Skip to main content

INTERVIU. Moise Guran: "Nu am dat consultanță plătită nimănui" A fost sau n-a fost jurnalist și consultant în același timp?

 
INTERVIU. Moise Guran: "Nu am dat consultanță plătită nimănui" A fost sau n-a fost jurnalist și consultant în același timp?

INTERVIU PAGINADEMEDIA. A fost sau n-a fost, Moise Guran, jurnalist și consultant politic în același timp? O întrebare care vine chiar după o afirmație a fostului jurnalist, acum politician USR: „din toamna lui 2018, am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS”.

Publicitate

Ce a făcut mai exact? Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Moise Guran despre această situație. Dar și despre textul în care spunea, în 2015 că „nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care își abandonează cariera ca să intre în politică”.

Din răspunsurile lui Moise Guran pentru Paginademedia.ro:

 • "Nu am lucrat în sensul că am fost angajat. Ei m-au invitat să îmi dau cu părerea despre ideile lor de guvernare, dar și despre ideile mele, pe care le promovez în spațiul public de atâția ani. Nici nu am făcut un secret din asta."
 • "Am răspuns întotdeana unor astfel de apeluri, care să îmi ceară părerea, indiferent de la cine au venit (...) Consider că astfel de dezbateri sunt normale. Dacă îți cere cineva părerea, ca jurnalist, să o expui."
 • "Cine vrea, poate să îl interpreteze și drept consultanță. Însă din punctul meu de vedere nu a fost deloc așa."
 • "Nu am luat niciodată bani de la nimeni pentru așa ceva. Singurele mele venituri au fost din activitatea de jurnalist".
 • Nu am lucrat pentru Barna, nu am fost angajat nici de Barna, nici de PLUS
 • "Propuneri de a intra în politică au mai fost de-a lungul timpului. Ponta m-a invitat în 2012 să fiu în guvernul lui. Cioloș mi-a propus să fiu în guvernul tehnocrat. PNL m-a vrut candidat la Primăria Capitalei în 2016."

Despre textul în care spunea că îi detestă pe jurnaliștii care intră în politică:

 • "A fost o postare scrisă în 2015 ca o reacție la un text de-al lui Robert Turcescu"
 • "Din 2015 și până azi s-au întâmplat multe, am ieșit și am chemat lumea în stradă... Am recunoscut deschis și atunci și acum că am călcat astfel deontologia în acești ani, când am chemat lumea la proteste, considerând că situația societății era critică și altfel ajungea Dragnea dictator.
 • Suntem în 2020, după niște ani traumatizanți pentru România, iar dacă eu am ajuns să fac ceea ce criticam în 2015 este pentru că nici eu nu mai sunt azi cel de atunci, dar nici România nu mai e aceeași.

Mai multe, în interviul cu Moise Guran, pe larg: 

Paginademedia.ro: Ce înseamnă „din toamna lui 2018, am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS”. Ce ai lucrat?

Moise Guran: Nu am lucrat în sensul că am fost angajat. Am avut dezbateri cu cei de la USR, dar și cu cei de la PLUS.

Ei m-au invitat să îmi dau cu părerea despre ideile lor de guvernare, dar și despre ideile mele, pe care le promovez în spațiul public de atâția ani. Nici nu am făcut un secret din asta. Într-un articol din primăvară am și spus că mi-au dat programele lor să le citesc și să îmi dau cu părerea pe ele.

O parte din ce le-am spus a fost inclus și în programul de guvernare, cum ar fi reducerea contribuțiilor sociale pentru cei care au sub 20 de ani și creșterea lor treptată, pentru cei care muncesc, până la 24 de ani.

Paginademedia.ro: Faptul că au preluat o idee pe care le-ai prezentat-o nu poate fi considerat consultanță?

Moise Guran: Din punctul meu de vedere, nu. Sunt idei pe care eu le-am expus și public. Eu nu am dat consultanță plătită nimănui.

Am răspuns întotdeana unor astfel de apeluri, care să îmi ceară părerea, indiferent de la cine au venit. Și au fost discuții, de-a lungul timpului, cu Orlando Teodorovici (când era în Guvernul Pota), cu Darius Vâlcov (pe Codul fiscal din 2015, pe care eu l-am susținut) și cu alții. Cu Ionuț Popescu, și el fost jurnalaist, cu Mihai Tănăsescu.

Consider că astfel de dezbateri sunt normale. Dacă îți cere cineva părerea, ca jurnalist, să o expui. Cred că partidele au trebui să se consulte oricând cu societatea.

Paginademedia.ro: Când au avut loc aceste dezbateri?

