ro

PARTENERIAT. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune? Cum arată starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică?

Publicitate

Publicaţia Profit.ro organizează o conferinţă cu reputatul economist Nouriel Rubini - cel care a prevestit criza economică mondială din 2008.

Evenimentul este programat pe data de 11 noiembrie, începând cu ora 09.30, la JW Marriott Hotel.

Roubini este profesor în economie la Stern School of Business, în cadrul New York University.

La 11 ani de la declanşarea crizei mondiale din 2008, economistul care a anticipat recesiunea de acum un deceniu, vine în România la invitaţia Profit.ro şi Profit.ro TV. Va susţine o prelegere despre starea economiei mondiale, războiul comercial dintre SUA şi China, ce impact va avea Brexitul şi cum va fi afectată România de evoluţia acestor evenimente.

Cu această ocazie va participa şi la o dezbatere într-un panel cu reprezentanţi de marcă ai sistemului financiar-bancar din România.

Tema dezbaterii?

„Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune?”, va fi subiectul dezbaterii.

Vor fi analizate evoluţia economiei în ultimii ani, factorii ce pot influenţa performanţa companiilor şi a pieţelor financiare, conturând anatomia unei viitoare recesiuni, dar şi soluţiile potrivite pentru a-i face faţă.

Dezbaterea va fi moderată de domnul Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Alături de Nouriel Roubini, vor mai participa Omer Tetik, Director General al Băncii Transilvania, Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române, Francois Bloch, CEO al BRD - Groupe Societe Generale, Bogdan Alexandru Drăgoi, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, Director General SIF Banat-Crişana.

Agenda evenimentului

  • 09:30 – 10:00 - Înregistrare participanţi & Welcome coffee
  • 10:00 – 10:05 - Cuvânt de deschidere Profit.ro: Oana Osman - Redactor-Şef
  • 10:05 – 11:30 - Keynote Speech Nouriel Roubini, Profesor de economie Universitatea New York
  • 11:30 – 13:00 - Dezbatere: Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune? Moderator: Lucian Croitoru

Nouriel Roubini, Profesor de economie Universitatea New York

Lucian Croitoru, Economist, Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania

Sergiu Manea, CEO, Banca Comercială Română

Francois Bloch, CEO, BRD - Groupe Société Générale

Bogdan Drăgoi, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, Director General SIF Banat-Crişana

  • 13:00 – 14:00 - Business Lunch

Nouriel Roubini: „Puţini l-au crezut atunci că va urma o prăbuşire nemaiîntâlnită a preţului locuinţelor şi a încrederii consumatorilor”

În septembrie 2006, Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea New York, anunţa în faţa unei audienţe de economişti, la Fondul Monetar Internaţional, că se va produce o criză în lunile şi anii următori.

Într-un an în care economia mergea bine, puţini l-au crezut atunci că va urma o prăbuşire nemaiîntâlnită a preţului locuinţelor şi a încrederii consumatorilor, un şoc petrolier şi, în final, o recesiune profundă.

Succesiunea sumbră de evenimente prezentată de Roubini a fost primită cu scepticism: proprietarii de locuinţe nu-şi vor mai putea plăti ipotecile, obligaţiuni garantate cu ipoteci de trilioane de dolari vor rămâne neacoperite, ducând la un cutremur al sistemului financiar global, care va distruge fondurile speculative, băncile de investiţii şi alte instituţii financiare majore precum Fannie Mae şi Freddie Mac.

Publicul format din economişti de marcă a primit avertismentele cu neîncredere şi ironie. La vremea respectivă, şomajul şi inflaţia erau scăzute, iar economia continua să crească, deşi mai lent, în ciuda scumpirii petrolului şi a unei pieţe de locuinţe tot mai slabe.

În curând, însă, Roubini a fost răzbunat. În anul următor, creditorii subprime au început să intre în faliment, la fel şi fondurile speculative, iar piaţa bursieră s-a scufundat.

Ocuparea forţei de muncă a scăzut, dolarul s-a depreciat, au apărut dovezi tot mai clare ale prăpuşirii pieţei locuinţelor, pe pieţele financiare s-a instaurat un aer de panică, pe măsură ce criza creditelor s-a adâncit.

Până la sfârşitul verii, Rezerva Federală încerca să salveze situaţia cu prima dintre multe intervenţii neortodoxe în economie ce aveau să urmeze, inclusiv prin reducerea ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază şi achiziţionarea a zeci de miliarde de dolari în titluri garantate de credite ipotecare.

Când Roubini s-a întors la FMI mai târziu, cu o altă prelegere în care a anticipat o criză a solvabilităţii ce va infecta fiecare sector al sistemului financiar, nimeni nu a mai râs. „A sunat ca un nebun în 2006. A fost profet când s-a întors în 2007”, spunea economistul FMI Prakash Loungani, care l-a invitat pe Roubini în ambele ocazii.

Şi în anii următori, Roubini a continuat să combată cu un pesimism constant optimiştii care se grăbeau să declare deja depăşită criza economică.

În prezent, semnele unei noi crize, cu caracteristici diferite de cea care a afectat sistemele financiare în 2007-2008, sunt semnalate de reputatul economist.

În prezent este CEO al Roubini Macro Associates, LLC, o firmă globală de consultanţă macro- economică din New York, precum şi co-fondator al Rosa & Roubini Associates cu sediul în Londra. În 2006, Roubini avertiza Fondul Monetar Internaţional, despre recesiunea iminentă din cauza bulei de piaţă a creditelor şi a locuinţelor. Previziunile sale despre aceste bilanţuri, au devenit o realitate în 2008, odată cu izbucnirea şi reverberarea lumii într-o criză financiară globală - o recesiune din care ne-am ridicat recent după o ascensiune de zece ani.

Dr. Roubini are o experienţă vastă în politică, precum şi acreditare academică. A fost co-fondator şi preşedinte al Roubini Global Economics din 2005 până în 2016 - o firmă al cărei site web a fost numit unul dintre cele mai bune resurse web în economie de BusinessWeek, Forbes, Wall Street Journal şi Economist.

Din 1998 până în 2000, a ocupat funcţia de economist principal pentru afaceri internaţionale la White House Council of Economic Advisors şi apoi consilier senior la subsecretarul pentru afaceri internaţionale Departamentul Trezorerie ale S.U.A., ajutând la rezolvarea crizelor financiare asiatice şi globale, printre multe alte probleme.

Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi numeroase alte instituţii publice şi private importante s-au bazat pe expertiza sa de consultanţă. A publicat numeroase lucrări teoretice, empirice şi de politică privind problemele macroeconomice internaţionale şi a coautorizat cărţile „Cicluri politice: teorie şi dovezi” (MIT Press, 1997) şi „Bailout sau Bail-ins? Răspuns la crize financiare pe pieţele emergente” (Institute for International Economics, 2004) şi „Crisis Economics: A Crash Course in the Future of Finance” (Penguin Press, 2010).

Opiniile Dr. Roubini cu privire la problemele economice globale sunt citate pe larg de mass-media, fiind un comentator frecvent la diverse programe de ştiri de afaceri. A făcut obiectul unor profiluri extinse în New York Times Magazine şi a altor publicaţii de frunte. Financial Times a oferit, de asemenea, o acoperire extinsă asupra perspectivelor Dr. Roubini.

A primit o diplomă de licenţă la Universitatea Bocconi din Milano, Italia şi un doctorat în economie la Universitatea Harvard. Înainte de a intra în cadrul Stern, a activat la departamentul de economie al Universităţii Yale.

Biletul costa 150 de euro, iar înscrierile se fac - AICI.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus