Skip to main content

Titlu alarmist şi la limita Fake-News distribuit de contul Pro TV, de pe sport.ro. Aceeaşi abordare şi la Gândul

 
Titlu alarmist şi la limita Fake-News distribuit de contul Pro TV, de pe sport.ro. Aceeaşi abordare şi la Gândul

Abordările alarmiste şi titlurile panicarde nu ocolesc nici titlurile „onorabile”. Un exemplu:

Publicitate

Panică în China! Un virus asemănător cu cornonavirusul a omorât un om, iar alţi 32 sunt în teste! Ce este hantavirusul” suna o postare distribuită de contul de Facebook al Pro TV, despre o ştire de pe sport.ro.

Postarea a fost „amendată” contondent chiar de comentatorii postării (la finalul articolului, câteva comentarii). De ce? Nu era titlul adevărat? Nu semăna virusul cu coronavirusul?

Răspunsul venea în articolul de pe sport.ro promovat de Pro TV. Şi asta după mai multe paragrafe.

Începutul textului spunea: „ Corpul unui barbat care a murit in China a fost testat pozitic de hantavirus, conform raporturilor locale”. O veste care “vine in momentul in care intreaga lume se lupta cu pandemia de coronavirus, iar moartea barbatului testat pozitiv cu hantavirus a inceput sa ridice semne de intrebare. ”

Cât de “asemănător” este hantavirusul cu coronavirusul?

“Hantavirusurile sunt o familie de virusuri care este propagata de rozatoare si pot produce diferite boli oamenilor. Virusul nu se poate lua pe cale aeriana si poate fi luat daca oamenii iau contact cu urina, materiile fecale sau saliva rozatoarelor si mai putin frecvent, daca sunt muscati de o gazda infectata.”

Cum au reacţionat oamenii la postarea distribuită de Pro TV:

„Nu e normal ce faceţi. În momentele de genul acesta nu avea rost o astfel de ştire. Lumea e panicată şi deprimată şi scopul televiziunilor ar trebui să fie unul constructiv, nu să înrăutăţească situaţia cu ştiri aberante şi fără relevanţă. Shame on you”

„Numai prostii postaţi. Acest virus a apărut în anii 50, este letal, nu se transmite de la om la om numai de la şoareci şi şobolani”

„Staţi cuminţi, nu mai speriaţi lumea. Să vă fie ruşine”

„Fake News, se ia la om numai prin muşcături sau contaminare cu urina de la şoarece. De la om la om nu se transmite”

„Nu mai panicaţi lumea cu atâtea ştiri false”

Gandul, aceeaşi abordare

Publicaţia online Gândul a avut aceeaşi abordare. Tiltul: "Un NOU VIRUS MORTAL loveşte China/ A fost TESTAT POZITIV după ce a murit în autobuz/ Ce AU ÎN COMUN coronavirusul şi hantavirusul"

Textul de pe Gândul e aproape identic cu cel de pe Sport.ro (în fapt, o preluare de pe Global Tmes China).

Gândul punctează, pe final, că "hantavirusul nu se transmite de la om la om. Dar autorităţile se tem că ar fi putut suferi o mutaţie."

Articolul de pe sport.ro, preluat de EVZ

EVZ.ro a preluat de pe sport.ro articolul. Titlul pus de Evenumentul zilei: Ne paşte un nou pericol! Hantavirusul, „fratele” coronavirusului a lovit în China

Aproape tot articolul de pe Sport.ro este preluat de Evz.ro (care citează sursa: sport.ro). Mai puţin cea mai importantă: că virusul nu se transmite de la om la om.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Spintecatorul J Spintecatorul J
    specialitatea antenei e sa bage panica in populatie
  • costel costel
    Asta e specialitatea antenei sa bage panica în populatie !
    Toti cei din antene în frunte cu Gadea !
  • i i
    Acest virus denumit HANTAVIRUS Pulmonary Syndrome (HPS) exista si produce daune plamanilor, provenit de la fecalele de la soareci si sobolani.
    Bineinteles, HANTAVIRUS nu se transmite la fel ca si COVID-19.

    Si cei de la Mediafax au scris:
    https://www.mediafax.ro/externe/cazul-chinezului-mort-de-hantavirus-a-declansat-ingrijorare-in-china-va-rugam-sa-nu-va-panicati-decat-daca-intentionati-sa-mancati-sobolani-19018894


    STIRE PE A1.RO acum 8 ani, despre HANTAVIRUS
    https://a1.ro/news/extern/10-000-de-turisti-care-au-vizitat-sua-ar-putea-fi-contaminati-cu-un-virus-mortal-id134410.html
  • Adi Adi
    Cu ocazia acestei crize, poate înțelege lumea ce înseamnă site-uri precum sport.ro, protv.ro si, din păcate, multe altele. Poate măcar așa le dați delete, ignore.
  • Jack Jack
    Asta e specialitatea Pro tv-ului sa vage panica în populatie! Toti cei din Pro tv în frunte cu Esca !

Trimite un comentariu

sus