Moise Guran: Discuțiile la care am fost invitat de USR au fost legate de programul de guvernare. Au durat două-trei luni, în toamna lui 2018.

Dezbaterile erau coordonate de Claudiu Năsui și erau grupate pe diverse teme, despre ce ar trebui făcut în România. Cu mine au discutat despre zona economică.

Mi-am spus părerile, aceleași păreri pe care eu le-am prezentat, ca jurnalist, în spațiul public. Nici nu am ascuns aceste lucruri, nu am ținut secret că am fost la aceste consultări.

Cu cei de la Plus am vorbit pe zona de reformă electorală.

Paginademedia.ro: Faptul că le-ai expus ce ar trebui făcut nu poate fi interpretat drept consultanță?

Moise Guran: Un consultant politic îți face o strategie politică și îl plătești pentru asta. Eu am discutat cu ei lucruri pe care le scriam și le dezbăteam și cu publicul.

Nu am fost plătit și nu m-am gândit niciodată la asta.

Paginademedia.ro: Consultanță pro bono, dar tot consultanță?

Moise Guran: Cine vrea, poate să îl interpreteze și drept consultanță. Însă din punctul meu de vedere nu a fost deloc așa. Am fost întotdeauna un jurnalist care propune soluții. Am fost orientat către soluții.

Dacă cineva consideră consultanță ce am făcut, este liber să o facă.

Nu am luat niciodată bani de la nimeni pentru așa ceva. Singurele mele venituri au fost din activitatea de jurnalist.

Paginademedia.ro: Și atunci ce a fost, o formulare nefericită? Tu ai spus că „ai lucrat”.

Moise Guran: Nu, mai degrabă este o interpretare răuvoitoare. Motivul pentru care eu intru în politică ține de ideile pe care eu le-am tot susținut. De modul în care eu cred că trebuie să schimbăm țara. Multe dintre aceste idei pe care le discut nu au devenit realitate.

Paginademedia.ro: Când ai moderat dezbaterea la care a fost și Dan Barna invitat, nu era un conflict de interese? Parte din program erau și idei de la tine.

Moise Guran: Nu, de ce să fie. Care era conflictul de interese? Nu am lucrat pentru Barna, nu am fost angajat nici de Barna, nici de PLUS.

Iar eu l-am criticat pe Barna în campania electorală. Plus că planul discuțiilor din dezbatere a fost făcut într-o discuție cu ascultătorii.

Este o interpretare răuvoitoare. Cum spuneam, nu am făcut niciodată un secret din faptul că am fost la acele dexbateri.

Ponta m-a invitat în 2012 să fiu în guvernul lui. PNL m-a vrut candidat la Primăria Capitalei

Paginademedia.ro: În afară de toamna lui 2018, au mai fost întâlniri?

Moise Guran: Cred că prin octombrie-noiembrie 2018 au fost. Apoi m-au invitat cei de la USR inclusiv în biroul lor național, să discutăm despre posibilitatea reformării constituției (am scris o serie de 10 articole pe această temă, erau lucruri publice).

Altădată, am dezbătut pe programul lor economic, după ce a fost închegat de Claudiu Năsui. Când l-au prezentat în biroul lor național.

Am fost invitat și la școala de vară PLUS. Am dezbătut cu ei despre direcția în care se mișcă România.

Dar repet, nu am luat bani pentru așa ceva niciodată și nici prin cap nu mi-a trecut. M-au invitat și m-am dus.

Propuneri de a intra în politică au mai fost de-a lungul timpului, am spus și în această seară la Realitatea TV, la Denise Rifai. Ponta m-a invitat în 2012 să fiu în guvernul lui. Cioloș mi-a propus să fiu în guvernul tehnocrat. PNL m-a vrut candidat la Primăria Capitalei în 2016. Am avut întotdeauna oferte, dar le-am refuzat pentru că eu am considerat că-s mai util societății de acolo de unde eram. Poate am fost, poate n-am fost, sigur n-am fost atât cât mi-aș fi dorit.

Paginademedia.ro: Circulă un text din 2015, o postare în care spui că „nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care își abandonează cariera ca să intre în politică”. Acum ai intrat în politică...

Moise Guran: A fost o postare scrisă ca o reacție la un text de-al lui Robert Turcescu. El a scris că PNL a făcut sondaje și a insinuat că eu aș intra în politică.

M-am enervat și am scris acel text.

Paginademedia.ro: Și acum ești în politică. Ți-ai schimbat părerea?

