Skip to main content

Știre falsă și apoi rectificată și asumată pe site-ul Antena3.ro. "Ne asumăm greșeala". Imagini vechi de patru ani, date ca fiind actuale: „România la cules de ceapă verde, în plină pandemie”

 
Știre falsă și apoi rectificată și asumată pe site-ul Antena3.ro. "Ne asumăm greșeala". Imagini vechi de patru ani, date ca fiind actuale: „România la cules de ceapă verde, în plină pandemie”
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro

Un Fake-News și apoi o rectificare și o asumare a greșelii pentru site-ul Antena3.ro, după ce a prezentat imagini preluate de pe Facebook ca fiind actuale, deși erau vechi de patru ani.

Publicitate

„Totul s-a întâmplat în anul 2016, însă, în urma unei greșeli, pe care echipa Antena3.ro și-o asumă în totalitate, imaginile au fost prezentate ca fiind filmate în această dimineață” - Așa arată rectificarea făcută de site-ul Antena3.ro, după ce a publicat o știre în care avea imagini vechi de patru ani erau prezentate ca fiind actuale. 

Știrea, apărută ieri-dimineață, prezenta un filmuleț în care „mii de români” fuseseră angajați în Germania „în plină pandemie” și fără să respecte „distanțarea socială”. 

Ulterior, știrea a fost rectificată, cu mențiunea că a fost vorba despre o greșeală

„Echipa site-ului Antena3.ro își asumă greșeala neverificării sursei originale a imaginilor și a publicării acestor informații fără a fi verificate în prealabil

Facem precizarea că imaginile au fost publicate doar pe site-ul Antena3.ro și nu au fost preluate pe TV”, menționează articolul. 

Materialul site-ului Antena 3 vinea și în contextul în care, în ultimele zile, foarte mulți români au plecat la muncă în Germania, deși toată planeta este afectată de epidemie. 

Filmul preluat de site-ul Antena3 de pe Facebook a fost distribuit printre alții, și de Mircea Badea. "Românache încolonat, distziplin, arbeit, sparaghela Merkel" a scris Badea despre film, fără să precizeze dacă e un film actual sau vechi.

Ziariștii.com, text despre fake news-ul Antena3.ro

Știrea falsă publicată de Antena3.ro a fost sesizată de site-ul ziariștii.com.

Materialul de pe Ziaștii, semnat de Grigore Cartianu, aduce și punctul de vedere al celui care a filmat imaginile în 2016 - Vasile Țiplea, profesor de geografie și șef de magazin la Ieud, județul Maramureș.

Acesta din urmă a scris, într-o postare pe Facebook, când a filmat imaginile: 

„Doresc să vin cu o explicație a unei postări care conține o filmare făcută de mine în anul 2016, atunci când eram împreună cu mulți consăteni la muncă sezonieră în agricultură, în Germania”, scrie acesta. 

Știrea inițială publicată pe Antena3.ro via Ziariștii.com

„Imaginea României la cules de ceapă verde în Germania, în plină pandemie. Mii de români, înghesuiţi, aşteaptă să intre pe parcele”

Imaginile sunt surprinse în această dimineţă într-o localitate din Germania. Sunt sute de români care aşteapă să intre pe parcele la cules de ceapă verde. Nici vorbă de distanţare socială.

În ultimele trei zile, numai de pe Aeroportul din Cluj au plecat peste 3.600 de români spre diferite oraşe din Germania.

Împinşi de incertitudinea zilei de mâine, în condiţiile în care nu au un loc de muncă în România, mii de români din toată ţara s-au smuls din nou de lângă familie, chiar înaintea sarbătorilor Pascale.

Au plecat în Germania, unde vor face munci agricole.

Imaginile de mai jos ridică semne de întrebare enorme legat de protecţia care ar fi trebuit să fie asigurată muncitorilor în condiţiile pandemiei de coronavirus.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • BA ! eu nu ma uit la A3 ca deciteori am facut-o mi se urca singele la cap din cauza abordarii vadit pro psd si dezinformare buna pt fraierii care cred tot ce spun astia
 • Se tem de pedepsele care vin cu starea de urgenta, de aia au recunoscut.
  Dar toti angajatii care au preluat stirea nu vor mai mentiona niciodata despre fals, ramane cum am stabilit.
  Felix stie cum se lucreaza, ce naiba...
 • De ce oare nu ma mira faptul ca Antena 3 publica o stire falsa, e clar ca asta fac la ordinea zilei, sunt probabil multe stiri ce contin mult neadevar dar ce nu au fost prea mult bagate in seama si s-au uitat. Acum fiind lumea mai atenta la selectarea informatiilor au sesizat si au fost nevoiti sa se scuze.
 • Lasă nea milică, chiar dacă românii sunt sclavi ca acum 4 ani, *** varanului dezinformează ca acum 40 de ani în oficiosul propagandistic Scânteia
 • Nu ma mira deloc. Faptul ca nu au dat o pe TV este dovada clara ca știau ca e fake. Altfel, urlau pana la cer pe canalele lor.
 • Nu zic ca nu se poate intampla,dar macar acum au semnalat, fata de alte clickbait uri la limita fake -ului nerectificate
 • Nu, nu, nu tăierile de salarii e la trustul Intact sunt cauza! Și nici academicienii școliți in jurnalism de profesori ca Dan Negru, Dani Oțil.
 • Postul Antena3 pune întrebarea pe ecran: “ESTE CORONAVIRUS NATURAL SAU DIN LABORATOR?” dezinformare maximă!!

  Atâta timp cât OMS a spus că este o pandemie naturală provenită de la animale și nu din laborator

Trimite un comentariu