Skip to main content

Momente de tortură în serialul Vlad, amendate de CNA. Cât a luat Pro TV pentru secvențele în care un personaj primea șocuri electrice?

 
Momente de tortură în serialul Vlad, amendate de CNA. Cât a luat Pro TV pentru secvențele în care un personaj primea șocuri electrice?

CNA. Pro TV a fost pedepsit pentru câteva scene de tortură, difuzate în serialul Vlad. Consiliul Național al Audiovizualului a dat o amendă de 7.500 de lei postului TV, care a difuzat scene în care un personaj ud primea șocuri electrice.

Forul a considerat că scenele respective sunt prea violente, iar minorii ar putea fi afectați de acestea. Episodul în cauză, care a avut respectivele scene, a fost difuzat la începutul lunii martie. 

Publicitate

Sancțiunea a fost propusă de Radu Herjeu și a trecut cu șase voturi, de la Monica Gubernat, Radu Călin Cristea, Nicolae Bălașa, Orsolya Borsos și Ramona Sorescu. 

Herjeu și-a argumentat decizia: 

Consider că este un derapaj. Înteleg că la 12 ani și o zi e perfect ca un copil să asiste la astfel de scene. Probabil nu știți ce se întâmplă cu un om ud care primește șocuri electrice. Nu, n-ar trebui ca la 12 ani să fii expus la așa ceva, la 15 ani. 

Trebuie luată în calcul și recidiva (serialul a mai fost amendat în trecut pentru niște scena de viol). De asemenea, trebuie luată în calcul audiența. Impactul unor astfel de scene, chiar și 80 de secunde, este foarte mare”, a spus Herjeu. 

Pe de altă parte, postul de televiziune s-a apărat:

Roxana Popescu, de la Pro TV: „Vlad este un serial de ficțiune și are marcajul 12. Din punctul nostru de vedere nu sunt vizibile momentele de tortură, ci reacțiile personajelor”, a spus aceasta.

Pe lângă amendă a mai fost propusă și o somație, din partea Dorinei Rusu, care nu a trecut la vot. 

Legislație - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 24 - (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00-6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00-6,00. 

Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:

b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor;

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Se pare ca cei din CNA,au uitat de actul artistic,pe care il reprezinta un serial/film si poarta prea des chiloti de tabla!!!
 • @ionut, total de acord! “Vis a vis” este un serial foarte bun, dar na, in Romania nu ai voie sa pui scene violente/discuții despre sex (care este ceva normal!!! Vezi cate minore gravide are România din lipsa de educație sexuală) ca afecteaza minorii. Domnii de la cna sa arunce un ochi pe internet, COPIII NU SE INFORMEAZA DE LA TV!
 • Ăvai, a făcut domnu Herjeu *** pe el când a văzut scenele astea, nu?! Astea-s scene de violență? Măcar serialul e fictiv.
 • a aparut postacul antenist , nu poti sa traiesti fara pro

  vorbeste postacul...
  asta e o stire cu pro , ce cauti aici sluga antenista?
 • Chefi la cutite sunt REDIFUZARI, nu am vazut nicaieri acest marcaj...ca nici la Asia expres...au prezentatori ca Mihai Morar sau Cristian Brancu scosi de pe post...Cristian Brancu face interviuri, cu cei pe care ii invita in general pe post, pe Youtube, iar postul nu le retransmite...
 • Ce sa faci Romania... sau mai bine spus CNA condus de Oameni din PSD, oameni apropiați antenelor!!!
  In Spania se poate difuza serialul Vis a vis care e pe Netflix, dacă ar fii pe ProTv acest serial ar fii închis la ce scene SF are pentru CNA-ul românesc condus de partide politice ca PSD și *** ai antenelor
 • Secventele violente au fost uneori violente,dar ca si putini oameni,eu am o toleranta foarte mare la violenta (am vazut si fatalitati Mortal Kombat fara sa fac nimic). Majoritatea audientei nu are toleranta mare asa ca CNA trebuie sa interzica scenele.
 • Acest domn ar trebui sa-si vada de antena lui cata nerusinare are in , iumorul antenei si alte emisiuni ale antenei merita m demult amendata dar ce sa vezi nu se pot , pentru ca este omul lor , serialul este cel mai bun .
 • Inteleg ca s a dat meritat pe chestia asta
  Dar asa amenzi la A3 si RTV cand?
  P.S.Parca au mai avut înainte o sancțiune pe vlad

Trimite un comentariu