Moise Guran: Cum spuneam, atunci m-am enervat și am scris acel text. Jurnaliștii mă pot critica acum, este dreptul lor, asta trebuie să facă jurnaliștii. Textul meu de atunci arată doar cum gândesc ei despre mine, și este firesc să fie așa.

Dar din 2015 și până azi s-au întâmplat multe, am ieșit și am chemat lumea în stradă... Am recunoscut deschis și atunci și acum că am călcat astfel deontologia în acești ani, când am chemat lumea la proteste, considerând că situația societății era critică și altfel ajungea Dragnea dictator.

Suntem în 2020, după niște ani traumatizanți pentru România, iar dacă eu am ajuns să fac ceea ce criticam în 2015 este pentru că nici eu nu mai sunt azi cel de atunci, dar nici România nu mai e aceeași.

Nu am plecat din presă ca să mă căpătuiesc acum în politică

Paginademedia.ro: Ești plătit pentru poziția în partid?

Moise Guran: Categoric NU! Nu am plecat din presă ca să mă căpătuiesc acum în politică. Ceea ce mă preocupă este ce facem în România.

Sunt exact aceleași idei pe care le-am dezbătut cu ascultătorii, dar rămâneau doar la stadiul de idei.

Ca poziție, sunt în consiliul de coordonare al Alianței. Nu este o funcție plătită și nici nu am cerut asta.

Paginademedia.ro: Și din ce trăiești?

Moise Guran: Din rezerve. Când n-o să mai am bani, o să mă angajez la o corporație, ceva.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Ce e jalnic e ca partidele cauta audienta la oamenii din presa ca ei n-au nimic politicienii au audienta 0 barat nu sunt in stare sa adune oameni decat cu forta sau platiti si adusi cu autobuzele ca n-au texte vorbesc aiurea. Si atunci cauta de-astia cu audienta cat de cat dar nu inseamna ca audienta inseamna si voturi sau apreciere. De-aia Badea se lauda ca a fost curtat de toti ca se milogeau de el ca plangeau partidele sa vina la ele, da el ca valoare e faina 3 nule, e Pepsi cu 0 calorii, apa plata la pet de 5 litri. Lumea confunda audienta cu voturile sau cu valoarea. Crede cineva ca pe pisi Rifai ar vota-o cineva pentru inteligenta? :D
 • Moise, oamenii astia care te critica pentru decizia ta sunt " copii". Sunt sigur ca nu au facut nimic seminificativ in viata , dar isi permit sa te judece tocmai de asta. Esti fain, macar ca recunosti dimensiunea umana a experientelor tale personale. Mult succes !
 • @JFK
  Boss, cand vrei sa te dai inteligent, citeste de 2 ori ce scrii!
  Cand faci umbra pamantului, faci umbra pamantului pe care nu-l calci.
  Sa-ti explic, faci umbra pe portiunea care incepe langa talpa ta, adica pe pamantul unde nu calci faci umbra.
  Daca puteam iti dadeam si o poza, ca sa fiu sigur ca intelegi
 • O întrebare am şi io pentru matale, domnu' Moise. Bun, am înţeles, îi deteşti pe toţi jurnaliştii care dau presa pe politică, mai puţin pe aceia pe care-i cheamă Moise Guran, dar ai mai zis matale în deja celebra postare că "politicienii au fost mediocri in meseria lor de bază". Ca să folosesc un clişeu drag în branşa dumitale, "cum comentaţi?"

  A, v-aş ruga să ne mai argumentaţi şi cum poate deveni dictator preşedintele unui partid pe care Justiţia Independentă îl bagă la bulău fix a doua zi după ce partidul lui pierde alegerile?

  Deşi, dacă stau să mă gândesc, asta chiar seamănă a dictatură.
 • E nașpa politica? Politicienii sunt prosti? E nevoie de oameni noi? Nu, in niciun caz... Mai bine ii dăm cu # in Piata Victoriei și pe urmă o luam de capăt cu nemulțumirile. Asta până când va vrea Isus sa se înscrie într-un partid.
 • Poate inca nu a luat bani dar stati calmi, va lua cu sacul.Cand te duci sa faci parte dintr-un partid clar ca asta urmaresti.Nu a fost niciodata jurnalist ci un arivist perfid,jalnic si diletant.Toti jurnalistii care tradeaza in asemenea hal sunt demni de mila si dispret.
 • Intr-o tara cu majoritatea jurnalistilor de o calitate f proasta, manipulatori pe fata s-au trezit toti sa il atace. Inseamna ca le e frica marilor deontologi, da-i inainte , Moise.
 • eu totusi vreau sa stiu ce studii are baiatul asta
  ce facultate a facut, cand a luat licenta, chestii din astea

Trimite un comentariu